Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Vakavat rikokset saavat paljon huomiota mediassa, mutta tilastot ja tutkimus kertovat myös hyviä rikosuutisia

Pitkällä aikavälillä esimerkiksi henkirikosten määrä on puolittunut ja seksuaalirikokset tulevat yhä useammin poliisin tietoon.

Media nostaa usein esille vain vakavia ja poikkeuksellisia rikoksia ja kielteisiä kehityskulkuja. Suurin osa viranomaisten tietoon tulleista rikoksista on kuitenkin liikenne- ja omaisuusrikoksia. Lisäksi esimerkiksi henkirikosten ja nuorten tekemien rikosten määrä on pitkällä aikavälillä vähentynyt merkittävästi. Hyviäkin uutisia rikosrintamalta siis löytyy.

Henkirikosten määrä laskenut pitkään

Henkirikosten määrä on laskenut Suomessa ja lähes kaikissa teollisuusmaissa 1990-luvulta lähtien. Kun Suomessa tapahtui 1990-luvun alkupuolella vuosittain vielä 150–180 henkirikosta, 2010-luvun jälkipuoliskolla luku oli suunnilleen 80.

– Määrä on yli puolittunut 25 vuoden aikana, mikä on ollut todella merkittävä muutos, sanoo tutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista (Krimo).

Henkirikosten määrän vähenemiselle ei ole yksiselitteistä syytä.

– Siitä on pohdintaa, että miten paljon kyseessä on väkivaltaisen käyttäytymisen vähentyminen ja kuinka paljon väkivaltaan kuolemisen vähentyminen.

Henkirikosten väheneminen taittui Lehden mukaan Suomessa 2018. Kun vuonna 2017 henkirikoksia tapahtui 67, vuonna 2018 määrä oli 86.

– Mikä sen aiheutti, oliko se alkoholilainsäädännössä tapahtuneet muutokset vai jokin muu, on vielä kysymyksen alaista.

Vuonna 2019 henkirikosten määrä väheni taas noin 80:een, mutta tänä vuonna määrän arvioidaan nousevan. Tilastokeskuksen mukaan tammi–syyskuussa poliisin tietoon tuli 79 henkirikosta.

Nuorten rikollisuus keskittyy yhä harvemmille

Nuorten rikollisuus on henkirikosten tavoin vähentynyt 1990-luvulta lähtien. Laskeva suunta näkyy niin tilastoidussa väkivallassa kuin omaisuusrikoksissakin.

– Jos katsotaan 2000-luvun alusta, kokonaisrikollisuus on käytännössä puolittunut, sanoo tutkija Matti Näsi Krimosta.

Rikostekojen lisäksi rikoksia tekevien nuorten määrä on aiempaa pienempi. Rikokset siis keskittyvät yhä harvemmille tekijöille.

Näsi huomauttaa, että rikoksia tekevä ryhmä on aiempaa aktiivisempi, ja heihin pitäisi kiinnittää huomiota ja tarjota tukea jo hyvin varhain, jotta rikosura saataisiin katkaistua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Tänä vuonna nuorten väkivallasta on puhuttu muun muassa Helsingin Koskelassa ja Vallilassa tapahtuneiden henkirikosten myötä. Molemmissa epäillyt ovat alaikäisiä.

Näsi pitää hyvin poikkeuksellisena Koskelan murhaepäilyä, jossa kolmea nuorta epäillään ikätoveriinsa kohdistuneesta pitkäkestoisesta väkivallasta. Määrällisesti nuorten tekemiä henkirikoksia ei tänä vuonna kuitenkaan ole ollut poikkeuksellisen paljon.

Näsi lisää, että kuitenkin etenkin tapon yrityksestä epäiltyjä nuoria on alustavan tiedon mukaan aiempia vuosia enemmän.

Seksuaalinen väkivalta ei ole lisääntynyt

Nuoriin ja aikuisiin kohdistuneiden seksuaalirikosten määrä on uhritutkimusten mukaan pysynyt ennallaan vuosina 2013–2019. Aikavälillä seksuaalisesta väkivallasta on kyselyissä ilmoittanut 1–1,5 prosenttia 15–84-vuotiaista. Samaan aikaan poliisi on saanut yhä enemmän rikosilmoituksia seksuaalirikoksista.

Seksuaalinen väkivalta ei siis tutkimusten mukaan ole lisääntynyt, mutta se tulee yhä useammin ilmi.

Lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista on saatu tietoa lapsiuhritutkimuksista, joita on tehty vuosina 1988, 2008 ja 2013. Niiden mukaan lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on vähentynyt.