Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yhdysvaltain mellakoista on nostettu jo 55 syytettä, vaahtosammuttimesta iskun päähän saaneen poliisin kuolemasta käynnistetään murhatutkinta

Yhdysvalloissa on perjantaihin mennessä kongressin mellakoiden myötä nostettu syytteet jo ainakin 55 ihmistä vastaan, kertovat muun muassa NBC News ja The Hill -uutissivustot.

Yleisen syyttäjän Mike Sherwinin mukaan lukuisia syytteitä on nostettu muun muassa julkisrauhan rikkomisesta, pahoinpitelystä ja varkaudesta. Lisäksi kahdeksaa ihmistä vastaan on nostettu syytteitä, jotka liittyvät aseisiin. Yhdellä syytteen saaneista oli mukanaan sotilastyyppinen puoliautomaattiase ja yksitoista käyttövalmista polttopulloa.

Sherwinin mukaan sadat ihmiset tutkivat tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa levinneitä kuvia ja videoita selvittääkseen mahdollisten lainrikkojien henkilöllisyyksiä. Hänen mukaansa epäillyt tullaan pidättämään mahdollisimman pian. Oikeusministeriö arvelee, että epäiltyjen etsinnät tulevat jatkumaan koko vuoden.

Lisäksi tarkoitus on selvittää, onko kongressin jäseniltä varastettu esimerkiksi kansalliseen turvallisuuteen liittyvää materiaalia, kuten elektronisia laitteita ja dokumentteja.

Sherwin kertoi kysyttäessä, että kongressin poliisin epäonnistuminen ihmisten pidättämisessä on vaikeuttanut myös liittovaltion viranomaisten työtä. Hänen mukaansa tapahtumien alussa mielenosoittajien seassa oli oikeusministeriön viranomaisia ja Washingtonin metropolialueen poliiseja työtehtävissä.

– Vielä siinä vaiheessa väkivaltaisuuksia ei ollut. Käännekohtana oli, kun he saavuttivat kongressin, Sherwin sanoi.

Kongressin poliisi kuoli

Syyttäjän mukaan lisää syytteitä voi olla tulossa.

– Jatkamme aggressiivisesti syytteiden nostamista kaikista liittovaltion lakeja rikkovista rikoksista, Sherwin kertoi toimittajille torstai-iltana paikallista aikaa.

Hän lisäsi, että syytteet tulevat olemaan mahdollisimman ankaria.

Sherwinin mukaan syytteitä vakavista rikoksista voidaan nostaa sekä mellakoitsijoita että heidän yllyttäjiään vastaan. Hänen mukaansa myös mielenosoituksessa puhuneita vastaan on mahdollista nostaa syytteitä.

Presidentti Donald Trump oli yksi mielenosoituksen puhujista. Puheessaan hän jatkoi perättömiä väitteitä vaalien vilpillisyydestä ja kehotti kannattajiaan "taistelemaan" ja marssimaan kongressitalolle.

Poliisin kuolemasta murhatutkinta

Liput laskettiin puolitankoon perjantaina Capitol-kukkulalla Washingtonissa sen jälkeen kun tieto kongressin poliisin kuolemasta oli tullut. Brian Sicknickiä, 42, iskettiin vaahtosammuttimella päähän kun hän kamppaili mielenosoittajien kanssa kongressissa keskiviikkona.

Sicknick tuupertui myöhemmin toimistoonsa, mistä hänet vietiin sairaalaan. Hän menehtyi vammoihinsa perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa.

– Sicknickin uhraus muistuttaa meitä velvollisuudestamme niitä kohtaan, joita palvelemme: meidän on suojeltava maatamme kaikilta ulkoisilta ja sisäisiltä uhilta, sanoi edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi.

Liittovaltion poliisi FBI on ilmoittanut aloittavansa asiasta murhatutkinnan.

Yhteensä viisi ihmistä sai surmansa mellakoinnin aikana. Poliisi ampui 35-vuotiaan naisen, 55-vuotias mies sai sydänkohtauksen ja 50-vuotias mies aivoverenvuodon. Lisäksi 34-vuotias nainen jäi rynnivän väkijoukon jalkoihin ja kuoli saamiinsa vammoihin.

-----

Lähteenä myös AFP