Vihreät teki rikosilmoituksen vahingonteosta Oulussa, poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja – Marin tuomitsi tuoreet häirintätapaukset

Vihreiden puoluetoimiston töhrityt ikkunat Oulussa tänään. Ikkunoihin on maalattu spray-maalilla hakaristi ja uhkausviesti. Vihreät on tehnyt rikosilmoituksen vahingonteosta. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Viivi Salminen, Ilkka Hemmilä / STT

Vihreät on tehnyt rikosilmoituksen puolueen toimiston töhrinnästä Oulussa. Ilmoitus epäillystä vahingonteosta on kirjattu poliisin järjestelmiin, ja poliisi on aloittanut asian selvittämisen, kertoo rikoskomisario Tiina Sarparanta Oulun poliisilaitokselta.

Toimisto on töhritty hakaristillä ja uhkausviestillä. Poliisi pyytää mahdollisia silminnäkijöitä ilmoittamaan havainnoistaan. Teko on Sarparannan mukaan tapahtunut oletettavasti perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Hän huomauttaa, että rikosnimikkeet voivat täsmentyä tutkinnan edetessä.

– Kyseessä on vakava asia, ja teemme parhaamme, että saisimme tekijät selville, Sarparanta sanoo.

Aiemmin lauantaina pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi keskustaan ja vihreisiin kohdistunutta häirintää. Marin kirjoitti Twitterissä , että demokraattisen toiminnan häirintä on yhteinen kysymys.

Hänen mukaansa sillä on vaikutusta poliittiseen toimintaan ja ihmisten uskallukseen lähteä vaikuttamaan. Hän kirjoittaa, että demokratian ja sen toimijoiden häirintä ja uhkailu ovat vakavia ja tuomittavia tekoja.

Marin viittaa viestissään Oulun tapahtuman lisäksi siihen, että keskustan vaalitilaisuutta häirittiin rasistisilla solvauksilla ja kansanedustaja Juha Sipilän (kesk.) kimppuun käytiin eduskunnan edessä.

"Rakennetaan Suomea, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä"

Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puolestaan kirjoittaa Twitterissä, että jokaisen on voitava osallistua demokraattiseen päätöksentekoon ilman pelkoa häirinnästä tai uhkailusta. Hän sanoo, että uutiset keskustan vaalitilaisuuteen tehdystä hyökkäyksestä, entiseen pääministeriin kohdistuneesta väkivallasta ja kansanedustajien saamista uhkauksista huolestuttavat.

– Kuulin illalla, että Oulun vihreiden toimistoa oli töhritty hakaristein. Nämä hyökkäykset ovat hyökkäyksiä koko demokraattista järjestelmäämme kohtaan, Ohisalo kirjoittaa.

Ohisalo sanoo, että demokratiassa ja oikeusvaltiossa jokaisen tulee voida asettua ehdolle ja osallistua päätöksentekoon ilman pelkoa ja uhkaa.

– Raukkamaisten uhkailijoiden tavoite on hiljentää ja sulkea osa ihmisistä pois vaikuttamisen piiristä. Näytetään, että emme anna heille sitä valtaa. Ollaan toistemme tukena ja rakennetaan yhdessä Suomea, jossa kenenkään ei tarvitse pelätä, Ohisalo kirjoittaa.

Orpo: Kaikkien taisteltava yhdessä tätä vastaan

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi kokoomuksen kuntavaalikampanjan tiedotustilaisuudessa, että tapahtumat herättävät huolestuneita ajatuksia.

Hän sanoi jo Yhdysvaltain Capitolin mellakoiden jälkeen, että ei ole mahdoton tilanne, että vastaavaa nähdään Suomessa.

– Nämä esimerkit vain vahvistavat sitä pelkoa, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa jokaisen puolueen, kansalaisjärjestön ja jokaisen suomalaisen ihmisen on pysähdyttävä ajattelemaan, millaisia merkkejä pahasta Suomessa nähdään.

Orpon mukaan Suomeen ei kuulu se, että demokraattista, vakaata yhteiskuntaa ja järjestystä horjutetaan, uhataan ja yllytetään väkivaltaan. Hänen mukaansa kaikkien pitää taistella yhdessä sitä vastaan.

Kommentoi

Mainos: Lahden Diakonialaitos

Heidi kamppaili oman jaksamisensa kanssa, kunnes sai avukseen Sinin

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut