Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Koronavirus sai koirarosvot liikkeelle Britanniassa – varkauksien määrä nousi yli kolminkertaiseksi

Britannian koiranomistajilla on korona-aikana ilmennyt uusi huolenaihe. Koiria on viime vuoden aikana varastettu ennätystahtiin, kun lemmikkien kysyntä lähti rajuun kasvuun.

Yksi koiriaan menettänyt on walesilaisessa pikkukylässä asuva Sarah. Varas tai vakaat murtautuivat yöllä perheen ulkovajaan ja veivät kuusi siellä nukkunutta koiraa. Koirista yksi on löytynyt sattumalta ja palautettu omistajilleen. Springerspanielilla oli ikävä haava siinä kohtaa, missä varkaat olivat yrittäneet poistaa mikrosirua.

– Nähtyäni spanielin vammat, olen entistä enemmän huolissani muista koiristani, sanoi pelkällä etunimellään esiintynyt Sarah.

Pahin vuosi ikinä

Kadonneita koiria ja omistaja yhdistävä DogsLost-järjestö kertoo, että koiravarkaudet leviävät kuin koronavirus.

– Olen tehnyt tätä 30 vuotta, ja viime vuosi oli pahin ikänä, sanoi järjestön Wayne May.

Hänen mukaansa viime maaliskuun jälkeen koiravarkauksien määrä on kasvanut noin 250 prosenttia, eli yli kolminkertaiseksi.

Samalla koirien hinta on lähtenyt rajuun nousuun. Lemmikkejä myyvän verkkosivu Pets4Homesin listauksissa keskihinta noin 150 000 ilmoituksessa oli maalis-syyskuussa liki 1 900 puntaa (yli 2 100 euroa).

Vuotta aiemmin keskihinta oli alle puolet, 888 puntaa. Koiranpentujen hinnat ovat nousseet eniten, mutta myös vanhemmista koirista pyydetään entistä kovempia hintoja.

Joidenkin erityisen suosittujen rotujen, kuten spanielien, bulldogien, mopsien ja puudelien kanssa risteytettyjen pentujen hinnat saattavat nousta yli 4 000 punnan.

Pentutehtailu huolettaa

Myös eläinsuojista etsitään lemmikkejä entistä ahkerammin. Eläinsuojelujärjestö RSPCA:n verkkosivun lemmikkihakuosastolla tehtiin viime vuoden maalis-joulukuussa yli 40 miljoonaa hakua, 13 miljoonaa enemmän kuin samalla jaksolla toissa vuonna.

Järjestön lemmikkitoiminnan johtajan Sam Gainesin mukaan valtavasti kasvanut kysyntä on kasvattanut koiranpentujen tuontia ulkomailta.

– Olemme erittäin huolissamme siitä, miten koiranpentuja kasvatetaan ulkomailla, ja erittäin pitkistä matkoista, jonka ne joutuvat kestämään tullessaan tänne, Gaines sanoi.

Koirien kasvanut kysyntä on saanut myös järjestäytyneet rikollisjengit kiinnostumaan, kertoo DogsLostin May.

– Ennen pandemiaa koiravarkaudet olivat satunnaisten pikkutekijöiden tekosia, ja vain hyvin pieni osa oli kohdistettuja tai rikollisryhmien tekemiä. Viime vuonna kaikki muuttui, ja nyt koiria vievät järjestäytyneet ryhmät, jotka vievät koirat teettääkseen niillä pentuja tai kiristääkseen.

Mayn mukaan nykyään on kannattavampaa olla koiravaras kuin huumekauppias, koska rangaistukset koiravarkauksista ovat paljon lievempiä. Kiinni jäänyt rosvo selviää 200–250 punnan sakoilla.

– Rangaistus ja rikos ovat epäsuhdassa, May moitti.