Biden sanoo ilmaiskun Syyriaan olleen varoitus Iranille

Tuore isku oli ensimmäinen Yhdysvaltojen Iranin tukemiin joukkoihin kohdistama sotatoimi Joe Bidenin virkakaudella. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Presidentti Joe Bidenin mukaan Yhdysvaltojen ilmaisku Iranin tukemia aseellisia joukkoja vastaan oli varoitus Iranille.

Tuore isku oli ensimmäinen Yhdysvaltojen Iranin tukemiin joukkoihin kohdistama sotatoimi Bidenin virkakaudella.

Aiemmin Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki kertoi iskun olleen viesti siitä, että Biden aikoo toimia suojellakseen amerikkalaisia ja uhkien ilmetessä tällä on oikeus toimia valitsemallaan tavalla ja ajalla.

Yhdysvallat kertoi perjantaina tehneensä ilmaiskun Itä-Syyriassa sijaitsevalle raja-asemalle, jota Iranin tukemat aseelliset joukot ovat käyttäneet. Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeriö, jonka mukaan torstain ilmaisku tehtiin Bidenin määräyksestä.

Ministeriön mukaan ilmaisku oli vastaus tuoreisiin Irakissa tehtyihin Yhdysvaltojen ja sen liittolaisten joukkoihin kohdistuneisiin iskuihin. Irakissa on tehty tuoreeltaan kolme raketti-iskua, joista Erbilissä reilu viikko sitten kuoli yksi siviiliurakoitsija.

Syyrian sisällissotaa tarkkaileva järjestö on kertonut, että Yhdysvaltojen ilmaiskussa kuoli ainakin 22 Iraniin yhdistettyjen irakilaisten puolisotilaallisten joukkojen taistelijaa.

Syyria ja Iran ovat tuominneet Yhdysvaltojen iskut. Iranin ulkoministeriö sanoi myös, että ilmaiskut johtaisivat kiihtyviin sotilaallisiin konflikteihin sekä alueen epävakautumiseen entisestään.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut