Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Inflaatio kiihtyi tammikuussa 0,9 prosenttiin – tupakka ja junamatkat kallistuivat

Kuluttajahinnat nousivat tammikuussa 0,9 prosenttia vuoden takaisesta, kertoo Tilastokeskus. Inflaatio eli kuluttajahintojen vuosimuutos kiihtyi tammikuussa junnattuaan edeltäneet viisi kuukautta 0,2 prosentissa.

Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna etenkin savukkeiden, ulkomaanlentojen, pitkien junamatkojen ja omakotitalojen kallistuminen.

Savukkeet maksoivat tammikuussa noin yhdeksän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Tupakkavero nousi jälleen vuodenvaihteessa, ja seuraava korotus on edessä heinäkuun alussa.

Kotimaan junamatkojen hinnat nousivat 12 prosenttia vuoden takaisesta.

Inflaatiota hillitsi eniten polttonesteiden, hotellihuoneiden, vihannesten ja asuntolainojen korkojen halpeneminen. Esimerkiksi hotellihuoneen sai tammikuussa keskimäärin 13 prosenttia halvemmalla kuin vuotta aiemmin.

Tilastokeskus päivitti tammikuun alussa kuluttajahintaindeksin hyödykekorin ja kulutuksen painorakenteen vastaamaan vuoden 2020 yksityistä kulutusta.

Muun muassa vaatteiden ja jalkineiden sekä ravintoloiden ja hotellien painoarvoa kuluttajahintaindeksissä on vähennetty tälle vuodelle, koska näiden hyödykkeiden kulutus on pudonnut selvästi korona-aikana.

Bensan ja dieselin hinta noussut viime kuukausina

Tilastokeskuksen mukaan 95E-bensiinin keskihinta oli tammikuussa 1,48 euroa ja dieselin keskihinta 1,38 euroa litralta. Vuotta aiemmin keskihinnat olivat vajaat kymmenen senttiä korkeampia.

Bensiinin ja dieselin keskihinnat olivat kuitenkin tammikuussa korkeimmillaan sitten viime vuoden helmikuun. Koronapandemia romahdutti viime keväänä raakaöljyn kysynnän, mikä painoi myös polttoaineiden kuluttajahinnat laskuun.

Viime kuukausina öljyn hinta on kivunnut suunnilleen koronaa edeltäneelle tasolle, kun rokotteet ovat luoneet uskoa maailmantalouden elpymiseen. Pohjanmeren Brent-laadun raakaöljystä maksettiin perjantaiaamuna noin 63 dollaria barrelilta.

Suomessa polttoaineiden pumppuhinnat näyttäisivät jatkaneen nousussa helmikuun aikana. Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E-bensiinin keskihinta oli torstaina 1,56 euroa ja dieselin keskihinta 1,46 euroa.