Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Washingtonin pormestari pyytää turvallisuusviranomaisilta lisäapua virkaanastujaisten turvaamiseksi "ennennäkemättömän terroristihyökkäyksen" jälkimainingeissa

Yhdysvalloissa pääkaupunki Washingtonin pormestari pyytää turvallisuusviranomaisilta lisäapua seuraavan presidentin, demokraattien Joe Bidenin virkaanastujaisten turvaamiseksi.

Pormestari Muriel Bowser ilmaisee Twitterissä jakamassaan kirjeessä huolensa virkaanastujaisten turvallisuudesta kongressitalon keskiviikkoisten mellakoiden jälkeen. Bowser on osoittanut kirjeensä virkaa tekevälle kotimaan turvallisuudesta vastaavalle ministerille Chad Wolfille.

Bowser kuvailee väistyvän presidentin Donald Trumpin kannattajien keskiviikkoista tunkeutumista kongressitaloon "ennennäkemättömäksi terroristihyökkäykseksi" ja kertoo sen jäljiltä olevan edelleen ilmassa väkivallan uhkaa. Hänen mukaansa Bidenin 20. tammikuuta pidettävät virkaanastujaiset vaativat siksi hyvin erilaista lähestymistä kuin aiemmat virkaanastujaiset.

Pormestari pyytää muun muassa turvallisuusviranomaisia tekemään suunnitelman liittovaltion omaisuuden turvaamiseksi ja Yhdysvaltain sisäministeriä perumaan tulevien kahden viikon ajalta kaikki luvat julkisille kokoontumisille Washingtonissa.

Liittovaltion poliisilta FBI:lta Bowser toivoo päivittäisiä tiedoksiantoja virkaanastujaisten turvallisuudesta vastaaville virastoille ja viranomaisille.

Pormestari kehottaa kirjeessään kotimaan turvallisuusvirastoa (DHS) kehittämään turvallisuussuunnitelman, jonka perusteella turvallisuushenkilöstöä ja liittovaltion joukkoja voitaisiin asettaa turvaamaan liittovaltion omaisuutta. Suunnitelma tulisi hänen mukaansa tehdä yhteistyössä puolustus- ja oikeusministeriöiden sekä maan kongressin ja korkeimman oikeuden kanssa.

Suuremmalta katastrofilta vältyttiin vain täpärästi

Yhdysvalloissa on avattu ainakin 25 kotimaiseen terrorismiin liittyvää tutkintaa kongressitalon mellakoinnin vuoksi, kertovat uutiskanava NBC ja uutistoimisto Bloomberg .

Asiasta kertoi Yhdysvaltain maavoimaministeri Ryan McCarthy demokraattien kongressiedustaja Jason Crow'lle. Crow jakoi puhelinkeskustelusta tehdyn tiivistelmän, jonka esimerkiksi NBC julkaisi.

Ministerin mukaan keskiviikkoisten tapahtumien yhteydessä viranomaiset löysivät myös aseita, polttopulloja, räjähteitä ja nippusiteitä. Löydökset viittaavat McCarthyn mukaan siihen, että suuremmalta katastrofilta vältyttiin täpärästi.

McCarthy kertoo puolustusministeriön olevan myös tietoinen mahdollisista lisäuhista, joita mahdolliset terroristit voivat muodostaa virkaanastujaispäivänä tai virkaanastujaisten alla.

Hän kertoo ministeriön tekevän yhteistyötä paikallisten ja liittovaltion viranomaisten kanssa virkaanastujaisten turvajärjestelyjen koordinoinnissa.

Crow ilmaisi puhelun aikana huolensa siitä, miten kongressitalolle kokoontuneessa ihmisjoukossa oli ollut mukana myös armeijan ja reservin jäseniä. Hän pyysi myös joudutettua tutkintaa asiassa sekä kaikkien tapahtumiin osallistuneiden viemistä sotatuomioistuimen eteen.

Lisäksi Crow pyysi selvitystä virkaanastujaisiin osallistuvasta henkilöstöstä, jotta voidaan varmistaa, etteivät nämä suhtaudu myötämielisesti kotimaisiin terroristeihin.

FBI ja NYPD varoittivat uhasta mellakoinnin alla

Kongressiedustajan ja ministerin välisen puhelun tiivistelmässä McCarthy myös avaa mellakointipäivän aikaisia sekä sitä edeltäviä tapahtumia.

Maavoimaministerin mukaan niin lainvalvontaviranomaiset kuin puolustusministeriökin olivat varautuneet kooltaan joulukuisia mielenosoituksia vastaaviin verrattain pieniin protesteihin sekä yksittäisiin väkivaltaisuuksiin.

Kansalliskaartin avuksi saaminen viivästyi McCarthyn mukaan muun muassa sen vuoksi, ettei tilanteeseen oltu varauduttu tarvittavalla tavalla etukäteen.

NBC Newsin mukaan sekä FBI että New Yorkin poliisilaitos NYPD olisivat kertoneet kongressin poliisivoimille väkivaltaisuuksien mahdollisuudesta ennen keskiviikkoista mellakointia. Uutiskanava perustaa tietonsa lainvalvontalähteisiin.

FBI:n kerrotaan myös vierailleen yli kymmenen jo tutkinnan alla olevan ääriryhmään kuuluvan luona kehottaakseen heitä jättämään Washingtoniin matkaamisen väliin.

Aiemmin FBI:n edustaja oli uutiskanavan mukaan kertonut, ettei viranomaisilla olisi ollut mitään viitteitä siitä, että väkivaltaisuudet olisivat mahdollisia.

Ääriryhmien edustajat ovat kuitenkin kertoneet tapahtumien alla aikeistaan muun muassa sosiaalisessa mediassa ja verkon keskustelupalstoilla. Heti valtausyrityksen tapahduttua oli selvää, että kongressitaloa ja päättäjiä suojelevat viranomaiset olivat arvioineet turvallisuusuhan täysin väärin, kertoo NBC.

Uutiskanava CBS :n kuulemien lähteiden mukaan NYPD olisi lähettänyt kongressitalon tapahtumien alla muille viranomaisille kaksi tiedustelupakettia, joissa varoitettiin ääriryhmien uhkaavaan väkivaltaisesti kongressia. Ensimmäinen paketti lähetettiin lukuisille poliisilaitoksille, kun taas toinen paketti oli osoitettu erityisesti kongressin poliisille.

NYPD:n selvittää parhaillaan, osallistuivatko varoituksissa mainitut ihmiset mielenilmauksiin tai kongressitaloon kohdistuneeseen hyökkäykseen.