Yön uutiskooste: Jätelaki etenemässä eduskuntaan, Mari Leppänen vihitään piispaksi, yksi kuoli ulosajossa Joensuussa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Lakimuutos vaikuttaa merkittävästi kuluttajiin jo pelkästään siksi, että yhdyskuntajätteen kierrätysaste pitäisi EU:n jätedirektiivin perusteella nostaa viidentoista vuoden aikana 65 prosenttiin. Matilda Isohella

KOONNEET: Milja Rämö ja Mari Areva / STT

Jätelaki päätynee eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa

Viivästynyt jätelain uudistaminen yritetään saada eduskunnan käsittelyyn maaliskuun alussa. Näin ollen se voisi tulla voimaan ensi kesänä, arvioi ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) STT:lle.

Aiemmin tavoitteena oli saada lakimuutos voimaan kesällä 2020.

Laaja lakimuutos vaikuttaa merkittävästi kuluttajiin jo pelkästään siksi, että yhdyskuntajätteen kierrätysaste pitäisi EU:n jätedirektiivin perusteella nostaa viidentoista vuoden aikana 65 prosenttiin.

Käytännössä tähän voitaisiin päästä esimerkiksi laajentamalla erilliskeräystä eli tehostamalla taloyhtiöiden jätteen lajittelua ja keräämistä.

Mari Leppänen vihitään tänään Turun arkkihiippakunnan piispaksi

Turun arkkihiippakunnan piispaksi vihitään tänään Mari Leppänen. Vihkiminen ja juhlamessu järjestetään Turun tuomiokirkossa koronarajoitusten puitteissa, eikä yleisö pääse tilaisuuteen paikan päälle.

42-vuotias Leppänen on ensimmäinen nainen, joka nimetään arkkihiippakunnan piispaksi. Lisäksi hän on Suomen kolmas naispiispa.

Leppänen vihittiin papiksi vuonna 2012. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin hiippakuntadekaanina hän on työskennellyt vuodesta 2019. Koulutukseltaan Leppänen on filosofian ja teologian maisteri.

Virkaan vihkimisen toimittaa arkkipiispa Tapio Luoma. Häntä avustavat piispat Kaisamari Hintikka, Simo Peura ja Matti Repo.

Yksi ihminen kuoli ulosajossa Joensuussa

Yksi ihminen on kuollut liikenneonnettomuudessa Joensuussa, kerrotaan Itä-Suomen poliisista STT:lle. Pakettiauton kuljettaja menehtyi ulosajossa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kertoo, että Joensuusta etelään päin ajanut pakettiauto oli ajautunut tieltä ja pyörinyt useita kertoja ympäri. Poliisin mukaan auto ei törmännyt mihinkään.

Poliisi kertoo, että auton kyydissä ei ollut muita ihmisiä.

Pelastuslaitos sai ennen aamuyhtä hälytyksen tieliikenneonnettomuudesta Mulonväylällä Kuutostien kupeessa.

Tanskassa sadat mielenosoittajat ovat vastustaneet maan koronatoimia

Kööpenhaminassa sadat ihmiset osoittivat lauantai-iltana mieltään Tanskan koronarajoituksia vastaan.

Mielenosoittajat kritisoivat erityisesti suunnitelmia ottaa käyttöön digitaalinen "rokotuspassi". Tanska on aikeissa kehittää matkustamista varten digitaalisen todistuksen koronarokotuksista. Todistusta voisi mahdollisesti käyttää myös yleisötapahtumissa ja ravintoloissa.

Ravintolat, baarit ja ei-välttämättöminä nähdyt kaupat ovat Tanskassa kiinni tämän kuun loppuun. Alakoulujen on kuitenkin tarkoitus avata maanantaina ovensa uudelleen. (Lähde: AFP)

Sveitsissä naiset saivat äänioikeuden vasta 50 vuotta sitten

Sveitsissä tulee tänään kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun naisille myönnettiin liittovaltiotasolla äänioikeus.

Naisten äänioikeus tuli voimaan maassa harvinaisen myöhään, etenkin kun kaikkia miehiä koskeva yleinen äänioikeus otettiin maassa ensimmäisten valtioiden joukossa käyttöön. Esimerkiksi Suomessa naisten äänioikeus saatettiin voimaan vuonna 1906 eli 65 vuotta aiemmin kuin Sveitsissä.

