THL kehottaa koronatesteihin myös vuodenvaihteessa – tänään raportoitiin viisi uutta kuolemaa ja lähes 250 uutta tartuntaa

Yhteensä Suomessa on raportoitu pandemian alusta saakka 36 107 koronavirustartuntaa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Miia Sebany / STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa suomalaisia hakeutumaan koronavirustestiin myös uutenavuotena ja loppiaisena, jos lieviäkään oireita ilmenee.

THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen mukaan joulunpyhinä testiin lähtemistä on mahdollisesti lykätty pidemmälle kuin arkena. Jouluviikolla testimäärät putosivat neljänneksellä edeltävästä viikosta. Torstaista eli jouluaatosta sunnuntaihin testit puolestaan jäivät alle puoleen viikkoa aiemmasta.

– Vain käymällä nopeasti testissä on mahdollisuus saada tieto omasta tartunnasta ajoissa ja ehkäistä tilanne, jossa taudin voisi tartuttaa muille tietämättään, Puumalainen sanoo tiedotteessa.

THL muistuttaa, että testissä voi käydä myös muualla kuin omalla kotipaikkakunnalla.

Sairaalahoidossa 199 ihmistä

Suomessa on raportoitu viisi uutta koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 561.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on tällä hetkellä 199 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 27 ihmistä, mikä on kolme vähemmän kuin eilen. Yhteensä sairaaloissa on 12 koronapotilasta vähemmän eiliseen verrattuna.

Tänään raportoitiin 249 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu 3 879 tartuntaa. Tämä on 1 927 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Yhteensä Suomessa on raportoitu pandemian alusta saakka 36 107 koronavirustartuntaa. Parantuneita arvioidaan olevan noin 29 000 eli noin 80 prosenttia todetuista tartuntatapauksista. Arvio on päivitetty eilen.

Taudin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä 70 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden koko Suomessa viimeisen kahden viikon ajalta.

Korkein ilmaantuvuusluku on yhä Varsinais-Suomessa, missä on alle 138 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Toiseksi suurin luku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alle 126. Muilla alueilla ollaan alle koko maan keskiarvon.

Pohjois-Pohjanmaalla hienoista kasvua tartunnoissa, tehtyjen testien määrä vähentynyt

Pohjois-Pohjanmaalla positiivisia koronanäytteitä on todettu joulun jälkeen reilut kymmenen vuorokaudessa, kertoo alueen sairaanhoitopiiri. Määrä on hieman suurempi kuin ennen joulua, vaikka näytteenottomäärät ovat pienentyneet.

Oulun yliopistollisen sairaalan hallintoylilääkäri Terhi Nevala pelkää, että pienentyneiden näytteenottomäärien takia koronatapauksia jää toteamatta ja epidemiatilanne lähtee liukumaan huonompaan suuntaan

– On edelleen tärkeää käydä näytteessä vähäistenkään oireiden ilmaannuttua. Vain sillä tavoin voimme hillitä epidemian kulkua Pohjois-Pohjanmaalla, Nevala sanoo tiedotteessa.

Alueella kehotetaan noudattamaan kaikkia suosituksia ja rajoituksia myös lomakaudella.

– Uusivuosi ja loppiainen suositellaan vietettäväksi pienissä perhepiireissä. Kun tiedämme lomakauden vaikutuksen epidemiatilanteeseen, voimme alkaa tarkastella suositusten mahdollista lieventämistä Pohjois-Pohjanmaalla.

Etelä-Savossa annettiin ensimmäiset koronarokotukset

Etelä-Savossa aloitettiin torstaina koronarokotukset. Ensimmäiset rokotukset annettiin aamulla Essoten henkilöstölle.

Tähän mennessä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastuneita on löytynyt Essoten alueelta kaikkiaan 535.

Koronakuolemia on raportoitu Essoten alueella kaikkiaan 20, näistä 15 joulukuussa.

– Marras-joulukuussa tauti pääsi laajoista turvatoimista huolimatta leviämään iäkkäämpien ihmisten parissa hoitolaitoksissa ja yksityistapahtumien kautta. Ilman rajoitustoimia tilanne olisi varmasti ollut hyvin synkkä koko alueella, toteaa tiedotteessa Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut