Helsingin Hietalahden ampumisissa ei hovioikeuden mukaan ollut kyse murhan, vaan tapon yrityksistä – ampujan rangaistus lyheni kahdeksaan vuoteen

Ampuminen tapahtui heinäkuussa 2019 Helsingin keskustassa. Mies avasi tulen iltapäiväruuhkassa keskellä katua. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Jecaterina Mantsinen / STT

Helsingin hovioikeus on lieventänyt Hietalahden ampujan tuomiota. Hovioikeuden mukaan kyse ei ollut murhan, vaan tapon yrityksistä. Miehen rangaistus lyheni kymmenestä vuodesta kahdeksaan vuoteen.

Ampuminen tapahtui heinäkuussa 2019 Helsingin keskustassa. Mies avasi tulen iltapäiväruuhkassa keskellä katua. Hänen kohteenaan oli kolme veljestä, joista kaksi sai ampumisessa vakavia vammoja. Hovin mukaan ampuminen aiheutti hengenvaaran myös sivullisille. Laukausten suunnassa sekä aseen kantaman piirissä oli oikeuden mukaan useita ihmisiä.

Törmäsi uhrien autoon

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Gazmend Hajdari, 34, ajoi ilmeisesti sattumalta uhreja vastaan Hietalahdessa. Käräjäoikeuden mukaan mies ohjasi autonsa tahallaan vastaantulevien kaistalle ja törmäsi veljesten autoon.

Sen jälkeen mies otti aiemmin päivällä kotoaan hakemansa voimakastehoisen pistoolin, latasi sen ja nousi autosta. Nähdessään aseen veljeksistä kaksi lähti juoksemaan pakoon katua pitkin.

Mies ampui kahta kadulla juossutta veljestä päin ja osui heistä toiseen. Hovioikeus katsoi toisin kuin käräjäoikeus, ettei teot eivät olleet kokonaisuutena arvostellen törkeitä. Kolmatta uhria tuomittu ampui tämän maatessa auton takapenkillä. Ampumisen lisäksi hän puukotti uhria reiteen. Hovin mukaan tekoa ei voi pitää erityisen raakana tai julmana.

Käräjäoikeuden mukaan teon motiivi jäi epäselväksi. Ampuja oli kertonut oman sukunsa ja uhrien suvun riidoista. Sekä ampuja että uhrit ovat kotoisin Kosovosta.

Tuomittu vetosi pelkoon

Hajdari vaati hovissa tuomion lieventämistä. Hän sanoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut tappaa veljeksiä. Hän sanoi luulleensa näiden olevan tulossa pahoinpitelemään tai surmaamaan hänet.

Hajdari vetosi muun muassa siihen, että veljekset olivat aiemmin uhkailleet häntä ja kohdistaneet häneen väkivaltaa. Kaksi veljeksistä tuomittiin käräjillä Hajdarin pahoinpitelyistä, joista toinen tapahtui tunteja ennen ampumista.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Sinäkin voit olla vapaaehtoinen mentori

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut