Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yön uutiskooste | Obama syyttää Trumpia väkivaltaan yllyttämisestä, koulujen kevätlukukausi alkaa tänään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Yhdysvaltain kongressi jatkaa istuntoaan - ei ole varmuutta jatkuuko istunto läpi yön

Yhdysvaltojen kongressin keskeytynyttä istuntoa jatkettiin paikallista aikaa illalla kello kahdeksan jälkeen. Istunto jouduttiin keskeyttämään, kun presidentti Donald Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressirakennukseen aiemmin päivällä.

Vielä ei ole varmuutta siitä, jatkuuko istunto läpi yön tai kauanko sitä aiotaan jatkaa. Istunnossa on tarkoitus vahvistaa Joe Bidenin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi.

Media: Useampi republikaanisenaattori muutti mieltään eikä aio vastustaa valitsijaääniä

Useampi republikaanisenaattori on pyörtänyt aiemman kantansa eikä aio haastaa presidentinvaalien valitsijaääniä kongressin ääntenlaskussa.

Ainakin 12 republikaanisenaattoria oli ilmoittanut esittävänsä valitsijaäänistä vastalauseen, mutta Bloombergin mukaan nyt ainakin neljä heistä on kertonut luopuneensa aikeistaan kongressitalon mellakoiden vuoksi. Asiasta kertoo myös uutistoimisto AP.

Yksi mieltään muuttaneista senaattoreista on Kelly Loeffler, joka hävisi keskiviikkona uusintavaalit Georgiassa ja joutuu pian pois senaattorin paikalta. Loefflerin mukaan hän ei voi enää hyvällä omallatunnolla vastustaa valitsijaäänten hyväksymistä.

Ulkonaliikkumiskielto voimassa Washingtonissa

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa on voimassa öinen ulkonaliikkumiskielto. Televisiokuvien perusteella kaduilla oli yhä erittäin paljon presidentti Donald Trumpia tukevia ihmisiä vielä kiellon alkaessa.

Myös poliiseja näkyi yhä enemmän. Kongressirakennuksen välittömästä läheisyydestä ihmisjoukot oli ilmeisesti saatu häädettyä pois.

Ulkonaliikkumiskielto on voimassa 12 tuntia iltakuudesta aamukuuteen paikallista aikaa.

Väkivalta Capitol-kukkulalla oli istuvan presidentin yllyttämää, sanoo Obama

Yhdysvaltain Capitol-kukkulalla koettu väkivalta oli istuvan presidentin yllyttämää, kirjoittaa entinen presidentti Barack Obama Twitterissä. Obaman mukaan tapahtuma ei tullut täysin yllätyksenä.

Obama kirjoittaa myös ilahtuneensa siitä, että monet republikaanit ovat ottaneet voimakkaasti kantaa kongressitalon tapahtumiin. Hänen mukaansa puoluerajat ylittävälle politiikalle on tulevina päivinä ja kuukausina suuri tarve.

Washington Post ja useat poliitikot vaativat Trumpin syrjäyttämistä

Yhdysvalloissa levottomuuksiin vajonneen pääkaupungin arvovaltaisen Washington Post -sanomalehden johto vaatii presidentti Donald Trumpin syrjäyttämistä virastaan perustuslain 25. lisäyksen nojalla.

Syynä ovat tämän lietsomat mielenosoitukset, joissa presidentin kannattajat tunkeutuivat kongressin tiloihin. 25. lisäyksen mukaan varapresidentti Mike Pence ja hallituksen muut ministerit voivat syrjäyttää presidentin virastaan, jos tämän ei katsota voivan enää toteuttaa tehtäviään.

Lehden ohella useat poliitikot ovat päivän tapahtumien seurauksena vaatineet presidentin syrjäyttämistä joko 25. lisäyksen nojalla tai virkasyytteen nostamisella, kertoo New York Times.

