S-ryhmän hotelliyhtiö Sokotel aloittaa yt-neuvottelut, jopa 200 työpaikkaa vaarassa

S-ryhmän suurissa kaupungeissa toimivia hotelleja operoiva Sokotel aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut. Taustalla on koronakriisin aiheuttama hotelliyöpymisten romahdus.

Yhtiön mukaan yt-neuvottelut voivat johtaa korkeintaan 200 ihmisen irtisanomiseen. Osalle saatetaan tarjota töitä henkilöstöpalveluyrityksen kautta.

Sokotelin henkilöstöstä noin 70 prosenttia on ollut koronan takia lomautettuina. Yhtiö operoi Sokos-hotelleja ja Radisson Blu -hotelleja pääkaupunkiseudulla, Radisson Blu -hotellia Oulussa ja Break Sokos Hotel Edeniä Oulussa sekä Original Sokos Hotel Royal Vaasaa. Hotellialan vaikea tilanne näkyy Sokotelin mukaan erityisesti pääkaupunkiseudulla.

– Matkailualan toipumiseen tulee menemään vuosia. Pitkittynyt pandemiatilanne ja rajoitusten kirjo syventävät tappiokierrettä. Joudumme nyt tekemään sen raskaimman päätöksen eli vähentämään henkilökuntaa, pahoitteli toimitusjohtaja Jarkko Härmälä tiedotteessa.

Härmälän mukaan yhteiskunnan pitäisi tulla apuun, jotta ala voisi jälleen työllistää.

– Käytännön keinoja olisivat esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alan tilapäinen arvonlisäveroalennus ja alan tukien saattaminen muiden Pohjoismaiden tasolle, Härmälä ehdotti.

Tilastokeskuksen majoitustilastojen mukaan pääkaupunkiseudun hotelliyöpymiset laskivat joulukuussa lähes 60 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan. Helsingissä käyttöaste jäi vajaaseen 19 prosenttiin. Koko maassa ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset vähenivät yli 90 prosenttia.

Toimialan liikevaihto rajussa laskussa

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ry kertoi keskiviikkona, että puolet sen jäsenyrityksistä arvioi yrityksen liikevaihdon puolittuvan tammi-maaliskuussa edelliseen vuoteen verrattuna. Kolmanneksella yrityksistä liikevaihto laskee yli 75 prosentilla. 22 prosenttia yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla kuuden kuukauden kuluttua.

MaRa ry patistaa valtioneuvostoa valmistelemaan uuden yritysten kustannustuen nopeasti. Samalla kustannustuen kriteereitä on uusittava, sillä sen myöntämisperusteet ovat olleet liian kireät, kun viime vuonna jaetuista tuista huomattava osa on jäänyt jakamatta.

MaRan mukaan sen jäsenyritysten tarjoamien palvelujen kysyntänäkymät talven ajalle ovat surkeat koronaviruksen leviämistilanteen, rajoitustoimien ja asiakkaiden varovaisuuden vuoksi.

– Heikoin kysyntä on niillä toimialoilla, joilla on tiukimmat eduskunnan, valtioneuvoston ja viranomaisten asettamat rajoitustoimet, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo järjestön tiedotteessa.

Erityisen huolestuttava tilanne on Lapin mukaan kongressi- ja messualalla, jossa yli 90 prosenttia yrityksistä arvioi liikevaihdon pienenevän vähintään 70 prosentilla kolmen ensimmäisen kuukauden aikana.

Etusivulla nyt

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut