Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Valtapuolueen työntekijä kertoi joutuneensa raiskatuksi Australian parlamentissa – pääministeri pyysi tapauksen huonoa hoitamista anteeksi

Australiassa pääministeri Scott Morrison on esittänyt julkisen anteeksipyynnön naiselle, joka sanoo tulleensa miespuolisen kollegan raiskaamaksi Australian parlamenttitalossa. Nainen on ollut tyytymätön siihen, miten hänen esimiehensä olivat käsitelleet tapauksen.

Brittany Higgins kertoo raiskauksen tapahtuneen vuonna 2019, jolloin hän oli 24-vuotias ja aloittanut juuri viestintätöissä Australiaa hallitsevassa keskustaoikeistolaisessa liberaalipuolueessa. Higginsin mukaan kollega raiskasi hänet baari-illan päätteeksi silloisen puolustusteollisuusministeri Linda Reynoldsin toimistossa.

Kerrottuaan asiasta esimiehilleen hän joutui osallistumaan kokoukseen samassa huoneessa, jossa väitetty raiskaus tapahtui. Hän kertoo kokeneensa joutumaan valitsemaan rikosilmoituksen tekemisen ja uransa välillä. Higgins sanoi tunteneensa olleensa "poliittinen ongelma", ja että hänen esimiehensä vaikuttivat kiusaantuneilta, jos hän otti asian uudelleen esiin.

Raiskaussyytöksen tultua julki maanantaina hallitus puolusti aluksi menettelyään asiassa ja sanoi, että Higginsiä oli kannustettu tekemään ilmoitus poliisille. Hallituksen edustaja kuitenkin myönsi, että kokouspaikan valinnassa oli tehty virhe.

Tapauksesta nousi kohu, ja tiistaina pääministeri Morrison vaihtoi linjaa ja esitti anteeksipyynnön.

– Niin ei olisi saanut tapahtua. Ja pyydän anteeksi, Morrison sanoi.

Pääministeri kertoi avaavansa tutkinnan siitä, miten parlamentissa käsitellään valitukset seksuaalisesta ahdistelusta.

– Ei pitäisi olla ympäristöä, jossa nuori nainen joutuu noin haavoittuvaan asemaan. Se ei ole oikein.

Higgins kiitti Morrisonia anteeksipyynnöstä, mutta sanoi, että siihen ei olisi pitänyt tarvita asian tulemista julkisuuteen.

Tapaus on nähty jatkona aiemmille syytöksille Australian parlamentin myrkyllisestä työpaikkakulttuurista. Parlamentissa on aiemminkin tullut esiin tapauksia, joissa naiset ovat joutuneet kiusaamisen, ahdistelun ja seksuaalisen häirinnän uhreiksi.