Verkkouutiset: Ulkoministeriön virkamiesten yhdistys huolissaan eri mieltä olevien virkamiesten asemasta

Perustuslakivaliokunnan mukaan ulkoministeri Pekka Haaviston menettely oli moitittavaa, mutta edellytyksiä ministerisyytteen nostamiselle ei ole. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Ulkoasiainhallinnon virkailijayhdistys UHVY on huolissaan ulkoministerin kanssa eri mieltä olevien virkamiesten asemasta eduskunnan perustuslakivaliokunnan Haavisto-linjauksen jälkeen, kertoo Verkkouutiset .

Perustuslakivaliokunta totesi viime viikolla ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) toimineen lainvastaisesti, kun hän yritti siirtää konsulipäällikkö Pasi Tuomisen toisiin tehtäviin. Valiokunnan mukaan Haaviston toiminta oli moitittavaa, mutta edellytyksiä ministerisyytteen nostamiselle ei ole.

Virkailijayhdistyksen puheenjohtaja Juha Parikka pitää virkamiesten oikeusturvan kannalta erittäin ongelmallisena, jos ministeri voi siirrellä virkamiehiä tehtävästä toiseen tietäen, että oikeudellisten seuraamusten uhkaa ei ole.

– Valiokunta katsoi, että Haaviston toiminta oli lainvastaista ja että hänen menettelynsä moitittavuutta ei voida pitää vähäisenä. Syytettä häntä vastaan ei silti voida nostaa. Mihin tämä johtaa – aletaanko eri mieltä olevia virkamiehiä nyt jahdata laajemminkin, Parikka kysyy.

Parikan mukaan Haavisto-tapaus koettelee Suomen riippumattomaan ja virkavastuulla toimivaan virkamieskuntaan perustuneen mallin kestävyyttä.

– Kun suomalaista järjestelmää tarkastellaan historian valossa, korkeatasoinen ja riippumaton virkamieskunta on ollut sen keskeisiä vahvuuksia ja taannut maailman huippuluokkaa olevan hallinnon, Parikka sanoo.

---

Korjattu uutista klo 8.50. Virkailijayhdistys ei kritisoi perustuslakivaliokunnan Haavisto-mietintöä kuten aiemmin kerrottiin vaan on huolissaan virkamiesten asemasta. Korjattu jutun otsikko ja kärki.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut