Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Italian poliisin raportti: Mafia väijyy koronaelvytysrahoja

Italian poliisi pelkää, että maan mafiaryhmät yrittävät päästä käsiksi terveydenhuollon rahoihin ja EU:n elvytysrahoilla maksettaviin rakennusprojekteihin. Italian mafian vastaisen poliisin DIA:n raportin mukaan mahdollisia kohteita mafialle ovat muun muassa sairaaloiden remontointi ja rakentaminen, hoitovälineiden tuottaminen ja jakelu sekä sairaaloiden jätehuolto.

Koronakriisistä pahasti kärsineen Italian odotetaan saavan EU:lta yli 200 miljardia euroa rakennushankkeisiin ja talouden rakenteiden uudistamiseen vuosina 2021–26.

DIA kehottaa tarkastamaan julkisiin kilpailutuksiin osallistuvien yhtiöiden taustat äärimmäisen tarkasti. Sen mukaan hiljattainen muutos yrityksen omistuspohjassa, hallintorakenteessa tai toimiston sijainnissa voivat viitata mafian osallisuuteen.

Esimerkiksi Italian eteläkärjen Calabriassa toimiva 'Ndrangheta ja Sisilian Cosa Nostra ovat aiemminkin onnistuneet soluttautumaan julkisiin urakoihin, usein poliittisten kontaktiensa avulla.

DIA:n mukaan ne ovat jo nyt hyötyneet koronakriisistä myöntämällä talousvaikeuksissa oleville yrityksille riistokorkoisia lainoja. Lisäksi ne ovat onnistuneet parantamaan julkisuuskuvaansa muun muassa jakamalla ruoka-apua köyhille ja tarjoamalla pimeätä työtä työttömille.

Italian talous romahti viime vuonna yhdeksän prosenttia, mikä oli jyrkin pudotus sitten toisen maailmansodan. Lähes 450 000 ihmistä menetti työnsä.