Ravintolat kiinni paljon huonommassa jamassa kuin viime keväänä – etujärjestön mukaan moni konkurssin partaalla

Ravintolat ovat sulkeutumassa kolmeksi viikoksi suuressa osassa Suomea. Ravintola-ala kohtaa nyt sulkemisen paljon heikompana kuin se oli viime kevään ravintolasulun aikana, vertaa Matkailu- ja ravintolapalvelujen (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.

– Enää ei ole jäljellä talouspuskuria. Kaikki rahat on käytetty ja lainaa on otettu niin paljon kuin mahdollista. Moni heiluu konkurssin partaalla.

Lappi odottaa, että maanantaina eduskunnassa käsittelyssä oleva laki pistää ravintolat kiinni puoliltaöin tiistain vastaisena yönä. Hänen mukaansa on ravintoloille hankalaa, että alun perin keskeytyksen oli ilmoitettu tulevan voimaan jo maanantaiaamuna.

Myös Suomen Yrittäjien asiantuntijan Karoliina Katilan mielestä ravintoloiden tila on nyt kovin erilainen kuin viime keväänä.

– Rajoituksia on ollut jo hyvin pitkään. Mitä pitempään ne ovat käytössä, sitä vaikeammaksi tilanne syvenee.

Poukkoillut tiedotus iso haitta

Katilan mukaan monilla ravintola-alan yrittäjillä ei ole mahdollisuutta mukauttaa toimintaa esimerkiksi ravintolaruoan kotiinkuljetuksella.

– Alkava viikko merkitsee täydellistä keskeytystä hyvin useille.

Katila toteaa, että Suomen päättäjien poukkoillut tiedottaminen on vaikeuttanut osaltaan ravintolayrittäjien tilannetta.

– Täytyy olla keino reagoida tulossa oleviin rajoituksiin. Jos tuleva ei ole tiedossa riittävän ajoissa, sopeuttaminen hankaloituu valtavasti.

Yrittäjien asiantuntijan mukaan haittana on sekin, että työsopimuslaissa ja yhteistoimintalaissa ei ole enää voimassa väliaikaisia koronamuutoksia.

Koronatartuntojen määrästä ravintoloissa on Katilan mukaan tullut julki ristiriitaista tietoa.

– Viranomaisten joidenkin arvioiden mukaan ravintolatartuntojen osuus kaikista tartunnoista on vain muutamia prosentteja. Onkin erittäin tärkeää, että ravintoloiden kiinnipanon välttämättömyys tulee tarkasteltua läpikotaisesti.

Ei loppukiriä tai ruuhkaa

Edessä oleva tauko ravintolaan pääsyssä ei aiheuttanut loppukiriä tai ruuhkaa ravintoloissa, joihin STT soitti sunnuntaina.

– Perjantai ja lauantai olivat ehkä hienoisesti vilkkaampia kuin ne ovat olleet meillä korona-aikana, arvioi ravintoloitsija Sinikka Eskola Sokeri-Jussin Kievarista Oulusta.

Hänen mukaansa koronakausi on leikannut asiakkaista turistit tyystin, yrityskäyttö on sekin vähentynyt.

Ravintoloiden sulkemisen lykkäys maanantailta tiistaille ei haittaa Sokeri-Jussin Kievaria.

– Olemme maanantaina jopa tapauksessa kiinni.

Myös Ravintola Kuussa Helsingissä perjantai ja lauantai olivat korona-ajalle asiakasmäärän osalta normaaleja.

– Pandemia-ajalle tyypillistä on se, että suuri osa tulijoista tekee varauksen. Ex-tempore-asiakkaita tulee hyvin vähän, lisäsi hovimestari Mikko Turunen.

Jos eduskunta hyväksyy lakiesityksen, ravintolat on pidettävä suljettuina kolme viikkoa Suomen 19 maakunnasta 15:ssä, esimerkiksi Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut