Puukauppa takkusi alkuvuonna, mutta loppuvuonna viikoittaiset ostomäärät ylittivät toissa vuoden lukemat

Puukauppa piristyi loppuvuotta kohti. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Antti Autio / STT

Metsäteollisuus osti viime vuonna kolme prosenttia vähemmän puuta yksityismetsistä kuin toissa vuonna. Metsäteollisuus ry:n mukaan puukauppa takkusi alkuvuonna mutta piristyi loppuvuotta kohti.

Vuoden alkupuolella puukauppa hidastivat muun muassa lakot, koronakriisi ja heikot keliolosuhteet. Puukauppa piristyi jo alkukesästä pandemiasta huolimatta, ja loppuvuodesta viikoittaiset ostomäärät ylittivät edellisvuoden lukemat.

Metsäteollisuus ry kertoo, että sen jäsenyritykset ostivat viime vuonna yksityismetsistä 30 miljoonaa kuutiota puuta. Korona vaikutti eri tavalla metsäteollisuuden eri tuoteryhmiin.

Tukkipuuta ostettiin viime vuonna seitsemän prosenttia enemmän kuin toissa vuonna. Sen sijaan kuitupuun ostomäärä jäi kymmenen prosenttia edellisvuotta pienemmäksi.

Tukkipuu menee mekaanisen metsäteollisuuden käyttöön. Kuitupuuta ostaa selluteollisuus.

Metsäteollisuus ry:n mukaan viime vuoden keskimääräinen tukkien kantohinta laski 2–3 prosenttia. Kuitupuun kantohinnat pysyivät lähes edellisvuoden tasolla.

Nuoria metsiä hoidettiin toissa vuotta enemmän

Metsäteollisuus ry:n mukaan nuoria metsiä hoidettiin edellisvuotta enemmän. Järjestö pitää kehityssuuntaa hyvänä, sillä nuorten metsien hoito varmistaa tulevaisuuden kasvun ja hiilensidonnan.

– Metsäteollisuus ja koko metsäsektori ovat Suomen talouden tukijalka. On tärkeää pitää metsien kasvukunnosta huolta, jotta suomalainen metsäteollisuus, metsien hakkuumahdollisuudet ja hiilivarastot kehittyvät myönteisesti myös jatkossa, järjestö painottaa tiedotteessa.

Nuoren metsän hoito auttaa puustoa järeytymään, ja samalla metsästä saadaan pienpuuta energiantuotantoon.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut