Brexitin jälkeistä kauppasopua kiritään väliaikaisesti sovellettavaksi välipäivien aikana

Eduskunnan suuri valiokunta ottaa eduskunnan puolesta kantaa hallituksen EU-ministerivaliokunnan linjaukseen Brexit-kauppasovusta. Irene Stachon / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Jouluaattona valmistunut EU:n ja Britannian välinen kauppasopimus on määrä saada väliaikaisesti sovellettavaksi välipäivien aikana, jotta Britannian EU-eron siirtymäajan päättyminen vuodenvaihteessa ei pääse aiheuttamaan katkoja kauppaan ja yhteistyöhön.

Komission ehdotus on, että sopimusta sovelletaan väliaikaisesti helmikuun loppuun asti, mihin mennessä se on määrä saada hyväksytyksi sekä EU-parlamentissa että Britannian parlamentissa.

Yli 1 200 sivun mittaista sopimustekstiä on perattu Suomen ministeriöissä joulupyhien aikana. Hallituksen EU-ministerivaliokunta määrittää kantansa siihen kirjallisessa menettelyssä heti maanantaina aamulla. Iltapäivällä eduskunnan suuri valiokunta ottaa eduskunnan puolesta kantaa hallituksen linjaukseen.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) toteaa, että valiokunnan rooli ei ole käydä läpi sopimustekstin yksityiskohtia.

– Suuren valiokunnan tehtävä on ottaa kantaa Suomen hallituksen linjaan EU:n ministerineuvoston päätöksenteossa. Jos olisi kysymys kansainvälisestä sopimuksesta, sen käsittelisi ulkoasiainvaliokunta, Hassi sanoi STT:lle.

Valiokunta on neuvottelujen aikana saanut tietoa siitä, mitä neuvotteluissa tapahtuu. Neuvotteluissa EU:ta on edustanut EU-komissio, ja jäsenmaat ovat seuranneet työtä läheltä ministerineuvoston komiteassa. Britannia on lobannut omia linjauksiaan aktiivisesti muun muassa Suomen kansanedustajille.

– Myös Britannian lähettiläs on halunnut informoida meitä hallituksensa kannasta, Hassi kertoi.

Sopimusta esittelee suurelle valiokunnalle eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.), joka joulupäivänä totesi, että sopu on hyvä asia, mutta ei juhlan aihe. Tuppuraisen mukaan kyse on vahinkojen minimoinnista.

Hassi oli samoilla linjoilla.

– Oma vaikutelmani on, että meille kaikille on parempi hyväksyä kuin torpata, Hassi sanoi.

Hän arvioi, että unionin kannalta tärkeimmät tavoitteet toteutuivat.

–  EU-näkökulmasta tärkeää on se, että Britannia ei saa sellaista pääsyä EU-markkinoille, että se voisi polkea ympäristö- ja sosiaalisia normeja. Se on tässä taattu. Nuorten kannalta huono juttu on, että Erasmus-yhteistyö päättyy. Tulevasta opiskelijavaihdosta neuvotellaan myöhemmin.

Parlamentissa pettymystä Erasmus-eroon

EU-parlamentin puolella sopimusta käsitellään valiokunnissa ja täysistunnossa vuodenvaihteen jälkeen. Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen ennakoi, että hyväksyntä menee helmikuun täysistuntoviikolle.

Käsittelystä ja aikataulusta keskustellaan maanantaina aamupäivällä parlamentin ryhmien johtajien, EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin sekä komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin tapaamisessa.

– Tämä on meidän kannaltamme ihan hyvä ratkaisu, jos tätä sovelletaan väliaikaisesti. Jäsenmaissa ja parlamentissa ehditään käydä se huolellisesti läpi, Virkkunen sanoi.

Virkkusen mukaan erityistä pettymystä parlamentissa on herättänyt se, että Britannia halusi vetäytyä Erasmus-ohjelmasta. Perusteeksi kerrottiin ohjelman kalleus.

– Irlanti ilmoitti, että he aikovat maksaa pohjoisirlantilaisten Erasmus-paikat. He katsovat, että se ei ole kulu vaan investointi. Erasmus on varmaankin ollut EU:n ohjelmista se kaikkein suosituin ja menestyksekkäin. Siihen on osallistunut miljoonia opiskelijoita vuosien varrella.

Allekirjoitus tiistaina

Jäsenmaiden odotetaan antavan hyväksyntänsä sopimuksen väliaikaiselle soveltamiselle maanantai-iltaan mennessä, jolloin se voidaan allekirjoittaa tiistaina.

Selvitettäviä asioita jää vielä paljon, mutta tällä haavaa ei ole tiedossa, että millään EU-maalla olisi ongelmia hyväksyä kauppasopimusta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut