Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Paavi tuomitsi ääriliikkeiden terrorin ja rukoili Lähi-idän puolesta Irakissa

Irakissa vierailulla oleva paavi Franciscus on tuominnut uskontokuntien yhteisessä tilaisuudessa ääriliikkeiden terrorismin ja rukoillut Lähi-idän rauhan puolesta.

– Me uskovaiset emme voi pysyä hiljaa, kun terrorismi käyttää uskontoa hyväksi, paavi sanoi puhuessaan Urissa Etelä-Irakissa. Etelä-Irakissa sijaitsevaa Uria pidetään niin juutalaisten, muslimien kuin kristittyjenkin kunnioittaman Abrahamin alkuperäisenä kotipaikkana.

Paavi muistutti myös, että vapaus omantunnon ja uskonnon kysymyksissä kuuluu ihmisten perusoikeuksiin, joita tulisi kunnioittaa kaikkialla.

– Rukoilkaamme myös koko Lähi-idän puolesta. Erityisesti ajattelen sodan repimää Irakin naapurimaata Syyriaa, paavi sanoi.

Ennen uskontokuntien yhteistä tilaisuutta paavi tapasi shiiamuslimien vaikutusvaltaisimpiin kuuluvan johtajan, suurajatollah Ali al-Sistanin tämän kotona Najafissa maan eteläosassa.

Tapaamisen jälkeen al-Sistani sanoi, että Irakin kristittyjen tulisi saada elää turvassa, ja heidän perustuslaillisia oikeuksiaan on kunnioitettava.

Irakin kristittyjen määrä on kutistunut kahden viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana vain prosenttiin alkuperäisestä runsaan 1,5 miljoonan määrästään. Kristityt ovat valittaneet joutuvansa jatkuvan syrjinnän ja vainon kohteeksi.

Paavi saapui Irakiin perjantaina

Franciscus saapui Irakiin perjantaina. Katolisen kirkon johtaja kohtasi vierailunsa ensimmäisenä päivänä muun muassa Irakin johtoa ja paikallisia pappeja. Lentokentällä häntä oli vastassa maan pääministeri Mustafa al-Kadhemi.

Ensimmäisenä päivänä Franciscus piti myös puheen, jossa hän peräänkuulutti muun muassa loppua suvaitsemattomuudelle, väkivallanteoille sekä ekstremismille Irakissa.

Lisäksi hän esiintyi perjantaina Bagdadissa kirkossa, jossa islamistitaistelijat tappoivat kymmeniä kristittyjä vuonna 2010.

Paavi sukkuloi vierailunsa aikana lentokoneella, helikopterilla ja autolla yli 1 400 kilometrin matkan eri puolilla maata.

Vierailu Irakiin on Franciscuksen ensimmäinen ulkomaanmatka koronapandemian alkamisen jälkeen. Irakissa tautitilanne on paha, ja viranomaiset ovat määränneet laajoja sulkutoimia. Paavi itse on jo saanut koronarokotteen.

Koronan lisäksi vierailuisäntien huolena ovat mahdolliset iskut Franciscusta vastaan, ja vierailun turvatoimet ovatkin mittavat.

---------------

Juttua lauantailta 6.3. on korjattu 7.3 klo 12.47: Irakin kristittyjen määrä on kutistunut kahden viime vuosikymmenen aikana prosenttiin alkuperäisestä runsaasta 1,5 miljoonasta, ei 40 miljoonasta.