Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Kolmen YK:n rauhanturvaajaa surmattiin Keski-Afrikan tasavallassa

Kolmen YK:n rauhanturvaajaa on surmattu Keski-Afrikan tasavallassa, YK kertoi perjantaina. Kuolleet rauhanturvaajat olivat kotoisin Burundista, ja se saivat surmansa hyökkäyksen seurauksena. Hyökkäyksissä on lisäksi haavoittunut kaksi rauhanturvaajaa.

YK:n mukaan hyökkäykset ovat kohdistuneet YK:n joukkoihin sekä Keski-Afrikan tasavallan puolustus- ja turvallisuusjoukkoihin.

YK kertoi surmaajien olleen tunnistamattomia, aseistautuneita taistelijoita.

Hyökkäykset tapahtuivat maan keskiosassa sijaitsevan Kemon prefektuurin alueella Dekoassa sekä Bakoumassa, joka puolestaan sijaitsee Mbomoun prefektuurissa maan eteläosassa. YK ei antanut kuitenkaan tämän tarkempia tietoja hyökkäyksistä.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric tuomitsi hyökkäykset voimallisesti ja peräänkuulutti, että Keski-Afrikan tasavallan viranomaiset tutkisivat "kauheita" hyökkäyksiä. Lisäksi hän varoitti, että YK:n rauhanturvaajiin kohdistuvissa hyökkäyksissä voi olla kyse sotarikoksista.

Keski-Afrikan tasavallassa on tarkoitus järjestää vaalit sunnuntaina. Samaan aikaan taistelut hallinnon joukkojen ja kapinallisryhmien välillä jatkuvat.

Viikko sitten kapinallisryhmät aloittivat hyökkäyksen ja uhkasivat marssia pääkaupunkiin Banguiin. Hallinto kuvaili kapinallisten aikeita vallankaappauksen yritykseksi.

Kapinalliset uskovat presidentin yrittävän peukaloida vaaleja

Tiistaina puolisotilaalliset joukot saivat hetkellisesti haltuunsa maan neljänneksi suurimman kaupungin. YK:n rauhanturvaajien tukemat turvallisuusjoukot ottivat kuitenkin jonkin ajan jälkeen kaupungin takaisin hallintaansa.

Vaalien alle sovittu kolmen päivän mittainen tulitauko romuttui joulupäivänä, kun kapinalliskoalitio CPC ilmoitti jatkavansa kulkuaan kohti pääkaupunkia.

CPC koostuu puolisotilaallisista ryhmittymistä, jotka kontrolloivat yhteenlaskettuna noin kahta kolmasosaa koko maasta. Ryhmät kokoontuivat yhteiseksi koalitioksi joulukuun 19. päivänä aseistettujen ryhmien syytettyä istuvaa presidenttiä Faustin Archange Touaderaa pyrkimyksistä peukaloida vaaleja.

Venäjä on puolestaan tehnyt sotilaallisen yhteistyösopimuksen Touaderan hallinnon joukkojen kanssa. Suurvalta on lähettänyt maahan ainakin 300 sotavoimien kouluttajaa hallinnon joukkojen vahvistamiseksi vaalien alla.

Yhteenotot jatkuivat perjantaina Bakoumassa noin 800 kilometriä pääkaupungista. Asiasta kertoi YK:n paikallisen rauhanturvaoperaation MINUSCAn edustaja Vladimir Monteiro.

MINUSCA kertoi torstaina, että maahan oli saapunut 300-henkinen joukko ruandalaisvahvistuksia.

Epävakaudet ovat varjostaneet vuosikymmenten itsenäisyyttä

63-vuotias istuva presidentti syytti vaalien alla edeltäjäänsä Francois Bozizea vallankaappauksen juonimisesta.

Bozize on kiistänyt nykypresidentin syytökset. Ex-presidenttiä itseään vastaan on asetettu YK:n pakotteita, ja häntä on kielletty asettumasta ehdolle sunnuntaisissa vaaleissa.

Sunnuntain vaalien on koettu olevan merkittävä testi sille, voidaanko maahan saada jälleen tasapaino. Nähtäväksi jää, heikentävätkö väkivaltaisuudet tai pelottelu merkittävästi äänestysintoa, mikä taas voisi osaltaan vahingoittaa seuraavan presidentin sekä päättäjien uskottavuutta.

YK:n kehitysohjelman UNDP:n Inhimillisen kehityksen indeksin mukaan mineraalirikas Keski-Afrikan tasavalta on maailman toiseksi köyhin valtio. Maa itsenäistyi jo 60 vuotta sitten, mutta on kärsinyt epävakaudesta.