HS: Tullin koronakoiria ei ollakaan ottamassa käyttöön

Hajukoira Valo oli yksi neljästä koirasta, jotka koulutettiin koronakoirien pilottikokeiluun Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Valo oli lentoaseman näytteenantopisteellä syyskuussa 2020. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Tullin valmistelemia koronakoiria ei olla ottamassa käyttöön, kertoo Helsingin Sanomat . Lehden mukaan syynä on se, että tartuntatautilaista jätettiin pois koiriin liittyvä muotoilu.

Koirien oli tarkoitus työskennellä rajat ylittävässä liikenteessä, haistella matkustajia matkustusvirrassa ja poimia mahdolliset koronavirustaudin kantajat.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan ei ole riittävästi näyttöä siitä, että koira tunnistaisi koronavirustartunnan. STM:n lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen kertoo HS:lle, että lakipykälästä jätettiin pois maininta koronakoirista, koska menetelmästä ei ole lääketieteellistä tutkimusnäyttöä.

Aiemmin on kerrottu tutkimuksista, joiden mukaan koirat ovat havainneet koronatartuntoja nopeasti.

Tullin koronakoirien kouluttamisesta päätettiin vuoden 2020 toukokuussa. Projektia on toteutettu yhteistyössä STM:n kanssa. HS:n mukaan Tulli aloitti omien koiriensa kouluttamisen marraskuussa kahdella koiralla, joilla oli molemmilla oma ohjaajansa.

Hajukoirien pilottikokeilu toteutettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla viime vuoden lopulla. Suomen hajuerottelu ry:n kouluttama koronakoiranelikko Kössi, Miina, E.T ja Valo saivat erikoissankarikoiran arvon Suomen Kennelliitolta lokakuussa.

Nose Academy -yhtiö tekee koronakoiratestausta yhä lentoasemalla. Toiminnassa ovat lisäksi mukana Vantaan kaupunki ja Helsingin yliopisto. Koronakoirien käyttöä koskeva sopimus lentoasemalla on näillä näkymin voimassa kesäkuuhun asti, HS kertoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut