Aleksei Navalnyi palaa Venäjälle ensi sunnuntaina – vankilatuomio uhkaa

Aleksei Navalnyi syytti Instagramissa presidentti Putinia myrkytysyrityksestään. AFP / LEHTIKUVA

STT

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kertoo palaavansa Venäjälle sunnuntaina. Navalnyi on oleillut Saksassa siitä lähtien, kun hänet toimitettiin sinne hoitoon Venäjällä elokuussa tehdyn myrkytysyrityksen jälkeen.

Navalnyi kertoi paluustaan Instagram-tilillään. Hän kertoi varanneensa lentoliput Venäjälle ensi sunnuntaiksi.

Navalnyi syytti Instagramissa Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia elokuisesta myrkytysyrityksestään. Navalnyin mukaan Putin on kehottanut käskyläisiään tekemään kaikkensa, että Navalnyi ei palaisi Venäjälle.

– Ei ollut minun valintani tulla Saksaan. Päädyin tänne, koska he yrittivät tappaa minut, Navalnyi sanoi Instagramissa julkaisemallaan videolla.

Navalnyin mukaan hän on lähes kokonaan toipunut myrkytysyrityksestään ja voi jatkaa toipumistaan Venäjällä.

Navalnyi kertoi saapuvansa Moskovan Vnukovon lentokentälle sunnuntai-iltana.

– Tulkaa tapaamaan minua, oppositiojohtaja kehotti julkaisemallaan videolla.

44-vuotias Navalnyi myrkytettiin elokuussa Siperian Tomskissa, minkä jälkeen hänet lennätettiin sairaalahoitoon Berliiniin. Länsimaiden mukaan Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä. Samaa myrkkyä on kerrottu käytetyn entisen venäläisen vakoojan Sergei Skripalin murhayrityksessä Britannian Salisburyssa vuonna 2018.

Navalnyi on syyttänyt myrkytyksestä Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka Navalnyin mukaan toimi Putinin käskystä.

Putin on kiitänyt Navalnyin syytökset. Joulukuussa pitämässään tiedotustilaisuudessa Putin sanoi, että jos Venäjän turvallisuuselimet olisivat halunneet tappaa Navalnyin, ne olisivat hoitaneet tehtävän loppuun saakka.

"Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen"

Navalnyia uhkaa Venäjällä vankilatuomio. Maan vankiloista vastaavan viranomaisen FSIN:n kerrottiin tiistaina vedonneen oikeusistuimeen, jotta se peruisi Navalnyin ehdollisen vankeustuomion ja passittaisi hänet vankilaan.

FSIN perustelee vaatimustaan muun muassa sillä, että Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen viranomaisille. Sen mukaan Navalnyi oli toipunut myrkytyksestään ja hänen olisi pitänyt ilmoittautua viranomaisille Moskovassa joulukuun lopussa.

Navalnyi sai vuonna 2014 tuomion kavalluksesta, mutta esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut tuomion poliittiseksi. Hän on suorittanut tuomiostaan valtaosan ehdonalaisessa, joka kuitenkin päättyi vuodenvaihteessa.

FSIN perustelee vaatimustaan myös sillä, että Navalnyi olisi tehnyt ehdonalaisen aikana uuden rikoksen. Joulukuun lopussa Navalnyita vastaan nostettiin syyte petoksesta. Sen mukaan hän olisi kavaltanut satoja miljoonia ruplia (eli miljoonia euroja) korruption vastaisen säätiönsä saamia lahjoitusrahoja ja käyttänyt rahat omiin kuluihinsa ja omaisuuden hankkimiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut