Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Hallitus valmistautuu kiristyksiin koronan brittimuunnoksen torjumiseksi

Hallitus valmistautuu rajatoimien kiristämiseen ja pitää tarpeellisena, että tiukkaa koronarajoitusten linjaa jatketaan koko maassa Suomeenkin rantautuneen koronaviruksen brittimuunnoksen vuoksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi keskiviikkoiltana toivovansa, että päätöksiä rajatoimien kiristämisestä tehdään jo ensi viikolla. Esillä on ollut rajaliikenteen rajoittaminen niin, että vain välttämätön työmatkaliikenne sallittaisiin.

– Hallitus tulee näistä varmasti linjaamaan, mutta valmistelutyötä pitää vielä virkamiesten puolella tehdä, Marin sanoi vuoden ensimmäisten koronaneuvottelujen alkaessa Säätytalolla Helsingissä.

Myös laajamittainen testaus on Marinin mukaan otettava käyttöön kaikilla rajoilla, ei vain lentoliikenteessä. Tähän on jo valmistauduttu esimerkiksi Helsingin ja Tallinnan välisessä laivaliikenteessä.

– Tämä on tietenkin kuntien käsissä, mutta uskon, että hallitus tulee tästä hyvin voimakkaan viestin kunnille lähettämään, että nyt pitää testata niin laajasti kuin mahdollista ja myös asettaa karanteeniin silloin, kun sille katsotaan olevan tarve, Marin sanoi.

Pääministeri viestitti samalla alueille ja kunnille, että nyt ei ole aika lähteä höllentämään koronarajoituksia. Hänen mukaansa nykyiset rajoitustoimet on pidettävä voimassa ja on mahdollista, että toimia joudutaan vielä entisestään kiristämään.

Valmiuslaki ei nyt ajankohtainen

Suomen tautitilanne on viime viikkoina jossain määrin rauhoittunut, mutta nyt huolena on koronaviruksen ärhäkästi leviävä brittimuunnos, jonka leviämistä Suomessa hallitus haluaa torjua mahdollisimman tehokkaasti.

Esimerkiksi Irlannissa epidemia on pahentunut mutaation vuoksi erittäin voimakkaasti vain muutamien viikkojen kuluessa. Marinin mukaan on olemassa riski, että virusmuunnos lähtee leviämään nopeammin myös Suomessa.

– Ja tämä tietenkin tuo sen riskin, että sitä voi päästä leviämään väestöön nopeasti laajamittaisemmin, jolloin myös vakavia tautitapauksia tulisi enemmän ja siten myös sairaalahoidon kuormitus kasvaisi, Marin sanoi saapuessaan hallituksen neuvotteluun.

Valmiuslakiin turvautuminen ei Marinin mukaan ole tällä hetkellä ajankohtaista. Jos terveysviranomaiset arvioivat riskit niin suuriksi, nämäkin päätökset on silti pystyttävä tekemään.

Hallitus käsitteli illan neuvotteluissa myös pahaan ahdinkoon joutuneen tapahtuma-alan tilannetta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan esillä on alan taloudellinen tilanne sen arvioimiseksi, onko lisätalousarvioiden yhteydessä jo heti alkuvuonna syytä tehdä päätöksiä alan tukemiseksi.