Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Joe Biden on Yhdysvaltain uusi presidentti – Uutissuomalainen seurasi virkaanastujaisia hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurattiin Yhdysvaltain uuden presidentin Joe Bidenin virkaanastujaisia ja vallanvaihtoon liittyviä tapahtumia.

Päätämme Uutissuomalaisen liveseurannan virkaanastujaispäivästä tähän.

21.1.2021 Kello 02.36: Tiivistäen voi sanoa, että presidentti Joe Bidenin virkaanastujaispäivä sujui toivotulla tavalla ja ilman häiriöitä.

Voimakkaiden turvatoimien ja koronaviruksen aiheuttamien varotoimien sävyttämän päivän keskeisin viesti oli yhdysvaltalaisten yhtenäistäminen, mutta myös Valkoisen talon aamulla jättäneen Donald Trumpin hallinnon päätösten ja käytäntöjen jättäminen historiaan.

Nämä tavoitteet näkyivät Bidenin hallinnon ensimmäisenä päivänä sekä hallinnon käyttämässä retoriikassa että sen konkreettisissa toimissa, kuten Trumpin päätöksiä kumonneissa presidentin asetuksissa.

21.1.2021 Kello 02.23: Presidentti Bidenin lehdistösihteeri Jen Psaki vastailee parhaillaan toimittajien kysymyksiin Valkoisen talon lehdistöhuoneessa.

Presidentti Bidenin ensimmäisen päivän päätteeksi uutta hallintoa juhlistetaan julkisuuden henkilöitä täynnä olevalla erikoisohjelmalla, jonka juontaa näyttelijä Tom Hanks.

21.1.2021 Kello 02.12: Samalla kun Valkoisen talon uudet asukkaat aloittivat työnsä Yhdysvaltojen johdossa, istui maan senaatti Capitol-kukkulalla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ensimmäinen presidentti Bidenin ministeriehdokkaista on saanut senaatin hyväksynnän. Ensimmäisenä senaatin aamenen sai kansallisen tiedustelun johtaja Avril Haines.

21.1.2021 Kello 02.07: Valkoisessa talossa odotetaan tietynlaista paluuta normaaliin, kun presidentti Bidenin lehdistösihteeri Jen Psaki on tulossa pitämään tiedotustilaisuuden Valkoisen talon lehdistöhuoneessa.

Mediatietojen mukaan Bidenin hallinto aikoo palata käytäntöön, jossa tiedotustilaisuuksia pidetään päivittäin.

Entisen presidentin Donald Trumpin hallinnon aikana tiedotustilaisuudet olivat epäsäännöllisempiä, eikä niissä usein otettu lainkaan kysymyksiä.

21.1.2021 Kello 01.59: Allekirjoitettuaan joukon presidentin asetuksia, Biden vastaanotti virtuaalisessa seremoniassa hallintonsa työntekijöiden virkavaloja. Käytännössä hän nimitti suuren joukon työntekijöitä sellaisiin tehtäviin, joihin nimitykset eivät tarvitse senaatin hyväksyntää.

21.1.2021 Kello 00.52: Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on puhunut senaatissa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun kolmen uuden demokraattisenaattorin virkavalat veivät senaatin johdon hänen käsistään demokraattien Chuck Schumerille.

CNN kertoo, että McConnell kehui presidentti Joe Bidenin virkaanastujaispuhetta, jossa tämä korosti yhteistyötä.

Demokraattien enemmistö senaatissa on tiukin mahdollinen, joten puolueiden välisen yhteistyön toimiminen on yksi maan politiikan kuumimmista kysymyksistä.

21.1.2021 Kello 00.27: Presidentti Joe Biden kertoi presidentin työhuoneessa toimittajille, että entinen presidentti Trump jätti hänelle "hyvin anteliaan" kirjeen, mutta ei suostunut paljastamaan enempää yksityiskohtia, ennen kuin on puhunut Trumpin kanssa.

Väistyvän presidentin seuraajalleen jättämä kirje on pitkäaikainen perinne. Entinen presidentti Trump viittasi kintaalla monille muille perinteille, joten monet yllättyivät, kun hän kertoi kirjoittaneensa Bidenille kirjeen.

21.1.2021 Kello 00.23: Presidentti Joe Biden on allekirjoittanut ensimmäiset presidentin asetuksensa. Biden allekirjoitti ensimmäisenä koronapandemiaan liittyvän maskivaatimuksen liittovaltion tiloissa. Ensimmäisten asetusten joukossa oli myös Bidenin lupaus liittyä takaisin Pariisin ilmastosopimukseen.

21.1.2021 Kello 00.14: Presidentti Joe Bidenin odotetaan allekirjoittavan aivan näinä hetkinä ensimmäiset presidentin asetuksensa, joilla tämä muun muassa peruu lukuisia entisen presidentti Trumpin hallinnon asetuksia.

Presidentti Bidenin odotetaan muun muassa liittävän Yhdysvallat takaisin Maailman terveysjärjestöön WHO:hon sekä Pariisin ilmastosopimukseen.

Biden aikoo myös kumota Trumpin asettaman maahantulokiellon tiettyjen muslimienemmistöisten maiden kansalaisille sekä pysäyttää Trumpin ajaman muurin rakentamisen Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle.

Listalla on myös koronatoimien tehostamiseen, maahanmuuttoon ja ympäristönsuojeluun liittyviä toimia. Kaikkiaan Bidenin odotetaan allekirjoittavan virkaanastujaispäivänään 17 presidentin asetusta tai muuta dokumenttia.

21.1.2021 Kello 00.06: Suomessa siirrytään jo torstain puolelle, mutta Yhdysvaltain itärannikolla vietetään vasta alkuiltaa.

Markkinat näyttivät suhtautuvat uuteen presidenttiin optimistisesti, sillä Wall Streetin kolme keskeistä indeksiä sulkeutuivat uusille ennätystasoille sen jälkeen, kun uusi presidentti Joe Biden vannoi virkavalansa.

Teknologiapainotteinen Nasdaq oli kauppapäivän päätteeksi kaksi prosenttia plussalla ja nousi 13 457,25 pisteeseen. Indeksin nousuun vaikutti osaltaan myös suoratoistopalvelu Netflixin osakkeen vahva nousu.

Dow Jones päätyi 0,8 prosentin nousuun ja 31 188,38 pisteeseen. S&P 500 kipusi 1,4 prosenttia 3 851,85 pisteeseen.

20.1.2021 Kello 23.59: CNN kertoo, että presidentti Joe Biden on ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain presidentin työhuoneessa virkaanastumisensa jälkeen. Valkoisen talon länsisiivessä sijaitseva työhuone tunnetaan sen poikkeuksellisesta ovaalimuodosta.

20.1.2021 Kello 23.55: Varapresidentti Kamala Harris pääsi tositoimiin vain muutama tunti virkaanastumisensa jälkeen. Varapresidentti toimii Yhdysvaltain senaatin puheenjohtajana.

Ensitöikseen Harris vastaanotti kolmen uuden demokraattisenaattorin virkavalat. Senaattorin tittelin saivat Georgian uusintavaalit voittaneet Jon Ossoff ja Raphael Warnock sekä uuden pestinsä vuoksi senaatista eroamaan joutuneen Harrisin itsensä korvaava Kalifornian Alex Padilla.

Vaikka senaattorikolmikon virkavalat ovat merkittävä asia, oli tuore varapresidentti varsin hyvällä ja rennolla tuulella. Kun Harris julisti senaatin istuntosalissa Padillan täyttävän eronneen senaattorin Kamala Harrisin – siis hänen itsensä – paikan, Harris purskahti nauruun.

– Tuo oli todella outoa, Harris totesi.

Uusien demokraattisenaattorien virkavalojen vannominen tarkoittaa, että sekä demokraateilla että republikaaneilla on nyt 50 senaattoria. Kongressin ylähuoneen hallinta siirtyy kuitenkin demokraateille, koska tasatilanteissa varapresidentti Harrisin ääni ratkaisee äänestyksen.

20.1.2021 Kello 23.13: Nyt myös varapresidentti Kamala Harris on astunut Valkoisen talon maille ensimmäistä kertaa uudessa roolissaan.

Presidentti Bidenin tapaan varapresidentti Harris perheineen nousi autostaan ja käveli loppumatkan Valkoiseen talon maille.

20.1.2021 kello 23.09: Tavallisesti väistyvä presidentti on kutsunut vaalien jälkeen seuraajansa tapaamiseen Valkoiseen taloon, mutta Donald Trump poikkesi tästä perinteestä.

Trump on kuitenkin jättänyt perinteiden mukaisesti Bidenille kirjeen.

20.1.2021 Kello 23.07: Sadat ex-presidentti Donald Trumpin kannattajat kokoontuivat keskiviikkona tervehtimään Floridassa sijaitsevaan kotiinsa saapunutta Trumpia.

Presidentin virkakoneella Air Force Onella Floridaan lentänyt Trump saapui kotiinsa Mar-A-Lagoon vain reilua varttituntia ennen kuin hänen seuraajansa Joe Biden vannoi virkavalansa Washingtonissa.

Poikkeuksellisesti Trump ei osallistunut Bidenin virkaanastujaisiin, vaan piti aamulla oman jäähyväistilaisuutensa Washingtonin lähistöllä sijaitsevassa Andrewsin lentotukikohdassa, josta hän lensi Floridaan.

Yhdysvaltain ydinasekoodeja mukanaan kantanut upseeri seurasi presidenttiä Floridaan, mutta erosi ex-presidentin seurueesta Bidenin tultua presidentiksi.

Donald ja Melania Trumpin on tarkoitus asettua Etelä-Floridan Palm Beachissa sijaitsevaan Mar-a-Lagoon asumaan nelivuotisen presidenttikauden päätyttyä.

Mar-a-Lagon ulkopuolelle kokoontuneet Trumpin kannattajat hurrasivat ja heiluttivat hänen presidentinvaalikampanjansa lippuja. Kannattajien kylteissä Trump muun muassa toivotettiin tervetulleeksi kotiin.

20.1.2021 Kello 22.53: Joe Biden on astunut ensimmäistä kertaa Valkoiseen taloon Yhdysvaltain presidenttinä.

Arlingtonin hautausmaalta tullut presidentti käveli perheensä kanssa matkan viimeiset satametriset ja jopa piipahti muutamia kertoja tien vierellä seuranneiden henkilöiden luona.

Presidentti muun muassa vaihtoi "fist bumpeja" muutamien toimittajien kanssa.

20.1.2021 Kello 22.45: Tässä saattoi olla syy kulkueen hitauteen. Presidentti Biden perheineen astui ulos turvatuista autoistaan ja näyttäisi kävelevän loppumatkan valkoiseen taloon.

20.1.2021 Kello 22.42: Presidentti Biden ja varapresidentti Harris ovat edelleen matkalla Valkoiseen taloon. Autosaattue kulkee tällä hetkellä hyvin hitaasti.

20.1.2021 Kello 22.25: Virkaanastujaispäivä on sujunut ilman välikohtauksia, mutta videokuva Bidenin autokulkueen matkasta kertoo karua kieltään Yhdysvaltain pääkaupungin tilanteesta. Washington D.C:n kaduilla näkyy lähinnä erilaisia turvajoukkoja tai lainvalvojia.

NBC-kanavan toimittaja kertoo, että ilman kulkulupaa kenelläkään ei ole tänään asiaa lähellekään Bidenin autosaattueen reittiä.

Presidenttien turvatoimet ovat aina mittavat, mutta kahden viikon takaiset väkivaltaisuudet ovat kasvattaneet turvatoimia pääkaupungissa entisestään.

20.1.2021 Kello 22.22: Presidentti Bidenin autosaattue on lähtenyt Arlingtonin hautausmaalta. Presidentti on matkalla uuteen kotiinsa Valkoiseen taloon, johon hän astuu pian ensimmäistä kertaa presidenttinä.

Valkoinen talo on toki Bidenille jo ennalta tuttu, sillä hän vietti kahdeksan vuotta presidentti Barack Obaman varapresidenttinä.

20.1.2021 Kello 22.15: Tutkija Jouni Tillin mukaan Joe Bidenin ensimmäisestä esiintymisestä presidenttinä löytyivät virkaanastujaispuheen lajityypille tutut teemat ja maininnat. Poliittiseen puheeseen erikoistuneen Tillin mukaan oli maan nykytilan kannalta hyvin ymmärrettävää, että Bidenin keskeisenä viestinä oli yhtenäisyyden korostaminen.

Tillin mukaan puheessa oli vahvasti esillä Amerikan ja toivon tarina, johon Bidenin mukaan tarvitaan mukaan kaikki. Hän nosti esiin jakolinjat kahden pääpuolueen, maaseudun ja kaupungin sekä konservatiivien ja liberaalien välillä.

– Siinä missä Donald Trump nosti painetta näiden jakolinjojen avulla pyrkii Biden pääsemään niistä yli ja laskemaan lämpötilaa siten, etteivät ne kärjisty, Tilli Jyväskylän yliopistosta arvioi.

Voit katsoa Bidenin puheen kokonaisuudessaan esimerkiksi tästä NBC-kanavan jakamasta videosta.

20.1.2021 Kello 21.45: Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) on onnitellut Twitterissä Yhdysvaltain varapresidenttiä Kamala Harrisia. Marin sanoo Suomen haluavan vahvistaa maiden välisiä hyviä suhteita ja yhteistyötä. Hän lisää, että ilmasto, tasa-arvo ja ihmisoikeudet tarvitsevat vahvoja ääniä.

20.1.2021 Kello 21.24: Seuraavaksi presidentti Bidenin ohjelmassa on seppeleenlaskuseremonia Arlingtonin hautausmaalla. Seremoniaan osallistuvat Bidenien lisäksi entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton puolisoineen.

Entisistä presidenteistä 96-vuotias Jimmy Carter ei osallistunut virkaanastujaispäivän seremonioihin. Myöskään kautensa tähän päivään päättänyt ja jo aamulla Floridaan lentänyt entinen presidentti Donald Trump ei osallistu seremoniaan.

20.1.2021 Kello 21.16: Koska entinen presidentti Trump ei osallistunut presidentti Bidenin virkaanastujaisiin, jäivät symboliset kuvat presidentin vallan vaihtumisesta tällä kertaa saamatta.

Lähimmäksi pääsee luultavasti tämä kuvapari, jossa varapresidentti Kamala Harris puolisoineen saattaa entisen varapresidentin Mike Pencen puolisoineen alas Capitol-rakennuksen portaita.

20.1.2021 Kello 21.02: Seremoniat jatkuvat. Nyt vuorossa on Yhdysvaltain asevoimien paraatinomainen "tarkastus", joka tapahtuu Capitolin itäisten portaiden edessä.

Seremoniaa seuratessa on hyvä muistaa, että vain kahta viikkoa aiemmin nämä samat portaat olivat täynnä entisen presidentin Donald Trumpin kannattajia, jotka tunkeutuivat Capitol-rakennukseen.

20.1.2021 kello 20.58: Lahjaseremonian päätti viimeisenä puhunut Steny Hoyer, joka on edustajainhuoneen johtavia demokraatteja.

Sinänsä arkipäiväinen lahjaseremonia pitää tällä kertaa sisällään paljon painavampiakin merkityksiä. Kongressin demokraatti- ja republikaanijohtajat puhuivat seremoniassa sulassa sovussa, perinteitä kunnioittaen. Trumpin presidenttikauden aikana, ja erityisesti vaalituloksen jälkeen entistä rajummin jakautuneessa maassa tämä voidaan nähdä askeleena kohti "normaalia".

Esimerkiksi seremoniassa puhunut edustajainhuoneen republikaanijohtaja Kevin McCarthy äänesti vielä kaksi viikkoa sitten Bidenin voiton varmistaneiden vaa'ankieliosavaltioiden valitsijamiesäänten hylkäämisen puolesta. Nyt McCarthykin korosti yhteistyötä.

– Johtajin meitä ei arvioida vain sanojemme, vaan myös tekojemme perusteella. Joten mennään eteenpäin yhdessä, saavutetaan hienoja asioita amerikkalaisille, McCarthy sanoi.

20.1.2021 Kello 20.48: Ennen lahjaseremoniaa Joe Biden ehti jo tekemään ensimmäiset viralliset toimensa Yhdysvaltain presidenttinä.

Hän allekirjoitti Capitol-rakennuksen Presidentin huoneessa virkaanastujaispäivän julistuksen, sekä hallintonsa jäsenien nimityksiä.

20.1.2021 Kello 20.47: Nyt lahjanantovuorossa on edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy.

20.1.2021 Kello 20.43: Tällä hetkellä presidentti Biden ja varapresidentti Harris ottavat vastaan lahjoja perinteisessä seremoniassa Capitol-rakennuskompleksissa.

Lahjoja ovat esitelleet tähän mennessä ainakin Minnesotan demokraattisenaattori Amy Klobuchar, senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell Kentuckysta sekä kongressin edustajainhuoneen puhemies, demokraatti Nancy Pelosi.

20.1.2021 Kello 20.33: Presidentti Biden jatkaa Twitterissä julkaistulla videolla viestiään yhtenäisyydestä ja eteen päin suuntaamisesta.

20.1.2021 Kello 20.04: Entiseksi presidentiksi jäänyt Donald Trump ei osallistunut virkaanastujaisiin, vaan lensi aamulla presidentin lentokoneella Air Force Onella Floridaan.

Trumpin varapresidentti Mike Pence kuitenkin osallistui tilaisuuteen. Kenties symbolisinta kuvaa hallinnon vaihtumisesta saatiin, kun varapresidentti Kamala Harris saatteli puolisonsa Doug Emhoffin kanssa Pencen ja tämän vaimoin Karen Pencen Capitolin kukkulan portailta heitä odottaneeseen autoon.

20.1.2021 Kello 19.50: Yksi viime viikkojen kuumista puheenaiheista on ollut Yhdysvaltain presidentin käyttäytyminen Twitterissä,. Entinen presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen tili suljettiin tammikuun kuudennen päivän väkivaltaisuuksien myötä ja myös Yhdysvaltain presidentin virallisen Twitter-tilin viestejä rajoitettiin niiden rikottua Twitterin sääntöjä.

Uuden presidentin virkaanastumisen myötä myös presidentin virallinen Twitter-tili, eli "@POTUS", on siirtynyt Bidenin hallintaan.

Biden sanoo ensimmäisessä twiitissään ryhtyvänsä jo tänään töihin Valkoisessa talossa.

20.1.2021 Kello 19.42: Presidentti Biden tulee tänään juhlallisuuksien lisäksi muun muassa allekirjoittamaan useita presidentin asetuksia, joilla hän esimerkiksi aikoo liittää Yhdysvallat takaisin Pariisin ilmastosopimukseen ja Maailman terveysjärjestöön WHO:hon.

20.1.2021 Kello 19.37: Virkaanastujaistilaisuus on nyt siis ohi. Televisiokamerat näyttävät tällä hetkellä, kun presidentti Biden ja varapresidentti Harris poistuvat seremoniapaikalta Capitol-rakennuskompleksin syövereihin onnittelujen keskellä. Bidenin päivä on kuitenkin vasta alussa.

20.1.2021 Kello 19.31: Virkaanastujaiset jatkuivat palkitun runoilijan Amanda Gormanin, 23, lausumalla runolla. Tilaisuus päätettiin rukoukseen, jonka veti Bidenin tuntema pastori hänen kotiosavaltiostaan Delawaresta.

20.1.2021 Kello 19.24: Palataan vielä Bidenin puheeseen, jota tullaan varmasti tulevina tunteina ja päivinä analysoimaan vielä paljon tarkemmin.

Biden totesi Yhdysvaltojen selviävän maata koettelevasta koronapandemiasta yhtenäisenä. Hän kuitenkin totesi virkaanastujaispuheessaan, että Yhdysvalloilla on vielä edessään pandemian tappavin vaihe.

Biden piti kesken virkaanastujaispuheensa lyhyen hiljaisen hetken koronan sadoilletuhansille amerikkalaisille uhreille.

Biden korosti puheessaan eritoten yhtenäisyyttä, jota hän on toitottanut aina valinnastaan saakka.

– Politiikan ei tarvitse olla kuin raivoava tuli, joka tuhoaa kaiken tieltään. Meidän täytyy hylätä kulttuuri, jossa faktoja manipuloidaan.

Uusi presidentti viittasi myös kahden viikon takaisiin väkivaltaisuuksiin samaisella Capitol-kukkulalla, jossa hänestä tuli presidentti.

– Väkijoukko yritti käyttää väkivaltaa estääkseen demokratiaamme toimimasta. Niin ei tapahtunut, eikä niin tapahdu ikinä.

Biden totesi, että maailma katsoo Amerikkaa tänään.

– Amerikkaa on testattu, ja olemme nyt vahvempia. Olemme vahva ja luotettava kumppani rauhan ja turvallisuuden puolesta.

Puheensa lopuksi Biden sanoi, että lupaa puolustaa perustuslakia ja Yhdysvaltain demokratiaa.

– Kirjoitamme yhdessä tarinan toivosta, yhtenäisyydestä ja valosta.

20.1.2021 Kello 19.16: Bidenin puheen jälkeen Garth Brooks esittää Amazing Grace -virren.

20.1.2021 Kello 19.13: Joe Bidenin virkaanastujaispuhe on ohi. Puhe kesti arviolta 20–25 minuuttia.

20.1.2021 Kello 19.12: Yhdysvaltain tuoreen presidentin Joe Bidenin pitäessä virkaanastujaispuhettaan, hän ja varapresidentti Kamala Harris saavat onnitteluita maailman poliittisilta johtajilta. Britannian pääministeri Boris Johnson onnittelee molempia Twitterissä ja sanoo, että amerikkalainen johtajuus on elintärkeää yhteisissä asioissa.

Myös Suomessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kirjoittanut onnitteluviestinsä Twitterissä. Niinistön mukaan Suomi odottaa innolla yhteistyötä Bidenin hallinnon kanssa globaalien ongelmien ratkaisemiseksi.

20.1.2021 Kello 19.10: Yhdysvaltain uusi presidentti Joe Biden vetosi puheessaan kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Yhtenäisyyden avulla voimme tehdä suuria asioita, Biden sanoi.

Bidenin mukaan ilman yhtenäisyyttä ei ole rauhaa, vain katkeruutta ja vihaa. Hän lupasi olla kaikkien amerikkalaisten presidentti, kuten hän on sanonut valinnastaan saakka.

Bidenin mukaan amerikkalaisten pitää myös hylätä kulttuuri, jossa faktoja manipuloidaan.

20.1.2021 Kello 19.06: – Kukistamme poliittisten ääriliikkeiden, valkoisen ylivallan ja kotimaisen terrorismin nousun, Biden sanoi puheessaan.

– Yhtenäisyyden avulla voimme tehdä suuria asioita. Ilman yhtenäisyyttä ei ole rauhaa, vain katkeruutta ja vihaa.

20.1.2021 kello 19.02: – Älä väitä, että asiat eivät voi muuttua, Biden sanoo viitatessaan Kamala Harrisin historialliseen nousuun maan varapresidentiksi.

20.1.2021 Kello 18.59: Presidentti Joe Biden sanoi virkaanastujaispuheessaan, että tämä on "Amerikan päivä".

– Tämä on demokratian päivä, historian ja toivon päivä.

– Amerikkaa on koeteltu jälleen, ja Amerikka on noussut vastaamaan haasteeseen.

20.1.2021 Kello 18.54: Presidentti Joe Biden on aloittanut virkaanastujaispuheensa. Puhetta pidetään yleensä yhtenä uuden presidentin merkittävimmistä.

