Presidentti Niinistö STT:n kysymyksiin: Poikkeusoloista yhteisymmärrys – poikkeusvaltuuksien arviointi hallituksen toimivallassa

Presidentti Sauli Niinistö toteaa, että poikkeusoloista vallitsee jo yhteisymmärrys. ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Susanna Jääskeläinen, Sanna Nikula, Saila Kiuttu / STT

Presidentti Sauli Niinistön mukaan koronatautitilanne on vaikeutunut niin uhkaavan nopeasti, että kaikki torjuntakeinot on arvioitava. Hän toteaa, että poikkeusoloista vallitsee jo yhteisymmärrys.

Hallituksen yksinomaiseen toimivaltaan kuuluu kuitenkin lisäksi arvioida, tarvitaanko myös poikkeuksellisia toimivaltuuksia. Käytännössä tämä tarkoittaisi valmiuslakia tai perustuslain pykälän 23 käyttöä.

Niinistö vastasi STT:n sähköpostitse esittämiin kysymyksiin.

Näin STT kysyi:

Mikä on näkemyksenne tilanteen vakavuudesta ja tarvittavista eri toimista epidemian rauhoittamiseksi? Hallituksella on valmius todeta koko maahan poikkeusolot. Mikä on näkemyksenne tästä?

Olette todennut olevanne valmis poikkeusolojen toteamiseen, mikäli sen mukaisia toimivaltuuksia tarvitaan. Mikä on näkemyksenne siitä, millaisia toimivaltuuksia tarvitaan nyt tai mahdollisesti on harkittava lähiaikoina?

Näin presidentti vastasi kokonaisuudessaan:

Olen viime vuoden lopulla todennut julkisesti ja hallitukselle erikseen, että epidemia edelleen täyttää poikkeusolojen tunnusmerkistön.

Tästä mielestäni vallitsee jo yhteisymmärrys.

Hallituksen yksinomaiseen toimivaltaan kuuluu kuitenkin lisäksi arvioida, tarvitaanko myös poikkeuksellisia toimivaltuuksia. Se tarkoittaisi joko valmiuslain tai perustuslain 23 §:n käyttöä.

Olen aiemmin tukenut asiantuntijoita, jotka ovat korostaneet ennakoivien toimenpiteiden merkitystä. Nyt tautitilanne on uhkaavan nopeasti vaikeutunut, joten kaikki torjuntakeinot on arvioitava. Näin ymmärrän hallituksen myös tekevän.

Hallitus päätti kolmen viikon sulkutilan Suomeen 8. maaliskuuta alkaen - ravintolat suljetaan muilla kuin perustason alueilla

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi torstaina hallituksen päätöksestä, jonka mukaan Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta. Marinin mukaan valtioneuvosto on valmis toteamaan Suomeen poikkeusolot yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa pahentuneen koronatilanteen vuoksi.

Marin ja muut hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat asiasta tiedotustilaisuudessa.

Hallitus ehdottaa, että ravintolat suljetaan poikkeusoloissa kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen lukuun ottamatta alueita, jotka ovat tautitilanteessa perustasolla. Marinin mukaan hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi viime kevättä vastaavalla tavalla. Ruuan ulosmyynti asiakkaille on sallittua sulun aikana.

– Samanaikaisesti sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan myös sellaista esitystä, että tämän kolmen viikon jälkeen ravintoloita avataan vain rajatusti asiakaspaikkamääriä, aukioloja ja anniskeluaikoja rajaten. Kolmen viikon jälkeen ei suinkaan ravintoloiden osalta, kuten ei muunkaan yhteiskunnan osalta palata normaaliin, vaan rajoitettuun toimintaan, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Ennen sulkutilan alkamista ravintolat ehtivät olla auki vielä kahden viikonlopun ajan, mihin liittyy luonnollisesti riski epidemian kiihtymisestä.

– Tietysti tämä sisältää yhä sen riskin, tämä aika, mutta tietysti me ymmärrämme myös sen, että lainsäädäntö ja demokraattinen prosessi vie sen oman aikansa, sanoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen koronatilannekatsauksessa tänään.

Pääministerin mukaan elinkeinotoiminnan sulkemisen seurauksena syntyviä kustannuksia korvataan yrittäjille eduskunnan edellyttämällä tavalla.

