Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdysvallat ja EU hierovat kaupparauhaa – Airbusin ja Boeingin tukien takia määrätyt rangaistustullit pannaan jäihin

EU ja Yhdysvallat ovat päässeet sopuun lentokonejättien tukien takia määrättyjen rangaistustullien jäädyttämisestä. Asiasta kertoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tiedotteessa. Rangaistustullit laitetaan aluksi jäihin neljän kuukauden ajaksi.

Korotukset liittyvät Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin 16 vuotta jatkuneeseen kiistaan eurooppalaisen Airbusin ja yhdysvaltalaisen Boeingin tuista. Jäädytys koskee kaikkia kiistan yhteydessä korotettuja tullimaksuja, ei pelkästään lentokoneisiin liittyviä tullimaksuja.

Von der Leyen kuvaili Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa käydyn keskustelun olleen ensimmäinen monista keskusteluista ja hyvän henkilökohtaisen yhteistyön alku.

Alkujaan Biden oli jättänyt edeltäjänsä Donald Trumpin asettamat tuet voimaan.

Syksyllä 2019 Yhdysvallat asetti tullimaksuja useille EU:ssa valmistetuille tuotteille sen jälkeen, kun Maailman kauppajärjestö WTO oli katsonut eurooppalaisen Airbusin saamien tukien rikkoneen WTO:n sääntöjä. Tuontitullien kohteeksi joutuivat muun muassa eurooppalaiset viinit, juustot ja oliiviöljyt sekä Airbusin lentokoneet.

EU vastasi omilla tullimaksuillaan yhdysvaltalaisille tuotteille marraskuussa 2020. Tulleja asetettiin lentokoneiden ohella esimerkiksi kasinopöydille ja kuntoilulaitteille. EU oli aiemmin syksyllä saanut WTO:lta vihreää valoa vastatoimilleen yhdysvaltalaisen Boeingin valtiontukien vuoksi.

Biden vannoi elvyttävänsä välit Euroopan unioniin

Von der Leyen sanoi tiedotteessa toivovansa, että perjantainen sopu olisi merkki uudesta alusta ja kertoi osapuolten sitoutuneen tekemään työtä lentokonekiistojen ratkaisemiseksi.

– Tämä on erinomainen uutinen yrityksille ja teollisuudenaloille kummallakin puolella Atlanttia, hän sanoi ja painotti päätöksen olevan myös positiivinen viesti tulevaa taloudellista yhteistyötä ajatellen.

Biden vannoi perjantaisen sovun jälkimainingeissa elvyttävänsä Yhdysvaltain suhteet Euroopan unioniin. Valkoisen talon mukaan Biden oli myös painottanut tukevansa EU:ta.

Ranskan kauppaministeri Franck Riester kuvaili perjantaina tiedotteessa tuoreen sopimuksen olevan ensimmäinen askel liennytysprosessissa. Ranskassa on Airbusin suurin tehdas. Myös Airbus kuvaili sopimuksen olevan tervetullut.

Torstaina Yhdysvallat ja Britannia sopivat samaiseen kiistaan liittyvien tullimaksujen jäädyttämisestä niin ikään neljäksi kuukaudeksi. Britanniassa on Airbusin tehdas, ja brexitin myötä unionin jättänyt saarivaltio oli kiistan alkaessa vielä osa EU:ta.