Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Suomen Yrittäjät: Luottamusvaltuutettu on suositumpi työpaikkasopijaksi kuin luottamusmies

Yrityksen koko henkilöstön valitsema luottamusvaltuutettu on suosituin vaihtoehto sopimaan työehdoista, jos työpaikalla sovittaisiin työehdoista paikallisesti, ilmenee Suomen Yrittäjien kyselystä. Luottamusvaltuutettua tukee 38 prosenttia työllisistä. Ammattiliiton jäsenten valitsemaa luottamusmiestä kannattaa 20 prosenttia työllisistä.

Kyselyn mukaan yli 60 prosenttia haluaa, että työpaikoilla pitäisi olla sopimisen vapaus työehdoista, jos sekä työnantaja että työntekijä sitä yhdessä haluavat.

– Viesti hallitukselle on selvä. Paikallista sopimista on lisättävä, painottaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Kyselyn mukaan työelämässä olevat haluaisivat sopia työpaikoilla palkoista, korvauksista ja lisistä, työajoista sekä lomien ja vapaiden ajankohdista enemmän kuin nyt.

– Työelämässä olevat haluavat laajalti sopimisen vapautta. Sitä haluavat kaiken ikäiset kaikenlaisilla työpaikoilla. Tässä ei ole mitään epäselvää, Pentikäinen sanoo.

Luottamusvaltuutetun kannatus vahvinta suurilla työpaikoilla

Lähes kolme neljännestä työelämässä olevista haluaa, että kaikki työntekijät ovat sopimisessa samanarvoisia riippumatta ammattiliiton jäsenyydestä. Eri mieltä asiasta on vain 14 prosenttia vastaajista.

Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula kertoo, että luottamusvaltuutetun kannatus on vahvinta suurilla työpaikoilla. Pienillä taas halutaan sopia koko porukan voimin.

Työelämägallupin toteutti Kantar TNS Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Vastaajia oli 1 061.