Jupiter ja Saturnus loistavat maanantaina yhtä lähekkäin kuin viimeksi 400 vuotta sitten

Aurinkokunnan suurimmat planeetat Jupiter ja Saturnus ovat lähimmillään toisiaan taivaalla ensi maanantaina. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo, että Jupiter ohittaa Saturnuksen taivaalla keskimäärin 19,9 vuoden välein, mutta tällä kertaa kaksikko näyttää liki sulautuvan yhteen.

Näky on harvinainen, sillä edellisen kerran Jupiter ja Saturnus olivat näin lähekkäin taivaalla vuonna 1623. Seuraavan kerran sama on nähtävissä vasta vuonna 2080.

Planeettojen lähestymistä taivaalla on voinut seurata jo pidempään. Kesällä ne olivat nähtävissä matalalla etelätaivaalla keskiyöllä, ja syksyn mittaan ne ovat nousseet taivaalle yhä aikaisemmin. Maanantaina niiden näennäinen välimatka on kutistunut lyhyimmilleen eli noin kuuteen kaariminuuttiin.

– Tämä on vain viidesosa täysikuun halkaisijasta. Yleensä planeetoilla on taivaalla välimatkaa lähimmilläänkin parin täysikuun verran, Ursa kertoo tiedotteessa.

Jupiterin kuut näkee kiikarilla

Planeetat voi nähdä paljain silmin, ja ne sijaitsevat iltahämärässä hyvin matalalla etelälounaan taivaalla. Jupiter on kaksikosta kirkkaampi. Saturnus taas näkyy lähes Jupiterissa kiinni olevana pisteenä sen yläoikealla puolella.

– Planeetat on helppo tunnistaa, sillä samassa suunnassa ei ole nyt kirkkaita tähtiä. Tavallisilla kiikareilla voi erottaa myös neljä suurinta Jupiterin kuuta, jotka sijaitsevat suorana letkana Jupiterin molemmin puolin, Ursa vinkkaa.

Planeettojen kohtaaminen voidaan nähdä suunnilleen Oulun eteläpuolisessa Suomessa. Mitä pohjoisemmas mennään, sitä matalammalla taivaalla ne näkyvät. Katselua kuitenkin auttaa se, että taivas pimenee pohjoisessa aiemmin, joten myös planeetat alkavat erottua taivaalta aiemmin.

Ursan mukaan katseluun kannattaa valita paikka, jossa on etelän suunnalla mahdollisimman vähän taloja tai puita. Esimerkiksi mäet, pellot ja rannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja.

Otollisin aika Jupiterin ja Saturnuksen katseluun on noin kello 16 alkaen iltapäivällä. Silloin aurinko on jo laskenut, joten planeetat erottuvat ja ne ovat vielä verrattain korkealla. Myöhemmin taivaan pimetessä planeetat erottuvat vieläkin paremmin, mutta ne ovat jo ennättäneet laskea matalammalle.

– Havaintoikkuna on melko lyhyt, sillä kaksikko laskee Auringon perässä pian horisontin taa, Ursa kertoo.

Otollinen aika kestää vielä reilun viikon

Planeetat ovat olleet alle asteen eli kahden täysikuun halkaisijan päässä toisistaan jo 13. joulukuuta lähtien. Tilanne jatkuu joulukuun 29. päivään saakka.

– Kannattaa etsiä hyvä havaintopaikka ja koettaa paikallistaa kaksikko taivaalta jo ennen 21. joulukuuta, jotta voi varmistaa, että niiden eteen ei tule puita tai rakennuksia, Ursa jatkaa.

– Koska joulukuu on yksi pilvisimmistä kuukausista Suomessa, ei muutenkaan kannata laskea sen varaan, että juuri 21. joulukuuta olisi pilvetöntä. Kaksikkoa kannattaa siis havaita, kun se on mahdollista.

Ursa muistuttaa, että todellisuudessa Jupiter ja Saturnus eivät ole avaruudessa edes lähellä toisiaan. Ne molemmat kiertävät Aurinkoa omilla radoillaan, ja planeettojen ohitus tapahtuu liki 800 miljoonan kilometrin turvavälillä.

Jupiter ohittaa Saturnuksen taivaalla seuraavan kerran marraskuussa vuonna 2040 vajaan asteen etäisyydeltä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut