Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Oikeus hylkäsi syytteet vakuutusyhtiö Pohjantähden yhtiökokouksesta

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt syytteet, jotka liittyivät vakuutusyhtiö Pohjantähden ylimääräiseen yhtiökokoukseen lokakuussa 2017. Syyttäjä vaati rangaistusta vakuutusyhtiön työntekijöille, jotka olivat saaneet vakuutuksenottajilta valtakirjoja yhtiökokousta varten.

Pohjantähti on keskinäinen vakuutusyhtiö eli vakuutuksenottajat ovat yhtiön asiakasomistajia.

Työntekijöiden mukaan valtakirjat oli annettu heille sitä varten, että niillä äänestetään yhtiökokouksessa Pohjantähden hallituksen vaihtamisen puolesta. Kokous päätyi hallituksen vaihtamisen kannalle.

Valtakirjoja käyttäneitä työntekijöitä syytettiin vakuutusyhtiörikoksesta. Käräjäoikeuden mukaan rikoksen tunnusmerkistöön olisi kuulunut ainakin se, että he olisivat toimineet toisten välikäsinä eli bulvaaneina ja tarkoitus olisi ollut salata, kuka tai ketkä ovat päämiehinä.

– Tämän jutun vastaajat ovat yhtiökokouksessa asiamiehinä äänestäessään toimineet sen sijaan avoimesti ja peittelemättä asianomaisten päämiestensä lukuun ja hyväksi sillä valtuutuksella, joka heille on tavalla tai toisella uskottu, oikeus toteaa tuomiossa.

Avoimia valtakirjoja

Ainakin osa valtakirjoista oli avoimia, eli niissä vakuutuksenottaja ei ollut nimennyt valtuutettua henkilöä. Käräjäoikeuden mukaan tämäkään ei ollut peruste pitää menettelyä rikollisena.

Työntekijät kertoivat menetelleensä vastaavalla tavalla kuin vuoden 2010 ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Tuolloin Pohjantähden johto oli ohjeistanut yhteyspäälliköitä siitä, että avoimien valtakirjojen kerääminen oli laillista ja suositeltavaa.

Syytettyjä oli kahdeksan. Yhtä heistä syytettiin vakuutusyhtiörikoksen lisäksi avunannosta sellaiseen. Tutkintapyynnön poliisille teki Finanssivalvonta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomion uudenvuodenaattona. Siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.