Naisten äänioikeuden myöhäiselle voimaansaattamiselle on nähty syyksi muun muassa Sveitsin suoran demokratian järjestelmä. Tullakseen hyväksytyksi lakialoitteen täytyy kerätä sekä enemmistö kaikista liittovaltiossa annetuista äänistä että enemmistö Sveitsin kantoneista taakseen. (Lähde: AFP)

Kapanen ja Lehtonen pääsivät syöttöpisteille jääkiekon NHL:ssä

Jääkiekon NHL:ssä Pittsburgh Penguinsin suomalaishyökkääjä Kasperi Kapanen pääsi syöttöpisteille joukkueen kauden ensimmäisessä kohtaamisessa New York Islandersin kanssa. Kotijoukkue Islanders sai poikki viiden pelin tappioputken voittaessaan Penguinsin 4–3.

Jordan Eberle teki Islandersille kaksi maalia heti ensimmäisessä erässä. Kapasen syötöstä syntyi Penguinsin Jevgeni Malkinin 2–2-tasoitus toisessa erässä. Islanders viimeisteli voittonsa osuen kolmannessa erässä kahdesti vastustajan yhtä maalia vastaan.

Toronto Maple Leafsin Mikko Lehtonen puolestaan teki kaksi syöttöpistettä, kun Vancouver Canucks kaatui luvuin 5–1. Toronto voitti myös joukkueiden aiemman kohtaamisen.

Bullsille kaivattu voitto, Markkanen sivussa loukkaantumisen takia

Koripalloliiga NBA:ssa ilman Lauri Markkasta pelannut Chicago Bulls voitti vieraissa Orlando Magicin lukemin 118–92.

Bullsille eniten pisteitä takoi Zach LaVine, joka heitti 39 pinnaa.

Markkanen oli sivussa olkapäävamman takia. Hän loukkasi sen Suomen aikaa eilen pelatussa Bullsin ja Magicin kohtaamisessa. Magic voitti tuolloisen ottelun neljällä pisteellä.

Bullsin valmentaja kertoi ennen peliä, että Markkasen vamman laajuudesta tiedetään enemmän joukkueen palattua Chicagoon.

Seivästähti Armand Duplantisille jälleen kuuden metrin ylitys - uusi ME-korkeus 619 jäi vielä haaveeksi

Miesten seiväshypyn tähti Armand Duplantis ylsi jälleen lauantaina yli kuuden metrin tulokseen yleisurheilun hallikilpailussa Ranskan Rouenissa. Duplantis ylitti voittosuorituksellaan korkeuden 603.

21-vuotias ruotsalainen Duplantis avasi kautensa viime viikonloppuna Saksassa 601:n ylityksellä. Hänen nimissään on myös viime vuonna hallissa syntynyt ME-korkeuden ylitys 618.

Rouenissa Duplantis tavoitteli kolmesti 619:n ylitystä, mutta se jäi haaveeksi.

Toiseksi sijoittui Ranskan Renaud Lavillenie. Hänen tuloksensa oli 593. Lavillenien kanssa samaan tulokseen 593 pääsi Yhdysvaltojen Christopher Nilsen. (Lähteet: TT, AFP)

Evertonin lisäaikamaali romutti Manchester Unitedin haaveet sarjakärkeen noususta

Evertonin hyökkääjän Dominic Calvert-Lewinin makea lisäaikamaali romutti lauantaina Manchester Unitedin haaveet noususta sarjan kärkeen jalkapallon Englannin Valioliigassa.

ManU ja Everton päättivät myöhäisottelunsa tasatulokseen 3– 3. Voitto olisi nostanut Unitedin sarjan johtoon tasapisteisiin Manchester Cityn kanssa. City on tosin pelannut kaksi ottelua vähemmän kuin United. Eroa sarjaa johtavan Cityn ja toisena olevan Unitedin välillä on nyt kaksi pistettä.

Kotijoukkue ManU aloitti vahvasti ja oli tauolle mennessä tukevassa 2–0-johdossa. Toisen erän alkupuolella Everton kuitenkin tuli tasoihin.

United tempaisi 70. minuutilla jälleen johtoon Scott McTominayn osumalla, mutta Calvert-Lewinin tasoitus aivan pelin lopussa 95. minuutilla vei siintävän voiton.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut