Suomessa on annettu noin 240 000 rokoteannosta, neljä prosenttia suomalaisista on saanut koronarokotteen – riski virusmuunnoksen leviämisestä Suomessa on huomattava

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen. Markku Ulander / Lehtikuva

STT, Tommi Salo, Teemu Rauhala

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen kertoi aamupäivän koronatiedotustilaisuudessa, että Suomessa on tähän mennessä annettu noin 240 000 rokoteannosta. Väestöstä on tähän mennessä rokotettu melkein neljä prosenttia, Salminen sanoi.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä THL:n infotilaisuudessa puhuneen STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkin mukaan viisi sairaanhoitopiiriä on taudin leviämisvaiheessa. Näitä ovat Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Kymenlaakson, Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Kansallista Covid-19-testaus- ja jäljitysstrategiaa on päivitetty STM:n lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkusen mukaan muun muassa toimilla, joilla lisätään viruksen perimän analysointia eli sekvensointia. Tavoitteena on analysoida 40 prosenttia positiivisista näytteistä, kun luku on tällä hetkellä noin 20 prosenttia.

Taudin arvioitu tartuttavuusluku on tällä hetkellä 0,95–1,1. Yli yhden tartuttavuusluku kertoo, että tauti leviää väestössä edelleen.

STM:n mukaan uusien covid-19-tautitapausten määrä on Suomessa samaa luokkaa kuin edellisellä viikolla. Vaikka epidemian hillinnässä on monella paikkakunnalla onnistuttu hyvin, koronavirusta esiintyy väestössä joka puolella maata. Useiden sairaanhoitopiirien alueella on todettu runsaasti uusia tartuntoja.

STM:stä kerrotaan, että toistaiseksi ei ole selvää näyttöä siitä, että virusmuunnokset olisivat alkaneet kotoperäisesti levitä väestöön, mutta tämä riski on huomattava.

Viime viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yli 2500 uutta koronatapausta, mikä on lähes 200 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla. 

Koko maassa uusien tartuntojen tartunnanlähde saatiin selvitettyä yli 60 prosentissa tapauksista. STM:n mukaan tapauksia todetaan eniten työikäisillä, tällä hetkellä varsinkin nuorilla aikuisilla. Lähes neljäsosa kaikista tapauksista todettiin 20–29-vuotiailla. Yli 60-vuotiaiden osuus tartunnan saaneista on hieman laskenut.

Sairaalahoidossa oli eilen keskiviikkona kaikkiaan 118 potilasta covid-19-taudin vuoksi: perusterveydenhuollon osastoilla 23 potilasta, erikoissairaanhoidossa 79 potilasta ja teho-osastoilla 16 potilasta. Tautiin liittyviä kuolemia oli keskiviikkoon mennessä raportoitu yhteensä 706.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut