Suomessa todettu 565 uutta koronatartuntaa ja kolme koronakuolemaa – sairaalahoidossa olevien määrä puolitoistakertaistui viikossa

Hiihtolomaviikkojen aikana matkailu voi lisätä taudin leviämisen todennäköisyyttä myös alueille, joissa tautitilanne on rauhallisempi, THL ja STM varoittavat. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

Maiju Ylipiessa, Anssi Rulamo / STT

Suomessa on raportoitu kolme uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi nyt 194 ihmistä, joista tehohoidossa on 36. Tehohoidossa on nyt yksi ihminen enemmän kuin eilen.

Vähintään yhden koronarokoteannoksen on saanut THL:n mukaan Suomessa noin 319 600 ihmistä. Määrä on kasvanut eilisestä yli 17 000:lla. Toisen rokoteannoksen saaneita on noin 77 300.

Aiemmin tänään raportoitiin 565 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 522 tartuntaa, mikä on 1 396 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana. Viimeisen seitsemän päivän aikana on raportoitu enemmän tartuntoja kuin edellisellä viikolla.

Muuntuneen koronaviruksen aiheuttamia tapauksia on tähän mennessä ilmoitettu 759, joista 729 on Britannian virusmuunnosta.

Etelä-Karjala siirtynyt leviämisvaiheeseen

Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella leviämisvaiheessa, toteaa Etelä-Karjalan alueellinen covid-19-tilannekuvaryhmä. Tämä merkitsee suositusten ja määräysten tiukentumista.

Päätös siirtyä leviämisvaiheeseen tehtiin, koska ilmaantuvuusluku alueella on rajussa kasvussa ja samoin positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista koronanäytteistä.

Virusmuunnoksia on havaittu tällä viikolla Etelä-Karjalassa huomattavan paljon.

Sairaalahoidon kuormitus kasvussa

Koronavirustartuntojen määrä on noussut merkittävästi ja sairaalahoidon kuormitus on viimeisen viikon aikana ollut kasvussa, arvioivat sosiaali- ja terveysministeriö (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tilannekatsauksessaan aiemmin tänään.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki arvioi tiedotustilaisuudessa, että virusmuunnokset selittävät osittain epidemian kiihtymistä ja tilanteen nopeaa muutosta.

Tehohoidon tarve on kasvanut viimeisen parin viikon aikana, mutta kapasiteetti ei valtakunnallisesti ole ollut uhattuna.

Koronavirukseen liittyvien kuolemien määrä puolestaan on hitaassa laskussa.

Yhteensä Suomessa on nyt todettu 55 687 koronatartuntaa. Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on todettu yhteensä 740.

THL:n Salminen uskoo, että Euroopassa koetaan takaiskuja

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen kuvaili THL:n ja STM:n koronatilannekatsauksessa Euroopan tautitilannetta dynaamiseksi. Joissakin maissa tartuntamäärät ovat laskeneet, kun taas joissakin, kuten Suomessa, on ollut nousua.

Tapausmäärät ovat laskeneet monissa maissa etenkin viimeisten kuuden viikon aikana.

– Olen valmis lyömään vetoa siitä, että ainakin joissakin maissa koetaan takaiskuja. Meidän tilanne on sellainen, ettemme halua takaiskuja, Salminen sanoi.

Salminen totesi, että vuoden alussa Suomessa koettu tapausmäärien lasku on nyt takana olevaa aikaa. Salminen huomautti, että tartuntamäärät ovat lähes kaksinkertaiset kuuden viikon takaiseen verrattuna ja viimeisen viikon aikana on nähty selvä pompahdus. Hän sanoi, että nyt on oikea aika ryhtyä toimiin.

Hiihtolomamatkat voivat levittää tautia rauhallisemmille alueille

Karanteeniin asetettiin viime viikolla yli 11 000 henkilöä, mikä on 2 700 henkilöä enemmän kuin edellisellä viikolla. Usean sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu joukkoaltistumisia, joista on käynnistynyt tartuntaketjuja.

STM:n ja THL:n tiedotteen mukaan osa uusista tartuntaketjuista olisi mahdollisesti voitu estää suositusten ja rajoitusten huolellisella noudattamisella. Myöhäinen testiin hakeutuminen on joissain tapauksissa johtanut laajojen tartuntaketjujen syntymiseen.

Tautitapausten ilmaantuvuus on kahden viimeisen viikon aikana kasvanut kymmenellä alueella. Yhdentoista sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on laskenut tai pysynyt samana.

Epidemiatilanne on heikentynyt erityisesti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Koronavirustapausten ilmaantuvuus nousi viime viikolla moninkertaiseksi edellisviikkoon nähden esimerkiksi Satakunnan, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiireissä sekä Ahvenanmaalla.

Hiihtolomaviikkojen aikana matkailu voi lisätä taudin leviämisen todennäköisyyttä myös alueille, joissa tautitilanne on rauhallisempi, ministeriö ja THL varoittavat.

Tartunnanjäljityksessä pientä parannusta

Koronavirustapausten tartunnanlähde saatiin viime viikolla selvitettyä 65 prosentissa tapauksista, Voipio-Pulkki kertoi tiedotustilaisuudessa. 14 sairaanhoitopiirissä tartunnanlähde saatiin selville vähintään 75 prosentissa tapauksista.

Jäljitettyjen tartuntojen osuus on Voipio-Pulkin mukaan hieman suurempi kuin edellisellä viikolla.

Uusista tartunnoista yli neljännes todettiin ihmisillä, jotka olivat karanteenissa.

Ulkomailla saatuja tartuntoja oli tartunnoista kolme prosenttia. Näistä aiheutuneita jatkotartuntoja oli kuusi prosenttia kaikista tartunnoista. Jatkotartuntojen edellisviikkoa suurempi määrä saattaa selittyä sillä, että ulkomailta tuodut virukset ovat herkemmin tarttuvaa muuntovirusta, Voipio-Pulkki sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut