Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Saksa, Ruotsi ja Puola karkottivat venäläisdiplomaatteja reaktiona Venäjän karkotuksille

Saksa, Ruotsi ja Puola ovat kukin karkottaneet venäläisen diplomaatin. Karkotukset olivat reaktio Venäjän perjantaina ilmoittamille Saksan, Ruotsin ja Puolan diplomaattien karkotuksille.

Venäjän mukaan karkotetut diplomaatit olivat osallistuneet vangittua oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyia tukeviin mielenosoituksiin.

Saksan ulkoministeriön mukaan Venäjän karkotukset eivät olleet millään tavalla oikeutettuja. Samaa mieltä olivat Ruotsin ja Puolan ulkoministeriöt.

– Tämä on selvä reaktio perusteettomaan päätökseen karkottaa ruotsalainen diplomaatti, joka oli vain hoitamassa velvollisuuksiaan, Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoi.

Ruotsin ulkoministeriö kertoi aiemmin, että karkotettu diplomaatti oli vain tarkkailemassa mielenosoitusta, eikä osallistunut siihen itse aktiivisesti.

Venäjän ulkoministeriön edustaja Maria Zaharova puolestaan sanoi Saksan, Ruotsin ja Puolan karkotuspäätösten olevan perusteettomia

– Ne ovat jatkoa sarjalle lännen toimia liittyen maahamme ja sisäisiin asioihimme puuttumiseen, hän sanoi.

Navalnyi pidätettiin tammikuussa, kun hän palasi Venäjälle oltuaan Saksassa sairaalahoidossa elokuisen myrkytyksen seurauksena. Venäjän valtion on epäilty olleen myrkytyksen takana.

Navalnyin kohtelu on kiristänyt entisestään EU:n ja Venäjän välejä. EU-maat ovat vaatineet Navalnyin vapauttamista, mitä Venäjän hallinto on pitänyt maan sisäisiin asioihin sekaantumisena. EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell oli juuri vierailulla Moskovassa perjantaina, kun Venäjä ilmoitti EU-maiden diplomaattien karkotuksista.