Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Käräjäoikeus tuomitsi "Enona" tunnetun miehen seksuaalirikoksista 13 vuoden vankeuteen, uhrit pääosin alaikäisiä

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut nuorten parissa "Enona" tunnetun miehen 13 vuoden vankeuteen laajassa seksuaalirikosjutussa.

Mohamed El Fatimin syyksi luettiin yhteensä 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos. Rikosten uhreja on ollut 17. He olivat tekoaikaan pääasiassa alaikäisiä, lapsia ja nuoria, oikeuden tiedotteessa kerrotaan.

Kaikki teot oli tehty nyt 66-vuotiaan miehen kotona Helsingin Laajasalossa kymmenen vuoden aikana, vuodesta 2006 vuoteen 2016.

Oikeus katsoi miehelle tehdyn mielentilatutkimuksen perusteella, että hän oli ollut tekoaikaan syyntakeinen eli ymmärsi tekojensa seuraukset.

Osa teoista videoitu, uhreina myös pienempiä lapsia

Oikeuden tiedotteessa kerrotaan, että miehen vakavin teko oli noin kaksi vuotta jatkunut säännöllinen hyväksikäyttösuhde. Siinä uhrina oli tuolloin 15–16-vuotias tyttö. Tekoon sisältyi muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus ja pahoinpitely sekä päihteiden väärinkäyttämistä.

Muista teoista 18 kohdistui 14–18-vuotiaisiin nuoriin, jotka olivat viettäneet eri syistä aikaa miehen asunnossa. Siellä oli käytetty alkoholia ja päihdyttäviä lääkkeitä. Uhrit olivat olleet vahvasti päihtyneitä tai tiedottomassa tilassa.

– Seksuaalinen hyväksikäyttö oli tehty käyttämällä hyväksi asianomistajien avutonta tilaa. Seksuaaliset teot vaihtelivat raiskauksesta ja sen yrityksestä muunlaisiin seksuaalisiin tekoihin. Osa teoista oli videoitu, tiedotteessa sanotaan.

Seitsemässä teossa uhrit olivat vielä nuorempia, 6–13-vuotiaita lapsia. Heidän osaltaan kyse on ollut pääasiassa itsensä paljastamisesta lapsille, itsetyydyttämisestä lasten nähden ja pornografisen aineiston näyttämisestä lapsille. Joihinkin tekoihin sisältyi koskettelua.

Miehen syyksi luettiin kaksi törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeä raiskaus, neljä raiskausta, kaksi raiskauksen yritystä, neljä pakottamista seksuaaliseen tekoon, seitsemän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely, huumausainerikos, neljä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitorikosta ja yksi niiden levittämisrikos.

Toinen syytetty oli syyntakeeton

Jutussa oli myös toinen, nuorempi syytetty. Häntä ei tuomittu rangaistukseen, sillä hän oli mielentilatutkimuksen mukaan tekoaikaan syyntakeeton.

– Käräjäoikeus katsoi toisen vastaajan syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja yhdessä El Fatimin kanssa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kaksi syytekohtaa hylättiin.

El Fatimin osalta hylättiin kolme syytekohtaa, minkä lisäksi syyttäjä perui oikeuskäsittelyn aikana yhden syytekohdan.

Molemmat miehet tuomittiin maksamaan uhreille vahingonkorvausta kivusta ja särystä, tilapäisestä psyykkisestä haitasta ja kärsimyksestä.

Käräjäoikeus oli jo tammikuussa antamassaan välituomiossa katsonut, että syytetyt olivat menetelleet rangaistavalla tavalla useita alaikäisiä uhreja kohtaan. Heidät määrättiin silloin mielentilatutkimukseen. Varsinainen tuomio annettiin mielentilatutkimuksen tulosten valmistuttua.