Poliisi vahvisti useille medioille: Kongressirakennuksessa ammuttu nainen kuollut

Washingtonin poliisin edustaja on vahvistanut useille medioille, että aiemmin kongressirakennuksessa ammuttu nainen on kuollut. CNN kertoi aiemmin, että naista oli ammuttu rintaan.

Lisäksi CNN:n lähteet kertovat, että 24-vuotias mies on kriittisessä tilassa sairaalassa. Mies oli pudonnut lähes kymmenen metrin korkeudelta kiipeiltyään kongressirakennuksen seinillä.

Ulkoministeri Pompeo tuomitsee Capitol-kukkulan tapahtumat, kutsuu tunkeutujia rikollisiksi

Washingtonin Capitol-kukkulan tapahtumat eivät ole hyväksyttäviä, eikä laittomuuksia ja mellakoita voi koskaan hyväksyä, kirjoittaa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo Twitterissä.

Pompeo kutsuu tviitissään kongressitaloon tunkeutuneita mielenosoittajia rikollisiksi ja toivoo heille oikeudellisia seuraamuksia.

Pompeo kertoo tukevansa ihmisten oikeutta protestoida rauhanomaisesti omien uskomustensa puolesta. Muiden turvallisuuden vaarantaminen on hänen mukaansa kuitenkin sietämätöntä.

Twitter ja Facebook sulkivat Trumpin tilit väliaikaisesti

Twitter sulkee 12 tunniksi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Twitter-tilin ja uhkaa sulkea sen pysyvästi. Syynä ovat Trumpin eilen Suomen aikaa lähettämät tviitit, jotka ovat rikkoneet Twitterin sääntöjä.

Twitter on vaatinut Trumpia poistamaan tviittinsä. Jos Trump ei poista niitä, tili pysyy suljettuna.

Myös Facebook jäädyttää presidentti Donald Trumpin käyttäjätilin vuorokauden ajaksi. Trumpin Facebook-sivulla julkaistiin video, jossa hän väitti vaaleja vilpillisiksi. Facebookin mukaan Trump on rikkonut palvelun sääntöjä. Myös videopalvelu Youtube on poistanut saman videon.

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskielisen koulutuksen yhteishaku alkaa tänään

Ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kevään ensimmäinen yhteishaku alkaa tänään kello 8. Haku päättyy 20. tammikuuta kello 15. Nyt alkavassa vuoden ensimmäisessä yhteishaussa haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen vieraskieliseen koulutukseen, joka alkaa syksyllä.

Myös Taideyliopiston ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutuksen yhteishaku alkaa tänään.

Viime vuodesta lähtien korkeakoulujen yhteishaku on jaettu kahteen erilliseen hakuun. Kevään toinen yhteishaku on 17.–31. maaliskuuta, ja siinä haetaan ensi syksyllä alkavaan suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen ammattikorkeakouluissa sekä yliopistoissa.

Koulujen kevätlukukausi alkaa tänään - lukukausi päättyy 5. kesäkuuta

Kaikissa Suomen kouluissa kevätlukukausi alkaa loppiaisen jälkeen tänään torstaina 7. tammikuuta. Lukukausi päättyy lauantaina 5. kesäkuuta.

Talviloma pidetään Manner-Suomen kouluissa porrastetusti kolmessa osassa. Ensimmäinen lomajakso on viikolla 8, 22.–26. helmikuuta, jolloin lomalla ovat pääkaupunkiseudun, Porin ja Turun koulut. Toinen lomajakso on viikolla 9, 1.–5. maaliskuuta. Tuolloin lomailevat muun muassa Vaasan, Jyväskylän, Tampereen, Kotkan ja Lappeenrannan koulut. Loput koulut lomailevat viikolla 10, 8.–12. maaliskuuta.

Pääsiäisloma on tänä keväänä 2.–5. huhtikuuta ja helatorstai 13. toukokuuta. Vappupäivä on tänä vuonna lauantaina.