Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Yön uutiskooste | Koronarokotukset alkavat eri puolilla Suomea, yksinäisyys näkyi kriisipuhelimisissa jouluna

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Koronarokotukset aloitetaan tänään myös Tampereella, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa

Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiireissä aloitetaan tänään koronarokotukset.

Tampereella rokotukset annetaan ensin teho-osaston henkilökunnalle. Turun, Oulun ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa rokotukset annetaan ensimmäisenä koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle.

Sunnuntaina ensimmäiset rokotteet pistettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin työntekijöille. Sunnuntaina rokotettiin henkilökuntaa, jotka hoitavat koronapotilaita teho-osastoilla ja vuodeosastoilla. Lisäksi rokotettiin henkilökuntaa, joka työskentelee päivystyksessä, jossa kohdataan koronaepäilyjä.

EU:n ja Britannian kauppasopu menee EU-ministerivaliokunnan ja suuren valiokunnan ruodittavaksi

Jouluaattona valmiiksi neuvoteltu kauppasopimus EU:n ja Britannian välillä etenee tänään monissa toimielimissä. EU-komissio ehdottaa, että EU-maat hyväksyvät sen väliaikaisesti sovellettavaksi helmikuun loppuun asti.

Suomessa sopimusta käsitellään heti aamulla EU-ministerivaliokunnan kirjallisessa menettelyssä, minkä jälkeen eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) esittelee sitä eduskunnan suurelle valiokunnalle, joka vahvistaa Suomen kannan asiassa.

Jäsenmaista koostuva ministerineuvosto hyväksyy sopimuksen kirjallisella menettelyllä tiistain aikana. EU-parlamentissa ryhmien johtajien on määrä päättää aikataulusta aamupäivällä pidettävässä kokouksessa.

Kyselytutkimus: Lähes joka toinen uskoo sote-palveluiden saatavuuden heikkenevän sote-uudistuksen myötä

Kansalaisilla on pikemminkin pessimistinen kuin optimistinen näkemys sote-uudistuksen seurauksista, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimuksesta.

Lähes joka toinen arvioi sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuuden ja saavutettavuuden perustasolla heikkenevän. Miltei samansuuruinen joukko uskoo myös omien mahdollisuuksiensa saada yhdenvertaisia ja laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluja huonontuvan.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimusaineisto on koottu internetpaneelissa marraskuussa.

Haastatteluja tehtiin yhteensä 4 516. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Porvaripuolueiden kannattajat vähentäisivät valtion velkaantumista karsimalla hyvinvointipalveluja

Kokoomuksen, keskustan ja perussuomalaisten kannattajat ovat Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn perusteella halukkaimpia vähentämään valtion velkaantumista leikkaamalla hyvinvointivaltiosta.

Leikkauksia kannatti 69 prosenttia kokoomusta äänestävistä ja lähes yhtä moni keskustan ja perussuomalaisten kannattajista.

Vasemmistoliiton äänestäjistä 76 prosenttia vastusti ajatusta, SDP:n kannattajista 49 prosenttia.

Kyselyn toteutti Kantar TNS Agri ja siihen vastasi 1 031 henkilöä. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Yksinäisyys korostuu kriisipuhelimissa jouluisin

Ihmissuhdeongelmat, psyykkinen paha olo, ahdistuneisuus, masennus, yksinäisyys ja itsetuhoisuus ovat näkyneet Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelimessa jouluna. Samat teemat toistuvat myös muina aikoina.

Yhdistyksestä kerrotaan STT:lle, että korona on tuonut lisäkuormaa elämään ja se on näkynyt joulun aikaan puhelimessa yleisenä väsymyksenä rankan vuoden jälkeen.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n päihdeneuvonnan yksiköstä sanotaan, ettei joulu aiheuta puheluiden määriin suurta nousua tai laskua. Yhdistyksen mukaan esimerkiksi läheisiltä tulleita puheluita on ollut paljon ja niistä kuuluu, että monissa perheissä tilanteet ovat jouluna kriisiytyneet.

Tänään vietetään viattomien lasten päivää

Tänään maanantaina vietetään viattomien lasten päivää. Useimmissa kristinuskoisissa maissa päivää vietetään 28. joulukuuta, ja sitä onkin kutsuttu myös neljänneksi joulupäiväksi.

Raamatun mukaan Juudean kuningas Herodes surmautti Betlehemin poikalapset, minkä muistoksi päivää vietetään.

Viattomien lasten päivää on tiettävästi vietetty ainakin 400-luvulta lähtien, ja se oli Suomessa ja Ruotsissa pyhäpäivä vielä 1700-luvulla.

Trump allekirjoitti kongressin hyväksymän koronaelvytyspaketin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut kongressin hyväksymän koronaelvytyspaketin, mistä hän oli kieltäytynyt aikaisemmin. Asiasta kertoi Valkoisen talon tiedottaja.

Trump oli vaatinut kansalaisten tukisumman kasvattamista 2 000 dollariin sovitusta 600:sta.

Yhdysvalloissa kongressiedustajat yli puoluerajojen olivat vaatineen presidenttiä allekirjoittamaan paketin, kertoi New York Times.

Koronaelvytyspaketti oli sidottu valtion hallinnon budjettiin, minkä vuoksi pelättiin, että hallinto saatetaan joutua sulkemaan, jos Trump ei olisi allekirjoittanut lakipakettia ajoissa. (Lähde: AFP)

WSJ: Nashvillen räjähdyksestä epäilty mies kuoli itse räjähdyksessä

Nashvillen räjähdyksestä epäilty 63-vuotias mies kuoli itse räjähdyksessä, kertoo Nashvillen poliisipäällikkö Wall Street Journalin mukaan. Viranomaiset tutkivat yhä teon motiivia.

Perjantaina tapahtuneessa räjähdyksessä haavoittui ainakin kolme ihmistä ja kymmeniä rakennuksia vaurioitui. Mediatietojen mukaan mies oli työskennellyt it-konsulttina, kunnes oli irtisanoutunut työstään aiemmin tässä kuussa. FBI sanoi lauantaina, että sillä ei ole muita epäiltyjä.

Räjähdys johtui mahdollisesti itsemurhaiskusta, kertoi uutiskanava CNN aiemmin.

Intian viimeisimmät joukkoraiskaukset tältä syksyltä - kahdeksan vuotta kansainvälisen shokkiuutisen jälkeen

Naisiin kohdistuva raaka väkivalta on jatkunut kahdeksan vuoden takaisen, niin kutsutun Nirbhaya-tapauksen jälkeen Intiassa. Viimeisimmät uutisoidut ja uhrin kuolemaan johtaneet joukkoraiskaukset ovat tältä syksyltä.

Suomessakin vierailleen intialaisasiantuntijan Shruti Tamben mukaan naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemistä vaikeuttaa alempikastisten syrjintä.

Erityisesti nuorten aikuisten kokoamat massiiviset protestit kaduilla ja naisjärjestöjen kannanotot viimeisen kahdeksan vuoden aikana ovat intialaisasiantuntijan mukaan saaneet aikaan Intiassa lainmuutoksen, mutta arkitasolla muutos ei juuri näy.

Kiinassa alkaa oikeudenkäynti koronavirustilanteesta raportoinutta toimittajaa vastaan

Kiinassa alkaa tänään oikeudenkäynti kansalaisjournalisti Zhang Zhania vastaan. Zhang raportoi helmikuussa Wuhanin koronavirustilanteesta, ja hänen raporttejaan jaettiin laajasti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Zhang on ollut pidätettynä toukokuusta lähtien syytettynä "riidankylvämisestä ja ongelmien lietsomisesta". Hänen asianajajiensa mukaan Zhang ryhtyi kesällä nälkälakkoon, mikä on heikentänyt hänen terveyttään.

Kiina on aiemminkin pyrkinyt hiljentämään koronaviruspandemiasta raportoineita toimittajia ja viruksesta varhain varoittaneita lääkäreitä. Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia alkoi Kiinan Wuhanissa noin vuosi sitten. (Lähde: AFP).

Aalto ja Kytösaho hyppäävät tänään kisapaikat mielessään

Perinteinen Keski-Euroopan mäkiviikko käynnistyy tänään Saksan Oberstdorfissa karsintakilpailulla. Suomalaisista mukana ovat Antti Aalto ja Niko Kytösaho, jotka yrittävät selvitä tiistain kilpailuun.

Mäkiviikon ennakkosuosikit ovat maailmancupia johtava Norjan Halvor Egner Granerud ja kauden alussa kaksi kilpailua voittanut Saksan Markus Eisenbichler.

Oberstdorfin karsintakilpailu käynnistyy kello 17.30. Myös muilla kisapaikkakunnilla Garmisch-Partenkirchenissä, Innsbruckissa ja Bischofshofenissa hypätään tyhjien katsomoiden edessä.