Traficom keskeyttää matkustajalennot Britannian ohella Irlannista ja Etelä-Afrikasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti eilen kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista. Markku Ulander / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä, Ilmo Ilkka, Iiro-Matti Nieminen, Pertti Mattila / STT

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom laajentaa koronavirusmuunnosten takia säädettyä matkustajalentojen keskeytystä.

Lentojen keskeytys Britanniasta Suomeen jatkuu viikolla, 18. tammikuuta asti. Lisäksi keskeytykset laajenevat koskemaan Irlantia ja Etelä-Afrikkaa 11.–18. tammikuuta väliseksi ajaksi.

Traficom päätti asiasta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen pohjalta.

THL:n mukaan myös Irlannista ja Etelä-Afrikasta saapuvat matkustajat muodostavat merkittävän riskin sille, että uudet virusmuunnokset leviävät Suomeen.

– Näillä toimenpiteillä pyritään rajoittamaan virusmuunnosten mahdollisuutta päästä Suomeen, sanoo Traficomin ylijohtaja Jarkko Saarimäki STT:lle.

Finnair lentänyt Dublinista kahdesti viikossa

Irlantia ja Etelä-Afrikkaa koskevat rajoitukset tulevat voimaan maanantaina eli muutaman päivän siirtymäajan jälkeen.

– THL on lausunnossaan katsonut, että voimme ottaa tuohon pienen siirtymäajan, eli rajoitusta ei ole välttämätöntä laittaa voimaan välittömästi, Saarimäki sanoo.

Etelä-Afrikasta ei tällä hetkellä ole suoria lentoja Suomeen. Finnair on lentänyt Irlannin Dublinista Helsinkiin kahdesti viikossa.

– Perumme ensi viikon kaksi Dublinin-lentoa molempiin suuntiin, kertoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist STT:lle.

Tämän viikon lauantaina Finnairilla on vielä yksi meno-paluulento Dubliniin.

– Se on tarkoitus lentää normaalisti, koska lentokielto ei ole vielä Dublinin kohdalta voimassa, Tallqvist sanoo.

Finnairin asiakkaiden, jotka ovat aikoneet palata ensi viikolla Irlannista Suomeen, kannattaa Tallqvistin mukaan yrittää siirtää paluunsa lauantain lennolle.

Finnair on suoraan yhteydessä asiakkaisiin, joiden lentoihin tulee muutoksia. Yhtiö myös viestii tilanteesta Twitterissä.

– Tietysti tämä on hankala tilanne asiakkaille, kun tämä tulee näin lyhyellä aikavälillä.

THL: Suomeen saapuvat määrättävä karanteeniin

Matkustajalentojen keskeytys koskee vain suoria lentoja. Päätöksellä ei ole vaikutusta välilaskullisiin lentoihin.

Britanniasta, Irlannista ja Etelä-Afrikasta eri reittejä pitkin Suomeen saapuvat matkustajat pitää THL:n mukaan määrätä 14 vuorokauden karanteeniin. Karanteenista voi vapautua, jos matkustajalla on kaksi negatiivista koronatestitulosta, joista jälkimmäinen on tehty vähintään 72 tuntia maahan saapumisen jälkeen.

Traficomin Saarimäen tiedossa ei ole, että viranomaiset olisivat käyneet keskusteluja myös muista maista saapuvien lentojen keskeyttämisestä. Hän kuitenkin sanoo, että terveysviranomaiset seuraavat tilannetta tarkkaan.

Traficom arvioi matkustajalentojen keskeytysten jatkoa viimeistään ensi viikon loppupuolella.

Keskeytysten taustalla herkemmin leviävä virusmuunnos

Matkustajalennot Britanniasta Suomeen ovat olleet keskeytettynä 21. joulukuuta alkaen. Keskeytyksen taustalla on Britanniassa havaittu koronaviruksen muunnos, joka leviää totuttua herkemmin. Uusi viruskanta ei ole aiempaa vaarallisempi kantajalleen, mutta nopeammin leviävä epidemia voi vaarantaa terveydenhuollon kantokyvyn.

Euroopan tartuntatautivirasto ECDC on suosittanut EU-maita ottamaan nopeasti käyttöön toimenpiteitä virusmuunnoksen tunnistamiseksi ja tartuntaketjujen katkaisemiseksi.

Myös Etelä-Afrikassa on havaittu omanlaisensa koronamuunnos, joka voi levitä aiempaa nopeammin.

Laajennetut testaukset eivät tuoneet ruuhkia Helsinki-Vantaalle

Laajennetut koronatestaukset eivät ruuhkauttaneet Helsinki-Vantaan lentoasemaa avauspäivänään perjantaina. Ennakolta näin epäiltiin käyvän.

– Yllättävän moni tulijoista oli käynyt ennakkotesteissä, eli heillä oli jo koronatestitulos. Toivomme, että ennakkotestattujen osuus saapuvista lentomatkustajista olisi merkittävä, sanoi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö STT:lle alkuillasta.

