Yhdysvaltain senaatti hyväksyi satojen miljardien koronatukipaketin kuukausien väännön jälkeen

Pakettiin lukeutuu esimerkiksi tukea pienyrityksille ja työttömille sekä tehostusta koronavirusrokotteiden jakeluun. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvaltain senaatti on hyväksynyt satojen miljardien suuruisen koronatukipaketin kuukausia jatkuneen poliittisen kädenväännön jälkeen, kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post ja uutistoimisto AP .

Paketti sai vain paria tuntia aiemmin edustajainhuoneen hyväksynnän. Pandemian kourissa kärvistelevän maan avuksi taotulta 900 miljardin tukipaketilta uupuu vielä maan väistyvän presidentin Donald Trumpin hyväksyntä.

Sopimukseen lukeutuu esimerkiksi tukea pienyrityksille ja työttömille sekä tehostusta koronavirusrokotteiden jakeluun.

Tukipaketti kytkettiin valtavaan hallinnon rahoituspakettiin, jolla on kokoa 1,4 biljoonaa dollaria. Yhteensä on siis kyse 2,3 biljoonan dollarin summasta.

AP:n mukaan maanantaina iltapäivästä julkistettu tukipaketti kiisi läpi sekä edustajainhuoneen että senaatin. Edustajainhuoneessa paketin puolesta äänesti 359 kongressiedustajaa ja vastaan 53. Senaatissa paketti hyväksyttiin äänin 91-7.

Washington Postin mukaan sopimusteksti on kaiken kaikkiaan 5 593 sivun mittainen.

Päättäjien piti äänestää näkemättä lakia

Maanantaina edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kuvaili sopimuksen olevan "hyvä kahden puoleen diili".

– Kuten maan tuleva presidentti Joe Biden on sanonut, se (sopimus) on ensimmäinen askel, ja meidän täytyy tehdä enemmän, Pelosi sanoi edustajainhuoneelle puhuessaan.

New Yorkia edustava demokraattien kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez kertoi maanantaina äänestyksen alla, etteivät päättäjät olleet edelleenkään saaneet mittavan sopimuksen vedoksia nähtäväkseen.

– Se ei riitä, että kuulemme, mitä laki sisältää. Kongressin jäsenten pitää nähdä ja lukea lait, joista meidän odotetaan äänestävän, hän kertoi Twitterissä .

Muutama tunti myöhemmin Ocasio-Cortez kuvaili äänestystä panttivankitilanteeksi. Hänen mukaansa kongressin jäsenet eivät ole lukeneet lakia, sillä se on yli 5 000-sivuinen ja julkistettiin vain muutamaa tuntia aiemmin.

– Ja meille sanotaan, että asiasta odotetaan äänestettävän kahden tunnin päästä. Tämä ei ole johtamista. Tämä on panttivankien ottamista, Ocasio-Cortez jatkoi tviitissään.

Lisäksi hän painotti, että kansalaisten pitää voida nähdä laki hyvän aikaa ennen kuin se hyväksytään. Ocasio-Cortezin mukaan kansalle pitää olla tarjolla tarpeeksi aikaa, jotta he voivat ottaa yhteyttä kongressiedustajaansa ja kertoa mielipiteensä laista.

Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset kertoivat toimittajille, että ohjelmistohäiriöt viivästyttivät massiivisen asiakirjan tulostamista.

Apua tarjolla, mutta vähemmän kuin keväällä

AFP:n mukaan koronatukipaketti on pelastus miljoonille työttömille, jotka ovat olleet vain päivien päässä työttömyystukiensa loppumisesta.

Pienet yritykset hyötyvät liittovaltion tuista ja paketissa on mukana myös muun muassa vuokra-avustusta. Asumistukien avulla pyritään välttämään häädöt.

Paketti tarjoaa kansalaisille muun muassa viikkotasolla 300 dollarin edestä lisää työttömyyskorvauksia sekä 600 dollarin suuruisia tukimaksuja.

AFP:n mukaan 600 dollarin tukimaksuja saavat alle 75 000 dollaria vuodessa tienaavat. Summa supistuu tämän jälkeen tienestien mukaan ja vähintään 99 000 dollaria tienaavat eivät rahoja enää saa.

Keväällä hyväksytyssä Cares Act -tukipaketissa tukisummat olivat jopa 1 200 dollarin suuruisia. Keväiseen pakettiin nähden maksujen suuruudet ovat siis vain puolet aiemmasta.

Kokoakin paketilla on huomattavasti vähemmän, sillä maaliskuussa hyväksytty paketti oli yhteensä 2,2 biljoonan suuruinen.

Hallinnon sulku estettiin hätärahoituksella

Neuvottelut tukipaketista olivat sakanneet jo kuukausien ajan demokraattien ja republikaanien syytellessä vuorotellen toisiaan neuvotteluiden pitkittymisestä.

Kongressi työsti sopimusta paikallista aikaa sunnuntaina keskiyöllä häämöttänyttä takarajaa vasten. Päättäjien oli pakko saada sopu paketista, jotta liittovaltion hallinnon sululta voitiin välttyä. Syynä tähän oli koronatukipaketin sitominen liittovaltion rahoitukseen.

Sulku estettiin vuorokauden mittaisella hätärahoituksella, jonka kongressi ja Trump hyväksyivät Suomen aikaa maanantaiaamuna.

Yhdysvaltalaislehti Hillin mukaan kyseessä oli jo neljäs kerta, kun kongressi joutui hakemaan lisärahoitusta hallinnon ylläpitämiseen. Alkuunsa lisärahoitusta vaadittiin lokakuun alusta joulukuun 11. päivään saakka. Tämän jälkeen hätärahalla paikkailtiin pienempien aikavälien tarpeita.

Uutistoimisto AP:n mukaan senaatilla on jälleen kehitteillä vastaavanlainen hätärahoitus, joskin viikon ajalle. Rahoitusratkaisulla pyrittäisiin uutistoimiston mukaan estämään hallinnon osittainen sulku ja tarjoamaan Trumpille aikaa rahoituspakettien hyväksymiseksi.

Trumpin kaudella on jo nähty vuosien 2018–2019 vaihteessa maan historian pisin liittovaltion sulku. Yhdysvaltain liittovaltion hallinto oli tuolloin suljettuna 35 päivää.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut