Valko-Venäjän oppositiojohtaja Tsihanouskaja saapuu vierailulle Suomeen – tapaa muun muassa presidentti Niinistön ja pääministeri Marinin

Svjatlana Tsihanouskaja oli Valko-Venäjän opposition ehdokkaana viime vuoden elokuun presidentinvaaleissa. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Valko-Venäjän opposition johtohahmo Svjatlana Tsihanouskaja saapuu tänään usean päivän vierailulle Suomeen. Tsihanouskaja tapaa vierailunsa aikana muun muassa presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin (sd.) sekä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.)

Tsihanouskajan vierailua Suomessa isännöi Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.)

Tsihanouskaja oli Valko-Venäjän opposition ehdokkaana viime vuoden elokuun presidentinvaaleissa, joiden voittajaksi julistautui maata itsevaltaisesti hallinnut Aljaksandr Lukashenka. Vaalien jälkeen Valko-Venäjällä puhkesi laajoja mielenosoituksia maan hallintoa vastaan. EU ja muut länsimaat eivät ole tunnustaneet Lukashenkan vaalivoittoa.

Tsihanouskaja asettui presidentinvaaleissa ehdolle sen jälkeen kun useita muita opposition edustajia oli estetty osallistumasta vaaleihin. Näihin kuului myös Tsihanouskajan mies, Sjarhei Tsihanouski, joka on yhä vangittuna Valko-Venäjällä.

"Lukashenka kaatuu tämän vuoden aikana"

Tsihanouskaja lähti vaalien jälkeen maanpakoon ja toimii nykyään naapurimaasta Liettuasta käsin. Hän johtaa vallanvaihtoon Valko-Venäjällä pyrkivää koordinaationeuvostoa, jonka Euroopan parlamentti on tunnustanut Valko-Venäjän kansalaisten lailliseksi edustajaksi.

Viranomaiset ovat kohdelleet vaalien jälkeen protestoija kovin ottein, ja YK:n ihmisoikeuskomissaari Michelle Bachelet arvioi viime viikolla sorron Valko-Venäjällä vain pahentuneen. Maassa on pidätetty ja tuomittu useita ihmisoikeusaktivisteja ja toimittajia. EU jatkoi viime torstaina vuodella aiemmin määräämiään pakotteita Lukashenkan hallintoa vastaan.

Tsihanouskaja toivoi sunnuntaina saksalaisen Bild-lehden haastattelussa EU:lta ja länneltä kovempia talouspakotteita Valko-Venäjää vastaan. Hänen mukaansa Lukashenkan päivät maan johdossa ovat joka tapauksessa luetut eikä vastustus häntä kohtaan ole Valko-Venäjällä laantunut, vaikka kaduilla on nyt aiempaa vähemmän ihmisiä osoittamassa mieltään.

– Lukashenkan hallinto kaatuu vielä tämän vuoden aikana. Uskon hänen olevan keväällä poissa, Tsihanouskaja sanoi.

Hän myös korosti opposition kannattavan yhä rauhanomaista vallanvaihdosta Valko-Venäjällä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut