Pyhimyksen vanhoja biisejä poistettiin kuunneltavista loukkaavien sanojen takia – Instagram-julkaisu suomalaisen räpin ongelmakohdista avasi laajan keskustelun

Suositun rap-artisti Pyhimyksen vanhoja kappaleita on poistettu muun muassa suoratoistopalvelu Spotifysta kulttuuriseen omimiseen ja artistin n-sanan käyttöön liittyvän kohun takia. Kappaleiden poistosta kertoi ensimmäisenä musiikkimedia Rumba.

Yeboyah-artistinimellä esiintyvä räppäri Rebekka Kuukka nosti aiheen esille Instagram-storyssaan tiistaina julkaistuissa päivityksissä, joissa hän kirjoitti suomalaisessa rap-musiikissa harjoitetusta kulttuurisesta omimisesta. Kulttuurisella omimisella tai kulttuurisella appropriaatiolla tarkoitetaan toiselle kulttuurille kuuluvien elementtien käyttämistä ymmärtämättä tai kunnioittamatta niiden taustoja.

– Hyvä esimerkki siitä, että Suomessa ei ymmärretä räpin historiaa on se, että tänä vuonna Emma-gaalassa on Rap/R&B-kategoriassa ehdokkaana artisti, joka käyttää biiseissään n-sanaa, haukkuu mustia ihmisiä likaisiksi, eikä ole ikinä ottanut tästä vastuuta tai poistanut näitä biisejä. -- Case Pyhimys, Kuukka kirjoittaa.

Storyssa julkaistiin myös lainauksia Pyhimyksenä tunnetun Mikko Kuoppalan vanhojen kappaleiden lyriikoista, joissa on käytetty loukkaavaa n-sanaa. Näitä ovat olleet esimerkiksi Ruger Hauer -yhtyeen Polonium (2013) sekä Lika-Aki-artistinimellä julkaistu Perhosveitsi-Heikin ja Lika-Akin Lika (2012). Molemmat biisit ovat nyt poistuneet Spotify-palvelusta. Lisäksi ainakin Poloniumin kuuntelu on estetty Ruger Hauerin aihekanavalla Youtubessa.

Kuoppala vastasi syytöksiin Pyhimyksen kotisivuilla, jossa hän kirjoitti pyrkineensä kirjoittajana havainnoimaan todellisuutta erilaisten hahmojen kautta.

– Tätä metodia harjoittaessani olen kirjoittanut näiden hahmojen suuhun aivan kammottavia, hirvittäviä ja loukkaavia lauseita, Kuoppala kirjoittaa.

Hän myös pyysi anteeksi ihmisiltä, joita on musiikillaan loukannut.

– En kuitenkaan osaa itse määritellä mitä toimenpiteitä jo julkaistun musiikin osalta pitäisi suorittaa. Jos koko tuotantoni koetaan loukkaavaksi, olen valmis hyväksymään sen poistamisen saatavilta. Jos päädytään siihen, että osa kappaleista on loukkaavampia kuin toiset, hyväksyn myös sen menettelyn, Kuoppala jatkaa.

– Tässä kohtaa pitää kuitenkin määritellä se, kuka ongelmallisuuden rajat määrittää, kun lainsäädäntö ei ole siihen kyennyt. Asioista pitää neuvotella suoraan kappaleiden omistajien, eli levy-yhtiöiden kanssa, jotka viimekädessä tekevät alasvetopäätöksen. Toki, jos sitä itse vaatisin, he siihen mahdollisesti suostuisivat, mutta kuten todettu, en itse kykene määrittämään missä menee loukkaavan materiaalin raja, koska tarkoitusperäni tarinankertojana ovat olleet niin toisenlaiset, Kuoppala jatkaa edelleen.

Ruger Hauerin Polonium-kappaleen tuottanut muusikko Niko Liinamaa eli Kalifornia-Keke pahoitteli tänään julkisessa Instagram-storyssaan yhtyeen kappaleessa käytettyä n-sanaa.

– Pyydän anteeksi osallisuuttani tässä biisissä ja nään omana epäonnistumisena sen että silloin aikoinaan mulla ei ollu rohkeutta tai agendaa puuttua asiaan kun biisiä tehtiin, Liinamaa kirjoittaa.

Kuukan Instagram-julkaisua on jaettu runsaasti sosiaalisessa mediassa. Keskusteluun ovat osallistuneet myös monet rap-artistit kuten Haamu ja Gasellit-yhtyeen jäsenet. Kuukka on puhunut julkisuudessa aiemminkin suomalaisen rap-kulttuurin epätasa-arvoisuudesta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut