Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leivotko mokkapaloja vai ahkeroitko talkoissa? Vastaa ESS:n kyselyyn ja kerro, mikä olisi paras tapa rahoittaa lasten harrastustoimintaa

EU-komissiolta muistutus Suomelle puutteista rasismin torjuntaa koskevassa lainsäädännössä – myös Ruotsi sai huomautuksen samasta aihepiiristä

Euroopan komissio on antanut Suomelle muistutuksen puutteista rasismin ja muukalaisvihan torjuntaa koskevassa lainsäädännössä. Komission mukaan Suomi ei ole saattanut kaikilta osin täytäntöön asiaa koskevia EU-sääntöjä.

Komissio katsoo, että Suomi ei ole esimerkiksi varmistanut, että rasismiin liittyviä rikoksia voitaisiin tutkia ilman uhrin tekemää ilmoitusta tai syytöstä. Lisäksi komissio on havainnut puutteita vihapuheen kriminalisoinnissa.

Komissio huomautti samaan aihepiiriin liittyvistä puutteista myös Ruotsille, Belgialle, Bulgarialle ja Puolalle.

Suomi sai tänään myös toisen muistutuksen, joka koski syyttömyysolettamaa käsittelevän direktiivin täytäntöönpanoa. Komission mukaan Suomen lainsäädännössä on puutteita erityisesti syyllisyyttä koskevien julkisten viittausten osalta.

Suomi aikoo käydä muistutukset läpi tarkasti. Oikeusministeriöstä arvioidaan STT:lle, että kyse lienee lähinnä linjaeroista, mutta asiaan perehdytään ensin huolella.

Ministeriö aikoo myös olla yhteydessä Ruotsiin, sillä Ruotsilla on rasismin torjunnassa pitkälti samanlainen lainsäädäntö kuin Suomessa.

Suomella on kaksi kuukautta aikaa vastata komission viralliseen ilmoitukseen.