Työmarkkinajärjestöiltä kritiikkiä hallituksen ehdotukselle perhevapaauudistukseksi – työnantajien EK olisi halunnut perhevapaiden kiintiöimistä tasan isän ja äidin välillä, palkansaajajärjestöjen mielestä joustavuuden lisääminen jäi puolitiehen

Työmarkkinajärjestöt eivät ole täysin tyytyväisiä hallituksen ehdottamaan malliin uudeksi perhevapaauudistukseksi. Uudistusta kritisoivat etenkin työantajajärjestöt, mutta myös palkansaajat olisivat toivoneet siltä enemmän joustavuutta. Palkansaajajärjestöistä ainakin SAK ja Akava ovat lisäksi työnantajajärjestöjen kanssa samoilla linjoilla siitä, että kotihoidon tukea olisi pitänyt uudistaa yhdessä muiden perhevapaiden kanssa.

Hallituksen perhevapaauudistus lisäisi ansiosidonnaisten päivärahapäivien määrää ja kasvattaisi isien kiintiötä

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtaja Ilkka Oksalan mielestä tiistaina julkistettu luonnos hallituksen esitykseksi ei täytä asetettuja tavoitteita perhevapaiden ja hoitovastuun tasaisesta jakautumisesta perheissä. Hänen mukaansa niiden toteutuminen olisi edellyttänyt perhevapaiden kiintiöimistä tasan isän ja äidin välillä.

EK on koko uudistuksen kolmikantaisen valmistelun ajan ollut sitä vastaan, että kotihoidon tukea ei voitu muuttaa samassa yhteydessä, koska sen säilyttäminen nykymuotoisena on hallitusohjelmaan kirjattu.

Kuntatyönantajien mielestä työnantajille lisää kustannuksia aiheuttava perhevapaauudistus ei lisää tasa-arvoa eikä kannusta rekrytoimaan uutta henkilöstöä. Lisäksi myös KT arvioi, ettei uudistus muuttane perhevapaiden jakautumista merkittävästi, kun otetaan huomioon se, että kotihoidon tukijärjestelmään ei ehdoteta muutoksia.

Toimivuutta käytännössä seurattava

Korkeastikoulutettujen Akava pitää hyvänä, että perhevapaauudistus parantaa joustavuutta ja yhdenvertaisuutta, mutta osittaisen vanhempainvapaan joustavuuden lisääminen jää järjestön mielestä puolitiehen. Akava edellyttää, että kotihoidon tuki ja koko lastenhoidon tukijärjestelmä uudistetaan jatkossa osana perheen ja työn yhdistämisen kokonaisuutta.

Hallituksen ehdottaman uudistuksen myötä kotihoidon tukijaksoja on mahdollista käyttää vanhempainrahakausien lomassa, mikä on kuitenkin Akavan mielestä iso muutos ja parannus.

SAK arvioi, että vanhempainrahan joustava maksaminen kannustaa työn tekemiseen, kun työskentelypäiviltä ei makseta etuutta vaan sen voi käyttää myöhempänä ajankohtana. Myös SAK pitää kuitenkin valitettavana, että työsopimuslain joustavoittaminen perhevapaiden osalta jäi puolitiehen.

SAK:n mielestä kotihoidon tukea olisi pitänyt uudistaa yhdessä muiden perhevapaiden kanssa.

STTK:n mielestä tiistaina esitelty malli on askel oikeaan suuntaan, mutta uuden järjestelmän toimivuutta käytännössä on seurattava tarkasti ja tarvittaessa lainsäädäntöön tulee tehdä täsmennyksiä tai muutoksia. Myös STTK kiinnittäisi huomiota joustavuuden parantamiseen.

Hallituksen esitysluonnos lähtee lausuntokierrokselle perjantaina ja palautetta odotetaan 2. huhtikuuta saakka. Sen jälkeen luonnos menee lainsäädännön arviointineuvoston tarkistettavaksi. Eduskunnalle hallituksen esitys on määrä antaa syksyllä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut