Lapissa ja Uudellamaalla on nyt suunnilleen yhtä paksu lumivaippa – Toini-pyryn jälkeen koittavat paukkupakkaset

Pohjois-Suomessa on tänään jo ollut hyvin kylmää, paikoitellen Lapissa on mitattu alle –30 asteen pakkasia. Kuva Kittilästä keskiviikkona. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Henrietta Nyberg, Mika-Matti Taskinen / STT

Eteläiseen Suomeen on tullut niin paljon lunta, että Uudellamaalla on nyt suurin piirtein yhtä paljon lunta kuin Lapissa, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Iiris Viljamaa.

Keskiviikkona kahdeksalta aamulla Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin lumen syvyydeksi 58 senttimetriä. Muilla Uudenmaan mittausasemilla lumihangen syvyys lähentelee puolta metriä ja Espoon Nuuksiossa yllettiin lähes samaan kuin lentoasemalla, siellä hangen syvyys oli aamulla 57 senttimetriä.

– Tuuli on pöllyttänyt, ja onhan siihen vielä uuttakin lunta päivän aikaan satanut, Viljamaa kertoo lentoaseman mittaustuloksesta.

Lumi on mittauspaikalla kinostunut, ja käsin mitattaessa hangen paksuus oli aamulla kymmenisen senttiä ohuempi, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta aiemmin tänään. Virallinen tulos on kuitenkin automaatin antama mittaustulos kahdeksalta aamulla.

Tämä tarkoittaa, että Helsinki-Vantaalla on mitattu Suomen suurin lumen syvyys.

Ennen Toini-pyryä syvimmät hanget mitattiin Lapissa Enontekiöllä, jossa lunta oli puoli metriä. Useilla pohjoisen mittausasemilla hangen syvyys on yli 40 senttimetriä.

Koko Suomi on nyt valkoisenaan lunta.

– Jos ei olisi pilviä, Suomesta voisi nyt saada hienon satelliittikuvan, sanoo Viljamaa.

Toini-pyryn aikana eteläisessä Suomessa on Viljamaan mukaan tuiskuttanut noin 30–40 senttimetriä uutta lunta. Muualla Suomessa lumisade on ollut maltillisempaa, esimerkiksi itäosissa maata uutta lunta on satanut vain muutamia senttimetrejä ja pohjoisessa ei juuri lainkaan.

Vähiten lunta on Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla.

Paukkupakkasia myös Etelä- ja Keski-Suomeen

Lapin talven tuntua saadaan muutenkin kokea maan eteläosissa. Lumentulo hellittää yön aikana, ja Toini-pyry vaihtuu Etelä- ja Keski-Suomessa koviin pakkasiin.

Pohjois-Suomessa on tänään jo ollut hyvin kylmää, paikoitellen Lapissa on mitattu alle –30 asteen pakkasia. Korkeapaineen hivuttautuessa etelämmäksi sadealue heikkenee ja pilvisyys ohenee.

– Yöllä jo voidaan mitata –15 ihan tässä eteläisessä Suomessa, huomenna iltapäivällä –20, Viljamaa kertoo.

Kireintä pakkasta ennustetaan torstain ja perjantain väliselle yölle. Silloin Etelä-Suomessa saattaa elohopea pudota –25 asteeseen.

Lapissa pilvisyys sen sijaan runsastuu ja pakkanen lauhtuu.

– Samaan aikaan kun meillä täällä etelässä on –25 astetta, on Pohjois-Lapissa viitisen astetta pakkasta, sanoo Viljamaa.

Kylmimmät päivät ovat torstai ja perjantai, viikonlopuksi ennustetaan hieman lauhempaa säätä.

Huonon ajokelin varoitukset vaihtuvat pakkasvaroituksiksi, jotka ovat voimassa lähes koko maassa maan eteläosaa lukuun ottamatta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut