Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

THL:n suositus välttää matkustamista ei aiheuttanut peruutuspiikkiä Lapin-matkoihin – "Aika moni on ollut lähes laukut pakattuna lähdössä etelästä"

Koronavirustilanteen huononeminen Uudellamaalla ei ole aiheuttanut suurta perumispiikkiä Lappiin suuntautuviin talvilomamatkoihin, kertovat Pohjois-Suomessa majoituspalveluja pyörittävät yritykset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti torstaina, että Hus-alueen asukkaat välttäisivät matkustamista muualle Suomeen kolmen viikon ajan. Suositus tuli aivan Etelä-Suomen vilkkaimman talvilomasesongin kynnyksellä.

– Toki nämä tämän viikon uutisoinnit ja suositukset ovat aiheuttaneet asiakkaissa epävarmuutta, mutta aika moni on ollut lähes laukut pakattuna lähdössä etelästä. Mitään massiivisia muutoksia ei ole tullut, sanoo Holiday Clubin toimitusjohtaja Maisa Romanainen.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta, Visit Levin toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaari ja Sokos Hotelsin markkinointi- ja viestintäjohtaja Outi Vitie kertovat, että torstainen informaatio ei ole näkynyt yritysten varaustilanteessa.

– Kyllä peruutuksia on tullut, mutta niitä on tullut pitkin koko sesongin. Samaan aikaan kun tulee peruutuksia, tulee uusia varauksia. Ei tästä pysty mitään erikoista trendiä päättelemään, Kivisaari kertoo.

– Muutamia yksittäisiä peruutuksia on tullut, mutta varausten määrä ei ole näinä päivinä vähentynyt, Vitie kertoo.

Isommat majoitusyksiköt kiinnostavat

Varaustilanteessa ollaan koronan takia kokonaisuudessaan jäljessä viime vuoden vastaavasta ajasta. Tilanne monissa yrityksissä on kuitenkin kaksijakoinen: lomahuoneistoissa ja mökeissä varausaste on lähellä normaalia, kun taas hotellihuoneiden kysyntä on selvästi normaalitilannetta hiljaisempaa.

Korona-ajan erityispiirteet ovat osaltaan lisänneet lomahuoneistojen arvostusta.

– Tähän aikaan matkustetaan enemmän perheissä ja haetaan isompaa majoitusyksikköä. Mutta totta kai myös epidemiatilanne vaikuttaa siihen, että esimerkiksi oma ruuanlaittomahdollisuus kiinnostaa, Lapland Hotelsin Vuorentausta sanoo.

Lapland Hotelsilla varaustilanne on ensi viikolla normaaliin aikaan verrattuna heikompi, kun kansainvälinen matkailu puuttuu, mutta vastaavasti kotimaisia matkailijoita on liikkeellä enemmän kuin normaalisti tähän aikaan.

Holiday Clubilla Pohjois-Suomen hotelleissa varausaste on noin 60 prosenttia normaalitilanteesta. Kansainvälisten turistien puuttuminen näkyy lähinnä Saariselällä, kun taas Rukalla ja Vuokatissa valtaosa matkailijoista on tavallisestikin kotimaisia.

– Loma-asunnoissa ja mökeissä on jopa normaaliin hiihtolomaviikkoon verrattuna oikein hyvä tilanne, Romanainen kertoo.

Levillä lomahuoneistojen varausaste on ensi viikolle yli 95 prosenttia ja seuraaville viikoille 70–85 prosentin luokkaa. Hotelleissa taas on reilusti tilaa.

Vetoomus asiakkaille: noudattakaa ohjeita

Yritykset painottavat sitä, että matkailijat käyttäytyisivät vastuullisesti.

– Meillä on hyvät terveysturvallisen matkailun ohjeet olemassa, ja niitä noudattamalla varmasti pystymme minimoimaan ihmisten liikkumiseen liittyviä riskejä, Vuorentausta sanoo.

Yrittäjät kokevat, että matkailijat ovat oppineet noudattamaan turvallisuusohjeita hyvin. Levin Kivisaari muistuttaa, että joulu ja uusivuosi sujuivat hyvin.

– Meillähän oli jouluna myöskin tunturi täynnä, ja silloin ei päässyt tartuntaryppäitä muodostumaan. Täällä alueen yrittäjät kokevat, että nyt tilanteeseen on tartuttu vielä paremmin kuin jouluna ja uutenavuotena, Kivisaari kertoo.

Levin yrittäjät julkaisivat perjantaina vetoomuksen, että ihmiset toimisivat terveysturvallisuusohjeiden mukaisesti.

– Meillä on tehty kaikki mahdolliset toimet niin ravintoloissa kuin rinneyhtiön toimesta hisseillä kuin yrityksissä muutenkin, kaupat ja apteekit mukaan lukien. Olemme esittäneet vetoomuksia asiakkaille, että meille ei tulla sairaana ja että pysyttäisiin Levin-matkan ajan matkustajaryhmittäin niissä omissa matkustuskuplissa. Tämä vaatii nyt yhteispeliä meiltä ja asiakkailta.

Lapissa tautitilanne on heikompi kuin kertaakaan pandemian aikana

Koronavirusrajoitukset kiristyvät Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä päätti perjantaina, että sairaanhoitopiirin alueella siirrytään epidemian perustasosta kiihtymisvaiheeseen.

Infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo, että tautitilanne Lapissa on nyt huonoin koko koronapandemian aikana.

– Kertaakaan epidemian aikana ei tässä laajuudessa ole tullut tapauksia vastaan. Ja niitä on eri puolilla, se ei keskity pelkästään Rovaniemelle, vaan on muuallakin, Pellossa, Kolarissa, myöskin Itä-Lapin alueella, Broas kertoo.

Tautitapausten määrä on lisääntynyt selvästi viimeisten kahden viikon aikana, ja useiden tartuntojen alkuperää ei ole saatu tunnistettua.

Lapin aluehallintovirasto päätti perjantaina, että sairaanhoitopiirin kunnissa kielletään maanantaista lähtien neljän viikon ajaksi kaikki yli 20 henkilön sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Rajoitusten kiristyminen perustuu osaksi heikentyneeseen tautitilanteeseen, ja osaksi ennaltaehkäisyyn Etelä-Suomen talvilomasesongin alkaessa.

Turvallisuuskäyttäytyminen osaksi päiväohjelmaa

Broas muistuttaa, että pääkaupunkiseudun hiihtolomaviikko aiheuttaa tautipainetta.

– Tautiero pääkaupunkiseudun ja Lapin välillä on aika iso, ja muuntoviruksen yleistyminen pääkaupunkiseudulla on ihan toista kuin meillä. Tässä on kaikki ainekset siihen, että tämä voi vauhdittaa epidemian huonontumista. Sen takia kiihtymisvaihe ja siihen liittyvät ohjeistukset, suositukset ja rajoitukset ovat hyvin tärkeitä.

Lapissa virusmuunnoksia on toistaiseksi havaittu ainoastaan Pohjois-Ruotsin akkutehtaaseen kytkeytyvän tartuntaryppään yhteydessä. Tähän asti Lapissa on analysoitu näytteitä muunnosten varalta vain rajan ylittäviltä tai poikkeuksellisen nopeasti kehittyneiden tartuntaketjujen kohdalla, mutta jatkossa lisätään satunnaisten näytteiden ottoa.

Broas kannustaa kaikkia Lappiin tulevia matkailijoita ottamaan turvallisuuskäyttäytymisen omaan päiväohjelmaansa.

– Vähän samalla periaatteella kuin aamulla hampaiden harjaaminen. Vietetään lomaa siinä oman perheen ja oman ryhmän kanssa, ja jos vähänkin nenä alkaa vuotaa tai kurkku on karhea tai tulee muita koronaan viittaavia oireita, lähdetään testeihin ja odotellaan tulos siellä kotona. Ei lähdetä tapahtumiin joissa on paljon ihmisiä yhdessä. Sisätiloissa pidetään kasvomaskeja. Jos nämä ovat automaatio kaikille, kyllähän näillä tartuntoja estetään.