Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Ventovieras puukotti pankkiautomaatilla käyneen miehen Joensuussa – todettiin erityisen vaaralliseksi

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut pitkään vankeuteen 21-vuotiaan miehen, joka tappoi itselleen ventovieraan miehen Joensuussa. Mies tuomittiin 11 vuoden vankeusrangaistuksen lisäksi vuoden valvonta-aikaan, koska käräjäoikeus katsoi hänen olevan erityisen vaarallinen toisten ihmisten hengelle, terveydelle ja vapaudelle.

Kyse oli tapahtumista Joensuussa Noljakan kaupunginosassa viikonloppuna 14.–15. syyskuuta 2019. Sivullinen ihminen löysi uhrin, 26-vuotiaan miehen, kuolleena Noljakan koulun takapihalta hieman puolenyön jälkeen sunnuntaina.

Käräjäoikeuden mukaan uhri oli käynyt myöhään lauantai-iltana läheisellä pankkiautomaatilla, minkä jälkeen tuomittu mies kävi hänen kimppuunsa puukon kanssa. Mies iski uhria ainakin 11 kertaa eri puolille ylävartaloa, jalkoihin ja päähän, tuomiossa sanotaan.

Tuomittu ihannoi väkivaltaa

Oikeuden mukaan selkeää motiivia teolle ei löytynyt. Uhri nosti pankkiautomaatista 50 euroa, jotka jäivät kateisiin. Toisaalta uhrin puhelin ja kortit olivat edelleen tallella, kun hänet löydettiin.

Tuomittu ja uhri eivät tunteneet toisiaan eikä tuomittu ollut tilanteessa päihteiden vaikutuksen alaisena. Miehelle tehtiin käräjäkäsittelyn aikana mielentilatutkimus, jonka perusteella käräjäoikeuden mukaan on mahdollista, että uhri valikoitui miehen väkivaltaisen käyttäytymisen kohteeksi pelkästään sattumanvaraisten seikkojen perusteella.

– (Tuomitulla) oli jo tapahtumaa edeltäneinä päivinä hyvin aggressiivista käytöstä, johon liittynyt sattumanvaraisella henkirikoksella uhkaamista. Tämän perusteella (tuomitun) väkivaltakäyttäytymiseen ei välttämättä ole vaadittu mitään ulkoista laukaisevaa tekijää, vaan hänen menettelynsä yksinomaisena tarkoituksena on voinut olla kohdistaa toiseen ihmiseen vakavaa väkivaltaa, oikeus katsoi tuomiossaan.

Käräjäoikeuden mukaan mielentilatutkimuksesta ilmenee, että tuomittu ihannoi väkivaltaa ja rikollisuutta, ja on mielestään oikeutettu toimimaan väkivaltaisesti muita ihmisiä kohtaan. Mies oli uhkaillut myös vankilan ja sairaalan henkilökuntaa väkivallalla, oikeus sanoi.

Suhtautui tekoonsa välipitämättömästi

Käräjäoikeuden mukaan tuomittu mies oli kuitenkin tapahtuma-aikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa. Mielentilatutkimuksen yhteydessä miehelle tehtiin myös vaarallisuusarvio, jonka mukaan häntä on pidettävä erityisen vaarallisena toisen hengelle, terveydelle ja vapaudelle.

Käräjäoikeuden mukaan miehen asenne on hyvin rikollismyönteinen ja hän toi tutkimuksen aikana sekä oikeudessa esiin voimakasta katkeruutta Suomen valtiota, poliisia ja syyttäjää kohtaan. Lisäksi hänen käyttäytymisensä tutkimuksessa ja oikeuden istunnossa oli ylimielisen välinpitämätöntä ja toi esille empatiakyvyttömyyttä ja seurauksista piittaamattomuutta, oikeus katsoi. Oikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että mies oli tekoa edeltävien neljän vuoden aikana syyllistynyt muun muassa lukuisiin pahoinpitelyihin, ryöstöön ja laittomaan uhkaukseen.

Syyttäjä vaati miehelle tuomiota murhasta. Käräjäoikeus tuomitsi Anton Laasosen kuitenkin lievemmästä rikosnimikkeestä eli taposta.

Toinen mies tuomittiin rikoksentekijän suojelemisesta

Käräjäoikeus antoi tuomionsa Laasoselle joulukuussa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Jutussa oli Laasosen lisäksi myös toinen parikymppinen syytetty, mutta hänen syytteensä hylättiin maaliskuussa annetussa välituomiossa. Samalla välituomiolla kolmas syytetty, yli 50-vuotias mies, tuomittiin 70 päivän ehdolliseen vankeuteen muun muassa rikoksentekijän suojelemisesta. Oikeus katsoi miehen muun muassa kätkeneen Laasosen vaatteet ja tekovälineen, mitkä ovat jutussa keskeisiä todisteita. Hän myös auttoi miehen valheellisin tiedoin hoitoon.

Neljännen syytetyn syyte rikoksentekijän suojelemisesta hylättiin.