Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Georgian poliittinen kriisi kärjistyi entisestään, oppositiojohtaja pidätettiin

Eteläkaukasialaisessa Georgiassa poliisi on tehnyt rynnäkön maan oppositiojohtaja Nika Melian toimistoon ja ottanut tämän kiinni.

Mediatietojen mukaan poliisi käytti ratsiassa kovia otteita. Poliisi muun muassa ampui kyynelkaasua kohti Melian tukijoita, jotka olivat leiriytyneet tämän toimiston edustalle viime viikosta lähtien.

Georgialainen oikeusistuin määräsi viime viikolla, että Melia on otettava kiinni ja vietävä tutkintavankeuteen. Häntä epäillään väkivaltaisuuksien lietsomisesta, mistä voi saada jopa yhdeksän vuoden tuomion.

Melia johtaa maan suurinta UNM-oppositiopuoluetta. Melian mukaan häntä vastaan nostetussa oikeusjutussa on kyse poliittisesta ajojahdista.

Maanpaossa elävä Georgian entinen presidentti Mihail Saakashvili on UNM:n kunniapuheenjohtaja.

Georgian pääministeri Giorgi Gakharia erosi viime viikon torstaina maan oppositiojohtajan tilanteesta syntyneen kiistan vuoksi. Gakharian mukaan Melian pidättäminen saattaisi johtaa laajoihin levottomuuksiin maassa.

Uudeksi pääministeriksi nimitetyn Irakli Garibashvilin mukaan Melia oli pidätettävä, eikä hänen pidä antaa pakoilla oikeutta. Garibashviliä pidetään georgialaisen oligarkin Bidzina Ivanishvilin läheisenä liittolaisena.

Ivanishvilin arvioidaan käyttävän Georgiassa merkittävää valtaa, vaikka hänellä ei ole mitään virallista asemaa. Ivanishviliä on syytetty poliittisten vastustajiensa vainoamisesta ja korruptiosta oman edun tavoittelun nimissä.

Oppositiokansanedustajat boikotoivat parlamentin työtä

Georgian poliittinen tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun hallituspuolue voitti lokakuussa järjestetyt vaalit. Opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset, ja puolue on kehottanut kannattajiaan protesteihin sekä vaatinut uusien vaalien järjestämistä. Myös Saakashvili on syyttänyt vaalit voittanutta valtapuoluetta, Georgialaista unelmaa, vaalituloksen vääristelystä.

Vuodesta 2012 vallassa olleen puolueen suosio on laskenut Georgian talouden polkiessa paikallaan ja demokratian heiketessä.

Opposition kansanedustajat ovat kieltäytyneet osallistumasta parlamentin työhön vaalien jälkeen. Liki koko Georgian oppositio tukee Meliaa ja oli luvannut estää hänen kiinniottonsa.

EU ja Yhdysvallat ovat ilmaisseet huolensa kriisin kärjistymisestä.

– Olen järkyttynyt tapahtumista UNM:n toimistolla tänä aamuna. Väkivalta ja kaaos ovat viimeisiä asioita, joita Georgia nyt tarvitsee. Kehotan kaikkia osapuolia malttiin, Britannian Georgian-suurlähettiläs Mark Clayton kirjoitti Twitterissä.

Amerikkalaisen Atlantic Council -tutkimuslaitoksen vanhemman tutkijan Matthew Bryzan mukaan Georgian vastakkainasettelu tuskin ratkeaa ilman länsimaiden puuttumista tilanteeseen.

– Tilanteesta uhkaa tulla hyvin vaarallinen ilman lännen välitystoimintaa, Bryza arvioi.

USA:n lähetystö tuomitsee pidätyksen

Yhdysvallat on hyvin huolestunut Georgian hallituksen päätöksestä pidättää maan oppositiojohtaja. Yhdysvaltain Tbilisin-lähetystön mukaan on hyvin valitettavaa, että Georgian kansainvälisten kumppaneiden kehotukset pidättyväisyydestä ja vuoropuhelusta on sivuutettu.

Lähetystön lausunnon mukaan Georgia on nyt astunut taaksepäin polulla, joka tekisi maasta vahvemman demokratian osana euroatlanttista kansakuntien perhettä.