Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kymmeniä peltikolareita ympäri Suomen – jäätävä vesisade liukastutti tiet Varsinais-Suomessa, pöllyävä pakkaslumi haitannut liikennettä pohjoisessa

Pelti on rytissyt tiistaina tieliikenteessä ympäri maata. Fintrafficin tieliikennekartan mukaan ajokeli on huono tai erittäin huono lähes koko maassa pitkälle yöhön saakka.

Fintrafficin liikennekeskuspäivystäjän Juho Anttosen mukaan peltikolareita ja tieltä suistumisia on tapahtunut tiistain aikana eri puolella Suomea useita kymmeniä.

– Enemmänkin saattaa olla, en ole pysynyt laskuissa mukana. Virallista tilastoa meillä ei tästä ole.

Keski- ja Itä-Suomessa lumentulo on vaikeuttanut ajo-olosuhteita, ja esimerkiksi Turun seudulla jäätävä vesisade on aiheuttanut ongelmia.

– Koko länsirannikko on tosi liukas, Anttonen sanoo.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kertoi Twitterissä kahden aikaan iltapäivällä, että käynnissä oli samanaikaisesti yhteensä seitsemän tehtävää kolarin tai ulosajon vuoksi. Osa näistä oli vakavia.

– Nyt on syytä ajaa erityisen varovasti ja jättää tilaa pelastustoimille. Olisi paras, ettet kuvaisi onnettomuuksia tai niiden uhreja ajaessasi ohi, pelastuslaitoksen tviitissä kirjoitettiin.

Lumi sulaa kilometrin korkeudessa

Jäätävää vesisadetta – tai alijäähtynyttä vettä – on satanut Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa. Pohjoisempana pöllyävä pakkaslumi on vaikeuttanut liikennettä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päiväystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

– Myöhään illalla sadealueet ovat väistymässä itärajan tuntumaan, hän kertoo.

Jäätävä sade ei matkaa itärajalle, sillä sisämaahan mentäessä ilma kylmenee, eivätkä lumihiutaleet pääse sulamaan matkalla maahan.

– (Lounais-Suomessa) suunnilleen kilometrin korkeudessa on lämpimämpi patja, joka sulattaa sen yläpuolelta leijailevat hiutaleet vedeksi. Ne eivät ehdi kiteytyä uudelleen ennen kuin osuvat maan pinnalle, Viljamaa kertoo.

Alijäähtynyt vesi tarkoittaa siis sitä, että vesi on jäähtynyt alle jäätymispisteen, mutta ei ole kuitenkaan ole ehtinyt muodostua kiinteiksi sadepartikkeleiksi.

– Sen takia se jäätyy välittömästi, kun se osuu kiinteään pintaan, Viljamaa sanoo.