Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ruotsin puolustusministeri: Gripenin valinta avaisi uusia mahdollisuuksia puolustusyhteistyölle

Suomen hävittäjäkilpailuun osallistuva Saab ajoi tiistaina raskasta kalustoa asemiin edistämään Gripen-hävittäjän ja GlobalEye-valvontalentokoneen myyntiä. Sekä puolustusministeri Peter Hultqvist että ilmavoimien esikuntapäällikkö Anders Persson muistivat korrektisti vakuuttaa, että puolustusyhteistyö Suomen kanssa jatkuu riippumatta siitä, minkä valinnan Suomi tekee.

– Mutta olen vakuuttunut, että jos Suomi päättää hankkia Gripenin ja GlobalEyen, se avaa mahdollisuuksia vielä kauaskantoisemmalle yhteistyölle ja integraatiolle, Hultqvist jatkoi heti perään.

Ministeri korosti Suomelle tarjoutuvaa mahdollisuutta päästä vaikuttamaan Gripeneiden ja GlobalEyen tulevaisuuden kehittämiseen. Prikaatikenraali Perssonin mukaan kehitysmahdollisuudet eivät koske vain itse konetta, vaan ilmavoimat voisivat kehittää yhdessä myös hävittäjätaktiikkaa ja taktiikkaa tukikohdissa.

– Meistä tulee kuin yhdet ilmavoimat, jolla on kaksi komentajaa, Persson visioi.

Saabin mukaan käyttökulut eivät ole ongelma

Verkossa Tukholmasta välitetyissä puheenvuoroissa vilisivät Suomelle tärkeät tekijät, kuten toiminta hajautetuista maantietukikohdista, koneiden soveltuminen varusmiesmekaanikkojen huollettaviksi sekä kyky vastata Venäjän sotakaluston suorituskykyihin.

Perssonin mukaan läheisyys mahdollistaa operoinnin toisen maan tukikohdista ja tuo varmuutta ylläpitoon. Varaosia voi varastoida myös Ruotsiin tai tarvittaessa lentää Suomesta koneen sinne päiväseltään huoltoon, hän kuvaili.

Suomi lähetti tammikuun lopussa pyynnön lopullisista tarjouksista Hornetien korvaajaksi. Vastauksia on pyydetty huhtikuun loppuun mennessä, ja valintapäätös on tarkoitus tehdä loppuvuodesta.

Saabissa ei ole jäänyt huomiotta keskustelu hävittäjien kustannuksista. Yhtiön HX-kampanjajohtaja Magnus Skogberg viittasi Suomen vaatimukseen, jonka mukaan HX-koneiden käyttö saa enimmillään maksaa 10 prosenttia puolustusbudjetista eli noin 250 miljoonaa euroa vuodessa.

– Tarjouksemme selviää tästä ja vieläpä selvällä marginaalilla, Skogberg vakuutti.