Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Koronavuosi pienensi Stora Enson operatiivista liiketulosta kolmanneksella – Oulun tehtaan muuntaminen alkamassa

Metsäyhtiö Stora Enson operatiivinen liiketulos laski loka–joulukuussa vuodentakaiseen verrattuna viitisen prosenttia 118 miljoonaan euroon. Liikevaihto laski runsaat 10 prosenttia vajaaseen 2,2 miljardiin euroon.

Koko päättyneen vuoden operatiivinen liiketulos oli 650 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli ollut miljardi euroa. Syynä oli yhtiön mukaan alhaisempi liikevaihto. Liikevaihto laski vuodentakaisesta 15 prosenttia runsaaseen 8,5 miljardiin euroon.

Osakemarkkinat reagoivat heti tuloksen julkistukseen. Helsingin pörssissä yhtiön arvokkaampi A-osake oli tunnin kaupankäynnin jälkeen suurin laskija runsaan 3,7 prosentin takapakilla. 2,7 prosenttia laskenut R-osake oli puolestaan pörssin toiseksi vaihdetuin osakehulluttelun osaksi joutuneen Nokian jälkeen.

Toimitusjohtaja Annica Bresky kuvailee ensimmäistä vuottaan yhtiön johdossa vaiherikkaaksi. Koronapandemian ohella vuoteen osuivat Britannian EU-ero sekä alkuvuoden työtaistelut metsäteollisuudessa.

Yhtiö on kuitenkin luottavainen tulevaisuuden suhteen, sillä se odottaa tämän vuoden operatiivisen liiketuloksen olevan viime vuotta parempi. Bresky huomauttaa, että ilman paperiliiketoimintaa yhtiön operatiivinen liiketulos olisi kasvanut viimeisellä neljänneksellä.

– Liikevaihto kasvoi edelliseltä vuosineljännekseltä, mikä on merkki siitä, että suunta markkinoilla on oikea, Bresky sanoo tiedotteessa.

Bresky kertoo, että Oulun paperitehtaan muuntaminen pakkauskartongin valmistukseen on käynnistysvaiheessa. Tehtaan on määrä saavuttaa suunniteltu kapasiteettinsa vuoden puoliväliin mennessä ja kaupallistaa tuotevalikoima vuoden loppuun menneessä.

– Sen uudet tuotteet tulevat vahvistamaan tarjontaamme kasvavassa pakkausliiketoiminnassa.

Toimintoja lopetetaan Yhdysvalloissa

Toinen suomalainen metsäjätti UPM julkisti oman tuloksensa eilen. Stora Enson tavoin tulos ja liikevaihto laskivat niin vuoden viimeisen neljänneksen kuin koko vuoden aikana.

Stora Enso kertoo, että se aikoo saattaa säästöohjelmansa päätökseen tänä vuonna. Helmikuussa 2019 ilmoitettu ohjelma kannattavuuden turvaamiseksi on kasvanut matkan varrella asteittain 400 miljoonaan euroon.

Yhtiö kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä, että se aikoo sulkea pysyvästi Virdian -toimintonsa Yhdysvalloissa.

Stora Enson vuonna 2014 ostama Virdia on keskittynyt pääasiassa sokeriruokojätteestä saatavan selluloosabiomassan muuntamiseen pitkälle jalostetuiksi sokereiksi. Sillä on koelaitos Louisianan osavaltiossa ja tutkimuslaitos Virginian osavaltiossa.

Stora Enso sulkee molemmat kuluvan vuoden aikana vaiheittain. Sulkemisella ei ole yrityksen mukaan merkittävää vaikutusta sen liikevaihtoon. Päätöksen henkilöstövaikutus on noin 65 Stora Enson työntekijää ja 18 urakoitsijaa.