Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Käräjäoikeus antaa tänään tuomion "Enon" seksuaalirikosjutussa – molemmille syytetyille tehtiin mielentilatutkimus

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa useista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista syytetylle miehelle.

Nuorten parissa "Enona" tunnettua 66-vuotiasta miestä syytetään useista törkeistä raiskauksista ja lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Tekojen uhreiksi joutui toistakymmentä nuorta, joista lähes kaikki olivat tapahtuma-aikaan alaikäisiä.

Käräjäoikeus määräsi tammikuussa pääsyytetyn ja toisen, nuoremman syytetyn mielentilatutkimukseen. Oikeuden kanta tutkimuksen tuloksiin tulee ilmi tänään annettavassa tuomiossa. Se, onko tekijä ollut syyntakeinen eli ymmärtänyt tekojensa merkityksen, vaikuttaa syyllisyyden arviointiin ja siten myös rangaistukseen.

Tammikuussa antamassaan välituomiossa käräjäoikeus katsoi, että syytetyt olivat menetelleet rangaistavalla tavalla useita alaikäisiä uhreja kohtaan.

Tarjosi uhreille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä

Useimmat epäillyt rikokset tapahtuivat "Enon" kotona Helsingin Laajasalossa, missä hän poliisin mukaan tarjosi nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Tapahtumat ajoittuvat pitkälle ajalle, vuosille 2006–2019.

Asiakokonaisuuteen sisältyy 32 syytekohtaa. Uhriksi joutuneita nuoria on 19. Käräjäoikeuden mukaan oikeudenkäynnissä saatiin näyttö siitä, että syytetyt ovat menetelleet syytteissä kuvatulla tavalla, joitakin kohtia lukuun ottamatta.

Syyttäjä on vaatinut molemmille miehille pitkiä vankeusrangaistuksia. Pääosa syytekohdista liittyy "Enoon" ja huomattavasti pienempi osa nuorempaan mieheen. Molemmat ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

"Eno" vangittiin viime vuoden maaliskuussa. Tuolloin rikosepäilyjä oli tiedossa pienempi määrä. Osa epäiltyjen rikosten uhreiksi joutuneista nuorista on löytynyt myöhemmin poliisitutkinnan edetessä.

Helsingin käräjäoikeus käsitteli juttua suullisesti toistakymmentä istuntopäivää viime vuoden loka-marraskuussa. Käsittely määrättiin salaiseksi.