Aronkydön mukaan vanha motto "lentolippu, passi ja hammasharja" voisi muuntua nyt muotoon "lentolippu, passi ja koronatestitulos" – hammashygieniaa sen kummemmin väheksymättä.

– Isompia jonoja koronatestaukseen syntynee niinä päivinä, jolloin Helsinki-Vantaalle saapuu enemmän koneita kuin nyt perjantaina, sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja arvioi.

Perjantain koronatestien määrä oli nousemassa Aronkydön arvion mukaan yli 700:aan. Testeissä kävi matkustajia noin kymmenestä saapuneesta lentokoneesta.

Testaaminen on yhä vapaaehtoista, mutta saapujia pyritään ohjaamaan sen piiriin aiempaa kattavammin.

Testaajia ja testilinjoja lisätty

Diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (Hus) arvioi aiemmin, että Suomeen saapuvien matkustajien laajennettu koronatestaus voi aiheuttaa ainakin ensi alkuun ruuhkaa Helsinki-Vantaalla.

– Sinne on yritetty järjestää lisää väkeä ja linjoja, mutta veikkaan, että kohtalainen jono sinne tulee, Lehtonen sanoi.

Uuden linjauksen mukainen testaustarve pyritään kattamaan monin tavoin.

– Näytteenottoväkeä on palkattu pitkin syksyä sekä varmaan osin siirretään muista paikoista ja käytetään kilpailutettuja palveluntuottajia.

Lehtosen mukaan lentoasemalle saapuu päivittäin noin 2 000–2 500 matkustajaa. Enimmillään heistä on testattu 800 päivässä. Lentoaseman koronatestauksista vastaavat Vantaan kaupunki ja Hus.

Ajan saa verkkopalvelusta kohdepaikkaan

Lehtonen toivoo, että matkustajista testataan mahdollisimman moni mutta ainakin puolet. Olennaista järjestelyn toimivuudelle on hänen mukaansa se, ettei kaikkia tulijoita pyritä testaamaan itse kentällä. Syynä on ruuhkien välttäminen.

– Tiloja on yritetty järjestellä, mutta kyllä siinä haasteita on, kun lentokenttää ei ole suunniteltu tämäntyyppiseen toimintaan. Tämän takia käsityksemme on ollut, että matkustajia on suotavaa ohjata muihin näytteenottopisteisiin.

Finentry -verkkosivuston kautta matkustajat voivat varata maksuttoman koronatestin omalta asuinalueeltaan. Sairaanhoitopiiri on hankkinut kilpailutuksella testauspaikkoja ympäri Suomea matkustajien tarpeisiin.

– Olemme kilpailuttaneet testauspaikkoja Kittilästä Turkuun ja Vaasasta Joensuuhun. On mahdollista, että matkailijat käyvät testissä myös Hus-alueen ulkopuolella.

Hän kuitenkin uskoo, että ensimmäisten viikkojen ajan maahantulijoiden testaamisessa täytyy toimia lentokentän järjestelmän varassa, kunnes järjestely alkaa pyöriä.

Linjausta kaivattiin jo loppukesäksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suositti eilen kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista. Tällä pyritään saamaan muissakin maissa yleistyvä Britannian koronamuunnos kiinni jo rajalla. Samalla THL esitti, että kyseistä muunnosta kantavat ja sairastavat määrättäisiin karanteeniin 14 vuorokaudeksi tavanomaisen kymmenen päivän sijaan.

Lehtonen pitää uutta linjausta hyvänä mutta olisi itse toivonut, että se olisi ollut voimassa jo elokuun alusta, mikä olisi auttanut Suomea pärjäämään epidemian kanssa paremmin.

– Testauskapasiteetti on luotu alkusyksyllä, mutta valmistelu ja ohjeistus ovat takkuilleet ja ehkä matkan varrella on ollut myös poliittista vääntöä.

Husin alueella otetaan päivittäin noin 8 000 koronanäytettä, Lehtonen kertoo. Hän uskoo, että lentokentän tarve pystytään kattamaan, mutta haasteita tulisi, jos vastaavaa yritettäisiin kaikilla rajanylityspisteillä.

Erityisen huolissaan Lehtonen kertoo olevansa siirtotyöläisistä, jotka tulevat tekemään työkeikkaa ja joilla ei ole mitään kannustetta jäädä karanteeniin. Heidän testaamisessaan hän korostaa työnantajien ja liikenteenjärjestäjien vastuuta.

– Työnantajien pitäisi olla tarkkoja, että vahtisivat testissä käyntiä ja testitodistuksen hankkimista. Turun seudulla Meyerin telakka on onnistunut tässä hyvin. Vaikka siellä käy paljon ulkomaista työvoimaa, korona on pystytty pitämään kurissa ja käsittääkseni testausprotokolla on aika hyvä maahan tuleville työntekijöille.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut