Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

THL: Alkoholin matkustajatuonti puolittui viime vuonna – keskimääräinen kertalasti kasvoi

Alkoholin matkustajatuonti puolittui koronapandemian vuoksi viime vuonna, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna matkustajatuonti väheni 52 prosenttia 6,2 miljoonasta litrasta 3,0 miljoonaan litraan.

Alkoholin matkustajatuontia on mitattu vuodesta 2004 lähtien ja viime vuoden luku on mittaushistorian alhaisin.

– Matkustajatuonnin puolittumista selittää keväällä 2020 alkanut koronapandemia, ulkomaanmatkailun rajoitukset ja näistä seurannut matkailun raju väheneminen, THL:n johtava asiantuntija Thomas Karlsson sanoo tiedotteessa.

Eniten laski väkevien alkoholijuomien tuonti, joka väheni 56 prosenttia.

Keskimääräinen kertatuontimäärä kasvoi

THL:n mukaan yli puolet ulkomaan matkailijoista ei tuonut Suomeen palatessaan lainkaan alkoholia, mutta samaan aikaan alkoholia tuoneiden kertamäärät kasvoivat. Kun vuonna 2019 keskimääräinen kertatuontimäärä oli 11,5 litraa, vuonna 2020 se oli 17,9 litraa.

Karlssonin mukaan varsinkin Virosta palanneiden matkustajien alkoholin tuontimäärät kasvoivat vuoteen 2019 verrattuna.

– Selityksenä voi olla se, että korona-aikana matkalle uskaltautuneet ja aiemminkin alkoholijuomia ulkomaanmatkoilta hankkineet ovat ostaneet suurempia määriä matkustuskertaa kohti, koska matkoja on niin paljon vähemmän, Karlsson sanoo.