20.1.2021 Kello 18.50: Nyt se on virallista: Joe Biden on Yhdysvaltain istuva presidentti. Hän on Yhdysvaltain 46. presidentti. Seuraavaksi odotetaan Bidenin virkaanastujaispuhetta.

20.1.2021 Kello 18.48: H-hetki on nyt käsillä. Joe Biden vannoo parhaillaan virkavalaansa. Valan ottaa vastaan korkeimman oikeuden johtava tuomari John Roberts.

20.1.2021 Kello 18.44: Nyt esiintyy Jennifer Lopez.

20.1.2021 kello 18.41: Kamala Harris on virallisesti Yhdysvaltain uusi varapresidentti. Hänen virkavalansa vastaanotti Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari Sonia Sotomayor.

Hetki on symbolisesti merkittävä, sillä Harris on Yhdysvaltatain historian ensimmäinen naisvarapresidentti. Hän on myös ensimmäinen musta ja eteläaasialainen varapresidentti. Tuomari Sotomayor taas on korkeimman oikeuden ensimmäinen latinotuomari ja kolmas naistuomari.

20.1.2021 Kello 18.37: Senaattoreiden puheiden jälkeen vuorossa oli rukoushetki, josta siirryttiin maan kansallislauluun. Laulun esittää poptähti Lady Gaga.

20.1.2021 Kello 18.36: Senaattori Klobuchar viittasi puheessaan virkaanastujaispäivän merkityksellisyyteen erityisesti kahden viikon takaisen mellakan jälkimaninigeissa. Osa puheesta julkaistiin myös senaattorin Twitter-tilillä.

20.1.2021 Kello 18.22: Demokraattisenaattori Amy Klobuchar avaa virkaanastujaiset. Hänen jälkeensä puhuu virkaanastujaisista vastaavan komitean puheenjohtaja, republikaani Roy Blunt.

20.1.2021 Kello 18.19: Pian valansa vannova Joe Biden on saapunut virkaanastujaisseremoniaan yhdessä vaimonsa Jill Bidenin kanssa.

20.1.2021 Kello 18.14: Joe Bidenin virkaanastujaiset ovat alkamaisillaan Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington D.C:ssä. Varapresidentin virkavalansa pian vannova Kamala Harris saapui juuri puolisonsa kanssa omalle paikalleen.

Tässä vaiheessa Uutissuomalaisen seurannassa tehdään myös vahdinvaihto. Toimittaja Jaakko Närhi seuraa Yhdysvaltain vallanvaihtoa tässä jutussa loppuillan ajan.

20.1.2021 kello 17.49: Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden on saapunut virkaanastujaisiinsa Washingtonin kongressitalolle. Biden saapui Capitol-kukkulalle puolisonsa Jill Bidenin, varapresidenttinsä Kamala Harrisin ja tämän puolison kanssa.

20.1.2021 kello 17.33: Virkaanastujaispaikalle on saapunut tunnettuja republikaaneja, kuten varapresidentti Mike Pence ja senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell. Virkaanastujaisiin osallistuu myös republikaaneja, jotka peesailivat Donald Trumpin vaalivilppiväitteitä ja yrittivät kiistää Bidenin vaalivoiton, kuten senaattori Ted Cruz.

20.1.2021 kello 17.21: Hetki Obaman pariskunnan saapumisen jälkeen Washingtonin kongressirakennukseen saapuivat myös entinen presidentti Bill Clinton ja vuoden 2016 demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton.

20.1.2021 kello 17.17: Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama ja hänen puolisonsa Michelle Obama ovat saapuneet Washingtonin kongressirakennukseen Joe Bidenin virkaanastujaisia varten. Hetkeä aiemmin Obama onnitteli Twitterissä entistä varapresidenttiään Bidenia ja sanoi, että nyt on sinun aikasi.

20.1.2021 kello 17.05: Joe Biden kirjoitti virkaanastujaispäivän ensimmäisen tviittinsä napakasti ja ytimekkäästi.