Marin: Presidentti valmis poikkeusolojen toteamiseen

Lisäksi yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen kolmen viikon ajaksi 8. maaliskuuta alkaen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla, ja yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää. Nuoria ja opetusta koskevat rajoitukset puretaan Marinin mukaan 29. maaliskuuta.

– Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan etäopetuksesta huolimatta, lupasi opetusministeri Jussi Saramo (vas.) tiedotustilaisuudessa.

Marinin mukaan presidentti on omalta osaltaan todennut olevansa valmis poikkeusolojen toteamiseen, mikäli sen mukaisia toimivaltuuksia tarvitaan.

Tavoitteena on vähentää sosiaaliset kontaktit minimiin pahenevassa epidemiatilanteessa.

Heti kiristyksiä toimiin

Jo ennen sulkutilaa pahimmilla epidemia-alueilla ohjataan ottamaan käyttöön täysimääräisesti kaikki leviämisvaiheen toimet, joita ovat esimerkiksi laaja etätyösuositus ja kasvomaskisuositus, korkeakoulujen etäopetus, julkisten tilojen käytön rajoittaminen ja sulkeminen ja aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeyttäminen. Tämä koskee Hus-aluetta, Varsinais-Suomea, Satakuntaa, Kanta-Hämettä, Vaasaa, Ahvenanmaata ja Lappia.

Lisäksi näillä alueilla ohjataan otettavaksi käyttöön hallituksen toimintasuunnitelman tason kaksi mukaiset lisätoimet. Lisätoimia ovat kuuden hengen kokoontumisrajoitus ja yli kuuden hengen yksityistilaisuuksien välttäminen. Kuntien pitää lisäksi tehostaa toimenpiteitään karanteenin ja eristyksen toteutumisen seurannassa.

Näitä kaikkia toimia suositellaan myös kiihtymisvaiheen alueille, joita ovat Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

Ei ulkonaliikkumiskieltoa toistaiseksi

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) painotti, että vaikka poikkeusolot todetaan, käyttöön ei oteta valmiuslakia.

– Annamme perustuslain 23 pykälän mukaisesti lakiesityksen, joka koskee ravintoloita kolmeksi viikoksi. Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kuitenkin tähdensi, että sitäkään ei voida sulkea pois tulevaisuudessa.

Marin vetosi tiedotustilaisuuden aluksi kansalaisiin, jotta taudin leviämistä jaksettaisiin edelleen torjua arkisessa toiminnassa tilanteessa, jossa Euroopassa levinneet virusmuunnokset ovat tehneet sen torjunnasta aiempaa vaikeampaa.

– Kulunut vuosi on ollut vaikea ja tiedän, että olette väsyneitä tähän tilanteeseen. Myös minä olen väsynyt, kuten me kaikki. Siitä huolimatta tilanne on mikä se on. Meidän on jaksettava, koska vaihtoehtoja ei ole. Pyydän teiltä jaksamista, vaikka tiedän, että se tuntuu monista kohtuuttomalta. Olette jaksaneet jo paljon, enemmän kuin paljon, Marin sanoi.

Poikkeusoloihin turvautumisesta on puhuttu viimesijaisena keinona epidemian hallinnassa, joten Marinilta kysyttiin myös, mikä on mennyt pieleen, kun tilanteessa ollaan nyt. Marinin mukaan muuntovirus on päässyt leviämään nopeasti ihmisten käyttäytymisen vuoksi ja alueilla tehtyjen päätösten takia.

– Hallitus on systemaattisesti sanonut, että käytössä olevista rajoitustoimista on alueilla pidettävä kiinni, koska tilanne on vakava. Osittain näitä rajoitustoimia on ennalta purettu ja myös sen vuoksi muuntovirus on päässyt leviämään.

Vehviläinen Twitterissä: Hallituksen käsittely vie minimissään neljä päivää

Perustuslain mukaan hallituksen ravintoloiden sulkemista koskevan lakiesityksen käsittely vie eduskunnassa minimissään neljä päivää, kertoo puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) Twitterissä . Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus antaa perustuslain 23 pykälän mukaisen lakiesityksen alkuviikosta eduskunnalle.

Vehviläisen mukaan on otettava käyttöön poikkeukselliset keinot viruksen pysäyttämiseksi, ja saatuaan hallituksen esityksen eduskunta on sitä valmis välittömästi käsittelemään.

Juttua on korjattu klo 14.23: Saarikko on tiede- ja kulttuuriministeri, ei perhe- ja peruspalveluministeri.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut