Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Poliisi varoittaa aidon näköisistä huijaustekstiviesteistä – postia odottavan tulee olla tarkkana, älä klikkaa epäilyttäviä linkkejä tai luovuta tietojasi

Poliisin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa suomalaiset ovat joutuneet postia toimittavien yritysten nimissä tehtyjen petosten uhreiksi, Keskusrikospoliisi kertoo. Rikokset ovat tapahtuneet tekstiviestien avulla.

– Petoksissa asianomistajat ovat saaneet esimerkiksi Postin tai PostNordin nimissä tekstiviestin, jossa on pyydetty asentamaan yritysten oma sovellus tekstiviestissä olevan linkin kautta, poliisi kertoo tiedotteessa.

Tekstiviestipetoksissa on ilmennyt kaksi tekotapaa. Jos huijausviestin vastaanottajan puhelimessa on Android-käyttöjärjestelmä, laitteeseen asentuu linkkiä painamalla haittaohjelma, joka saattaa lähettää laitteesta ulkomaille tuhansia viestejä. Haittaohjelmaa on vaikea huomata, ennen kuin laite alkaa lähettämään viestejä itsenäisesti.

Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tämäntyyppisillä haittaohjelmilla yritetään yleensä levittää huijausta eteenpäin. Laitteen omin päin lähettämät viestit saattavat olla maksullisia, mikä käy puhelimen omistajalle kalliiksi.

IOS-järjestelmän käyttäjiä huijarit pyytävät kirjautumaan yrityksen sovellukseen Apple ID -tunnuksilla. Kirjautuminen pyydetään tekemään huijausviestissä tulleen linkin kautta. Palvelu voi muistuttaa erehdyttävästi aitoa postipalvelua.

Jos sovellukseen kirjautuvalla ei ole Apple ID:ssä kaksivaiheinen tunnistautuminen käytössä, rikolliset voivat päästä käsiksi laitteen tietoihin.

– Molemmat tekotavat ovat erittäin vahingollisia ja valitettavasti viestien sisällöt voivat muuttua, eli tarkkaa kuvausta viestien sisällöstä tai huijauksen etenemisestä on hankala antaa, rikostarkastaja Mikko Rauhamaa poliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa yksinkertaisimmin tämän tyyppisiltä huijauksilta voi suojautua olemalla luovuttamatta henkilökohtaisia tietoja, käyttämällä kaksivaiheista tunnistautumista ja noudattamalla erityistä varovaisuutta viestien välityksellä saatujen linkkien kanssa.

Jos on tullut asentaneeksi haitallisen sovelluksen, laite kannattaa palauttaa tehdasasetuksiin. Mikäli laite on lähettänyt haittaohjelman takia eteenpäin maksullisia viestejä, on suositeltavaa ottaa omaan operaattoriin yhteyttä.

Verkkopankkitunnuksiaan tai korttitietojaan eteenpäin luovuttaneiden tulee ilmoittaa asiasta välittömästi omaan pankkiinsa ja tehdä sen jälkeen rikosilmoitus poliisille.

Myös viime vuonna uutisoitiin Postin nimissä lähetetyistä huijaustekstiviesteistä, jotka johdattelivat aidon näköisille palvelusivuille.