20.1.2021 kello 16.59: Olennaista on myös tietää virkaanastujaispäivän sääennuste. Washingtonissa keskiviikosta odotetaan tulevan ensimmäinen aurinkoinen virkaanastujaispäivä lähes kolmeen vuosikymmeneen. Sään ennustetaan olevan viileä ja tuulinen, mutta aurinko kuitenkin näyttäytyy hyvinkin tiiviisti.

20.1.2021 kello 16.38: Joe Bidenin tiimi julkisti keskiviikkona listan ensimmäisen päivän suunnitelmista. Ennakko-odotusten mukaisesti Bidenin kerrottiin muun muassa liittävän Yhdysvallat takaisin Maailman terveysjärjestöön WHO:hon sekä Pariisin ilmastosopimukseen muutaman tunnin sisällä virkavalan vannomisesta.

20.1.2021 kello 16.14: Donald Trump kehui saavutuksiaan lähtötilaisuudessa Andrewsin tukikohdassa. Väistyvän presidentin mukaan Yhdysvaltain talous olisi vielä nykyistäkin paremmassa kunnossa ilman pandemiaa. Sen aiheuttajaa Trump nimitti koronan sijasta Kiina-virukseksi. Paikalla lähtötilaisuudessa olivat muun muassa Trumpin lapset puolisoineen ja omine lapsineen. Yleisö hurrasi, ja sotilassoittokunnan soittaessa tykit ampuivat 21 kunnialaukausta.

20.1.2021 kello 16.03: Joe Biden aloittaa tänään kautensa Yhdysvaltain 46. presidenttinä. Biden vannoo virkavalansa Washingtonissa kongressirakennuksen portailla puoliltapäivin paikallista aikaa eli Suomen aikaa kello 19. Biden on parhaillaan kirkossa kongressin johtohenkilöiden kanssa. Juuri ennen Bidenia virkavalansa vannoo Yhdysvaltain historian ensimmäinen naispuolinen varapresidentti Kamala Harris.

20.1.2021 kello 15.54: Floridaan lähtevä presidentti Trump toivotti uudelle hallinnolle onnea. "Tulemme takaisin jollain tapaa."

20.1.2021 kello 15.36: Donald Trump pitää juuri puhetta Andrewsin lentotukikohdassa. Puhujakorokkeella kävi lyhyesti myös Melania Trump. "On ollut suurin kunniani olla tämän maan presidenttinä", Donald Trump sanoi kannattajiensa hurratessa. "Uudella hallinnolla on nyt pohja tehdä jotain spektaakkelimaista", Trump arvioi tulevaa.

20.1.2021 kello 15.25: Trump on ensimmäinen väistyvä presidentti noin 150 vuoteen, joka jättää seuraajansa virkaanastujaiset väliin poliittisista syistä. Muista syistä tilaisuuden on jättänyt väliin muutama muu. Aivan ilman edeltäjiä Biden ei joudu virkakauttaan aloittamaan, sillä paikalla Washingtonissa ovat entiset presidentit Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama puolisoineen.

20.1.2021 kello 15.22: Presidentti Donald Trump on juuri poistunut viimeisen kerran Valkoisesta talosta. Trump lentää Floridaan eikä osallistu Joe Bidenin virkaanastujaisiin.

20.1.2021 kello 14.58: Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin odotetaan saapuvan pian Andrewsin lentotukikohtaan lähellä Washingtonia. Sieltä Trump lentää presidentin virkakoneella Air Force Onella kotiosavaltioonsa Floridaan, jossa hän aikoo asettua Mar-a-Lagon kartanoonsa. Andrewsin tukikohdassa on tiettävästi tarkoitus järjestää sotilaalliset lähtöjuhlallisuudet, joihin kuuluu muun muassa kunniakomppania, sotilassoittokunta ja 21 kunnialaukausta tykeillä. Toistaiseksi ei ole varmaa, aikooko Trump kommentoida jotenkin lähtöään.

Seurantajuttua on tarkennettu 21.1. klo 16.05: korjattu kohtaan kello 15.25, että Trumpin syy jättää seuraajansa virkaanastujaiset väliin oli poliittinen. Muista syistä tilaisuuksia on jätetty väliin aiemminkin.